6 jednostavnih preporuka koje mogu da pomognu ako imate osetljive zube

by | 10.04.2024
6 jednostavnih preporuka koje mogu da pomognu ako imate osetljive zube

Ako imate osetljive zube onda znate kako to može da bude nepodnošljivo. Da biste prevazišli bolno stanje zuba, postoji tretmana za smanjenje bola i ove neprijatnosti sa zubima.

 

Osetljivi zubi, neprijatno i nepodnošljivo stanje zuba, kao i desni nastaje iz različitih uzroka. Postoji više uzroka osetljivih zuba, uključujući, ali ne ograničavajući se na parodontalnu bolest, karijes, karijes, pa čak i genetiku.

Ako imate osetljive zube primnite ove savete

Obično je bol povezan sa iritacijom dentina, što je sloj ispod gleđi koji se sastoji od malih kanala koji se povezuju sa nervnim završecima, stvarajući povećan nivo osetljivosti u zubu.

Nervi u korenu dentina se aktiviraju kada ekstremno topla, hladna ili kisela hrana dođu u dodir i izazovu nelagodnost. Da biste prevazišli bolno stanje zuba, postoji mnogo lekova za smanjenje bola izazvanog osetljivim zubima.

Pasta za zube

Postoje posebno formulisane za osetljive zube, ove paste za zube sadrže kalijum nitrat ili kalaj fluorid da blokiraju nervne tubule, minimizirajući bol. Međutim, s obzirom na potencijalne neželjene efekte kao što su iritacija i promene ukusa, okretanje prirodnim alternativama mogao bi biti mudriji izbor.

Bolje je da se odlučite za prirodne paste za zube obogaćene bentonitnom glinom, karanfilićem, propolisom i listom guave može bezbedno da smanji osetljivost. Posebno, antiseptičke prednosti karanfilića čine ove prirodne formulacije poželjnim, efikasnijim metodom za trajno ublažavanje osetljivosti.

​​Nežno četkajte​ osetljive zube

Agresivno četkanje može oštetiti desni i istrošiti gleđ, što dovodi do recesije desni i potencijalnih problema sa zubima. Osobe sa osetljivim zubima treba da razmisle o korišćenju četkice za zube sa mekim vlaknima i nežno četkom kružnim pokretima, obezbeđujući temeljno čišćenje zuba.

Korišćenjem visokokvalitetne četkice za zube sa nežnim vlaknima, ljudi ne samo da mogu zaštititi osetljive zube, već i poboljšati čišćenje zuba i promovisati bolje oralno zdravlje.

​​Redovno čišćenje koncem​

Konac ostaje kamen temeljac zubne higijene, efikasno uklanja plak i ostatke iz prostora između zuba do kojih četkica ne može da dosegne. Takođe je od vitalnog značaja za umirivanje i lečenje natečenih, upaljenih desni.

Redovno čišćenje koncem ili tušem igra ključnu ulogu u smanjenju preosetljivosti i prevenciji bolesti desni, što ga čini osnovnom praksom za održavanje oralnog zdravlja.

​​Ishrana

Izbegavanje slatke, kisele hrane i pića može sprečiti dalje oštećenje gleđi i osetljivost. Naglašavanje konzumiranja svežeg voća, povrća i dosta vode, uz izbegavanje kofeina i kiselih napitaka, može pomoći u upravljanju osetljivošću zuba.

​​Redovna nega zuba​

Praćenje poseta stomatologu, čišćenje i uklanjanje kamenca je od suštinskog značaja za rešavanje osnovnih problema kao što su bolesti desni ili neadekvatne plombe koje doprinose osetljivosti. Profesionalni tretmani koje preporučuje stomatolog, kao što su aplikacije fluora ili desenzibilizatori, nude dugotrajno olakšanje.

Aleksandr Rybalko / gettyimages.com