OSETLJIVOST ZUBA: EVO ŠTA TREBA DA URADITE

by | 04.09.2023
osetljivost-zuba-evo-sta-treba-da-uradite_v

Nekoliko jednostavnih saveta mogu da vam pomognu da ublažite simptome

Da li osećate peckanje u zubima kada jedete ili pijete nešto toplo ili hladno? Ako jeste, možda imate osetljivost zuba.

Osteljivost zuba: Zašto se javlja i kako rešiti problem

Privremena osetljivost zuba je uobičajena, ali redovno osećanje bola kada nešto jedete ili pijete ukazuje na ozbiljne probleme sa zubima. Dentin, suštinski deo zuba, zaštićen je tvrdom gleđi na vrhu i cementom u korenu. Dentin može biti osetljiv jer sadrži mikroskopske tubule koje se povezuju sa pulpom zuba u kojoj se nalaze nervi. Stoga, ako dentin izgubi svoj zaštitni štit (caklinu i cement), nervi će biti izloženi, uzrokujući osetljivost.

Osteljivost zuba: Kućni lekovi

Evo deset jednostavnih kućnih lekova za osetljive zube koji će vam ublažiti bol i olakšati muke:

1. Desenzibilizirajuća pasta za zube

Desenzibilizirajuća pasta za zube sadrži aktivne sastojke koji blokiraju signale boli koji putuju između površine zuba i osjetilnih živaca unutar njega. Izbegavajte upotrebu paste za zube sa komponentama koje iritiraju nerve vaših zuba.

2. Hirdogen za ispiranje usta

Vodonik-peroksid ili hidrogen je blago antiseptično dezinfekciono sredstvo koje deluje kao efikasan lek za osetljive zube. Ispiranje usta rastvorom vodonik peroksida može izlečiti desni i sprečiti upalu.

3. Zeleni čaj

Sadrži antioksidante i antiinflamatorna svojstva. Isperite usta nezaslađenim zelenim čajem dva puta dnevno da biste smanjili upalu i ojačali zube.

4. Med i topla voda

Med je antibakterijski agens koji će ubrzati oralno zarastanje. Isperite usta toplom vodom i medom da biste smanjili bol koji nastaje usled osetljivosti.

5. Kapsaicin

Kapsaicin (koji sadrži analgetska svojstva) možete koristiti kao vodicu za ispiranje usta ili gel za smanjenje bolova.

6. Kurkuma

Kurkuma ima antiinflamatorna svojstva. Kurkumu možete masirati na zahvaćene zube da biste smanjili bol. U suprotnom, možete napraviti lokalnu pastu od kurkume, ulja slačice i soli i naneti ovu pastu na desni i zube dva puta dnevno da biste ublažili bol.

7. Ispiranje slanom vodom

So je antiseptik koji smanjuje upale. Da biste smanjili bol u osetljivim zubima, ispirajte usta rastvorom slane vode 30 sekundi, a zatim ga ispljunite.

8. Ekstrakt vanile

Vanila ima antiseptička svojstva i smiruje bol. Da biste smanjili osetljivost zuba, uzmite vatu, umočite je u ekstrakt vanile i nanesite vatu na zube i desni na nekoliko minuta.

9. Ulje karanfilića

Ima antiinflamatorna i analgetička svojstva. Za najbolje rezultate sipajte nekoliko kapi ulja karanfilića na vatu. Zatim ga nanesite na zahvaćeno područje dok bol ne nestane. Takođe možete žvakati karanfilić 20-30 minuta dok se bol ne povuče.

10. Kokosovo ulje

Mućkajte kokosovo ulje u ustima 20 sekundi, a zatim ga ispljunite. Ovaj proces može da smanji osetljivost i poboljša zdravlje zuba i desni.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: stefanamer / gettyimages.com