DA LI SE MOŽE DOBITI OSIP OD STRESA?

by | 04.09.2023
DA LI SE MOŽE DOBITI OSIP OD STRESA?

Stres može povećati nivo hormona kortizola, povećavajući upalu u telu, što može dovesti do koprivnjače, akni, ekcema i gubitka kose ostalih simptoma

DA LI SE MOŽE DOBITI OSIP OD STRESA?

Najčešći uzrok koprivnjače je alergijska reakcija, ali može nastati i kao reakcija na stres. Saznajte zašto nastaje i kamo da smanjite simptome.

Osip od stresa: Kako da rešite problem

Simptomi iz života ispunjenog stresom često se pojavljuju na našoj koži i kosi. Kada je pod stresom, naše telo može imati povećanje hormona kortizola. Ovo zauzvrat može povećati upalu u vašem telu i pojavu mnogih stanja. Može dovesti do osipa kao što je koprivnjača ili izbijanje akni. Takođe može pogoršati stanja kao što su ekcem i psorijaza i dovesti do gubitka kose.

Simptomi

Kod koprivnjače sejavljaju izdignute crvene tačkice na licu, vratu, rukama i grudima. Veličina tih tačkica je različita, a ponekad mogu da formiraju grozdove koji jako svrbe i peku. Iako je najčešći uzrok koprivnjače je alergijska reakcija, nije neretko da se javi i kao reakcija na stres. Pored toga, visoke temeprature, kofeinska ili alkoholna pića mogu pogoršati osip.

Da li stres izaziva akne?

Da, jer mogu biti uzrokovane porastom hormona stresa, što pokreće lojne žlezde da proizvode više ulja, i voila – izbijanje akni.

Da li stres utiče na ekcem?

Ekcem je crvena, suva i upaljena koža koja svrbi. Iako uzrok ekcema nije poznat, čini se da je jedan okidač stres.

Može li stres izazvati privremeni gubitak kose?

Gubitak kose može biti izazvan stresom, ali iznenadni gubitak kose takođe može biti znak osnovnog zdravstvenog stanja. Obratite se lekaru da biste utvrdili uzrok i lečenje.

Kada se obratiti lekaru

Većina osipa i akni će nestati nakon nekoliko dana uz dobru higijenu kože i lekove bez recepta. Tretman je sličan za izbijanje kože i ekcem. Antihistaminici i lekovite kreme i masti često pomažu da se to očisti u roku od nekoliko dana, ali za to se morate obratiti lekaru.

Takođe, potreažite mediicinsku pomoć ako:

  • Osip ili izbijanje kože postaju toliko neprijatni da imate problema sa spavanjem ili fokusiranjem na svakodnevne zadatke.
  • Pojavite se groznica, crvene pruge, gnoj, ljuštenje kože, plikovi ili kraste.
  • U zavisnosti od vaših simptoma, vaš lekar može da leči osip ili izbijanje na koži jačim antihistaminicima, steroidima ili antibioticima.

Kako sprečiti osip od stresa

Bez obzira koliko je vaš život stresan, važno je da održavate normalnu rutinu nege kože, izbegavate grube sapune i deterdžente i redovno vlažite kožu.

Posle tuširanja, osušite se, a zatim nanesite hidratantnu kremu dok vam je koža još vlažna.

Razvijte sopstvenu rutinu za smanjenje stresa. Koristite ono što vam najbolje odgovara, što može uključivati vežbanje, dovoljno spavanja, ispravnu ishranu, šetnju ili pijte čajeve koji će vas opustiti.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Pheelings Media / gettyimages.com