9 JEDNOSTAVNIH KUĆNIH LEKOVA ZA BOL U DONJEM DELU STOMAKA

by | 04.09.2023

Blagi ili umereni bol u stomaku se obično može rešiti kod kuće uz pomoć nekih jednostavnih prirodnih lekova

9 JEDNOSTAVNIH KUĆNIH LEKOVA ZA BOL U DONJEM DELU STOMAKA  

 

Ukoliko imate bol u donjem delu stomaka ili grčeve, pojedini prirodni lekovi mofu da opuste mišiće i smire bol. Ovi kućni lekovi se koriste vekovima u različitim kulturama.

Kako smanjiti bol u donjem delu stomaka

Donosimo vam devet jednostavnih recepta i saveta koji mogu da vam pomognu.

1 Bol u donjem delu stomaka: Pijte vodu

Održavanje hidratacije može biti lak i efikasan način da se rešite bolova u stomaku. Voda pomaže u izbacivanju toksina iz tela i takođe sprečava i leči simptome urinarnih infekcija.

2. Koristite jastučić za grejanje

Boca sa toplom vodom ili jastučić za grejanje mogu pomoći u smanjenju upale i oslobađanju grčeva mišića povećanjem protoka krvi u tom području. Ovo pomaže da se rešite bolova zbog sindroma iritabilnog creva (IBS) i grčeva u mišićima. Koristite jastučić za grejanje na donjem delu stomaka ili se istuširajte toplim tušem da biste postigli slične efekte.

3. BRAT dijera

BRAT je akronim od reči banana, rice (pirinač), applesauce (sos od jabuke) i tost. Ova dijeta pomaže u slučaju refluksa kiseline, nadimanja ili gasova.

4. Uzmite probiotike

Probiotici podstiču rast zdravih bakterija u crevima i pomažu u borbi protiv patogena. Prirodni probiotici uključuju jogurt i kombuču.

5. Pijte vodu od komorača

Seme komorača je drevni indijski lek za bolove u stomaku. Imaju antiinflamatorna i antispazmodična svojstva. Skuvajte kašičicu semena komorača u šolji vode. Procedite, ostavite da se smlači i pijte.

6. Konzumirajte čaj od đumbira

Đumbir sadrži aktivno jedinjenje zvano gingerol, koje ima snažna antiinflamatorna, antioksidativna i antimikrobna svojstva. Narendajte komad đumbira i skuvajte čaj. Kada se smlači dodajte kašičicu meda i konzumirajte.

7. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je poznat po svojim opuštajućim svojstvima. Ima antispazmodične efekte i može da obezbedi brzo olakšanje od menstrualnih ili stomačnih grčeva. Skuvajte kašičicu ili dve suvih cvetova kamilice u šolji vode. Oprez: Nemojte uzimati kamilicu ako ste trudni ili uzimate kontracepcijske pilule ili lekove za razređivanje krvi.

8. Pijte vodu sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je veoma bazične prirode i može delovati kao antacid u telu. Međutim, ovaj lek ne bi trebalo da koriste osobe sa srčanim oboljenjima ili hipertenzijom jer visoki nivoi natrijuma u sodi bikarboni mogu biti loši za srce. Dodajte pola kašičice sode bikarbone u pola šolje vode i popijte.

9. Bol u donjem delu stomaka: Probajte nanu

Nana ima opuštajuće dejstvo na mišiće i može pomoći u ublažavanju bolova. Takođe sadrži mentol, koji deluje kao prirodni lek protiv bolova i može smanjiti bol u stomaku. Napravite čaj od nane tako što ćete kašičicu listova nane preliti šoljom ključale vode.

Savet plus

  • Evo nekoliko dodatnih saveta za sprečavanje ili lečenje bolova u stomaku:
  • Konzumirajte puno prirodnih vlakana, poput onih u voću i povrću, da biste poboljšali zdravlje creva i sprečili zatvor ili dijareju.
  • Jedite česte, male obroke umesto velikih obroka.
  • Vežbajte najmanje pola sata svakog dana da biste poboljšali cirkulaciju krvi.
  • Nemojte spavati ili ležati najmanje dva sata nakon obroka.
  • Hrana koju treba izbegavati tokom napada bolova u stomaku

Isprobajte gore navedene prirodne lekove da biste smanjili bol i upalu. Međutim, ako bol potraje, posetite lekara radi odgovarajućeg pregleda i dijagnoze.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: margouillatphotos / gettyimages.com