6 NAČINA DA SPREČITE ZADRŽAVANJE VODE U ORGANIZMU

by | 04.09.2023

Promene u ishrani i načinu života mogu poboljšati regulaciju vode u telu

6 NAČINA DA SPREČITE ZADRŽAVANJE VODE U ORGANIZMU  

Zadržavanje vode je staje kada se višak tečnosti nakuplja u vašem telu. Ovo može izazvati oticanje stopala, gležnjeva. Otkrijte kako pojedine namirnice mogu da spreče tu pojavu.

Zadržavanje vode u organizmu

Postoji nekoliko razloga koji mogu da dovedu do zadržavanja vode u organizmu. To su, pre svega hormonalne promene ili trudnoća, nedostatak fizičke aktivnosti, hronična bolest bubrega, kongestivna srčana insuficijencija, limfna disfunkcija (limfedem), gojaznost, neuhranjenost, infekcije koje mogu izazvati upalu i oticanje. 

Takođe, ovo stanje mogu da izazovu i pojedini lekovi kao što su oni za kontracepciju, kortikosteroidi, blokatori kalcijumovih kanala i pojedini lekovi za dijabetes. Ponekad, zadržavanje tečnosti može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja koje može zahtevati medicinski tretman.

Zadržavanje vode u organizmu: Šest efikasnih metoda

Ali ako je vaš otok blag i nemate osnovno zdravstveno stanje, možda ćete moći da smanjite zadržavanje vode pomoću ovih metoda.

1. Unosite manje soli

So se sastoji od natrijuma i hlorida. Natrijum se vezuje za vodu u telu i pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti unutar i izvan ćelija. Ako često jedete hranu sa visokim sadržajem soli, kao što je mnoga prerađena hrana, to bi moglo dovesti do nakupljanja vode.

2. Povećajte unos magnezijuma

Magnezijum je ključni mineral uključen u više od 300 enzimskih reakcija koje održavaju pravilno funkcionisanje tela. Neka istraživanja sugerišu da povećanje unosa magnezijuma može pomoći u smanjenju zadržavanja vode. Dobri izvori magnezijuma su orasi, cela zrna i lisnato zeleno povrće. Takođe je dostupan kao dodatak.

3. Uzmite vitamin B6

Vitamin B6, takođe poznat kao piridoksin, rastvorljiv je u vodi koji igra centralnu ulogu u:

  • Formiranju crvenih krvnih zrnaca
  • Metabolizmu proteina
  • Funkciji mozga
  • Jačanju imuniteta

Takođe reguliše ravnotežu tečnosti i može pomoći u smanjenju zadržavanja vode. Ako želite da povećate unos vitamina B6, to možete učiniti pomoću ovih namirnica:

  • Banane
  • Krompir
  • Leblebije
  • Orasi
  • Tunjevina

4. Jedite više hrane bogate kalijumom

Kalijum ima nekoliko važnih funkcija, posebno u vezi sa zdravljem srca, kontrakcijama mišića i nervnom funkcijom. Takođe je neophodno za održavanje volumena krvi i ravnoteže tečnosti kako bi se smanjilo zadržavanje vode. Deluje tako što se suprotstavlja efektima natrijuma kako bi sprečio nakupljanje tečnosti i otok, kao i povećanjem proizvodnje urina. Hrana bogata kalijumom, kao što su banane, avokado i paradajz, može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže tečnosti.

5. Probajte maslačak

Maslačak se dugo koristio kao prirodni diuretik u narodnoj medicini. Može pomoći u smanjenju zadržavanja vode povećanjem proizvodnje urina. Pored toga, maslačak može imati antivirusne, antifungalne i antioksidativne prednosti. Razgovarajte sa lekarem pre nego što dodate suplemente maslačka u svoju rutinu.

6. Ograničite unos rafinisanih ugljenih hidrata

Izvori rafinisanih ugljenih hidrata, kao što su beli hleb i testenine, obično su bogati šećerom i imaju malo vlakana. Kao rezultat toga, konzumiranje ove hrane može dovesti do brzih skokova u nivou šećera i insulina u krvi. Visok nivo insulina može izazvati više zadržavanja natrijuma povećanjem reapsorpcije natrijuma u vašim bubrezima. Zauzvrat, ovo može dovesti do veće količine tečnosti u telu i povećanog zadržavanja vode.

Pored toga, jetra i mišići skladište ugljene hidrate kao glikogen, oblik šećera koji je vezan za vodu. Svaki gram glikogena se skladišti sa najmanje 3 g vode, tako da bi ishrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata mogla da poveća zadržavanje vode. Integrlne žitarice su bogate vlaknima.

Ako se zadržavanje vode nastavi čak i nakon što ste promenili ishranu ili način života, konsultujte se sa zdravstvenim radnikom kako biste odredili najbolji tok lečenja.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Aamulya / gettyimages.com