Od kore od banane do ulja slačice: 7 saveta za izbeljivanje zuba 

by | 04.02.2024
Od kore od banane do ulja slačice: 7 saveta za izbeljivanje zuba 

Ove prirodne metode ne donose trenutne rezultate kao što je to slučaj sa izbeljivanjem zuba u ordinaciji, ali mogu doneti dobre rezultata tokom vremena.

Blistavi, beli zubi i lep osmeh su uvek u modi. Lakim i prirodnim pristupima moguće je dobiti ovakav osmeh.

Sedam metoda za izbeljivanje zuba

Donosimo vam nekoliko  prirodnih metoda za izbeljivanje zuba koristeći uobičajene materijale koje već umate u kući i ne iziskuju posebne troškove.

Kora od banane za izbeljivanje zuba

Razmislite dvaput pre nego što bacite te kore od banane jer vam one mogu dati osmeh od milion dolara. Da biste koristili koru od banane, istrljajte zube unutrašnjošjim delom kore od banane.

Ostaviteda deluje pet minuta i isperite. Za minerale, uključujući kalijum, magnezijum i mangan koji se nalaze u korama od banane, kaže se da pomažu u izbeljivanju zuba.

Četkanje aktivnim ugljem​

Aktivni ugalj je poznat po svojim svojstvima uklanjanjem plaka i nečistoća sa zuba. Za pranje zuba koristite pastu za zube ili kapsule sa aktivnim ugljem. Aktivni ugalj može da vam sačuva zdravlje zuba, a takođe i da ih izbeli.

Pasta od limuna i sode bikarbone

Ovaj recept se dugi niz godina koristi za izbeljivanje zuba. Pomešajte malu količinu limunovog soka sa sodom bikarbonom da napravite pastu. Nakon što nanesete pastu na zube, ostavite da deluje jedan minut pre nego što ih operete. Kiselost limuna i blaga abrazivnost sode bikarbone mogu pomoći u izbeljivanju zuba.

Pasta od jagode i sode bikarbone​

Jagode nisu samo ukusne, već mogu da ulepšaju  osmeh. Zgnječite jagodu i pomešajte je sa prstohvatom sode bikarbone da napravite pastu. Nanesite ovu mešavinu na zube, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite. Jagode sadrže jabučnu kiselinu, koja može pomoći u izbeljivanju zuba.

Mućkanje kokosovim uljem ​

Mućkanje ulja izvlači plak i pomaže u dugotrajnom izbeljivanju zuba. Ujutru uzmite kašiku kokosovog ulja, mućkajte oko petnaest minuta i ispljunite – pazite da ne progutate ovo ulje.

Smatra se da kokosovo ulje može pomoći u uklanjanju mrlja i podstaći dobru oralnu higijenu.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće nije samo lek za mršavljenje, već predstavlja i zdravu alternativu izbeljivanju zuba. Koristite vodicu za ispiranje usta koja se pravi razblaživanjem jabukovog sirćeta vodom i mućkanjem u trajanju od 30 do 60 sekundi. Koristite ovu proceduru sa oprezom jer jabukovo sirće erodira gleđ i treba ga koristiti štedljivo.

So i ulje slačice

Kombinacija soli i ulja slačice takođe je poznato kao efikasno sredstvo za zdravlje zuba koje se koristi od davnina. Da biste napravili ovu pastu za izbeljivanje zuba, pomešajte malu količinu ulja slačice sa kašičicom soli.

Nežno nanesite ovu mešavinu na zube i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Isperite blagom vodom. So deluje kao blagi abraziv, a ulje od slačice ima antimikrobna svojstva.

09/9​​Upozorenje​

 

Nastavite da praktikujete odgovarajuću oralnu higijenu, koja uključuje rutinske stomatološke preglede, čišćenje koncem i četkanje. Iako bi praćenje ovih sugestija moglo dovesti do belijeg osmeha, ključno je postaviti realne ciljeve i dati svom oralnom zdravlju na prvom mestu. Ove prirodne metode mogu pokazati postepene rezultate tokom vremena i nisu tako odmah efikasne kao profesionalni tretmani za izbeljivanje zuba. Konsultujte se sa svojim stomatologom pre nego što isprobate kućne lekove, posebno ako imate postojeće stomatološke probleme.

YanLev / gettyimages.com