Kako da se oporavite od toksične veze: Osam efikasnih saveta

by | 04.02.2024
Kako da se oporavite od toksične veze: Osam efikasnih saveta

Prevazilaženje emocionalnih rana nakon toksične veze može biti izazov. Međutim, određeni mehanizmi suočavanja i ispravan obrazac razmišljanja mogu vam pomoći.

Mnogi su osetili šta znači biti u toksičnoj vezi i koliko posledica ostavlja kada se iz nje izađe. Stručnjaci objašnjavaju da određeni saveti mogu biti od koristi. Otrkijte kako da vratite svoju sreću i nastavite dalje u životu.

Kako se oporaviti posle toksične veze?

Činjenica je da nije lako i da treba truda i rada na sebi kako bi se sve to prevazišlo. Ovih nekoliko saveta mogu da budu dobre smernice.

Postavite fiksne granice​

Ograničite kontakt sa svojim bivšim da biste se zaštitili od daljeg emocionalnog povređivanja. Postavite jasne granice i ne očekujte pomirenje. Manipulativni partner može pokušati ponovo da se poveže kako bi obnovio vezu. Međutim, preporučljivo je postaviti granice.

Brinite o sebi

Vežbajte aktivnosti samopomoći koje vam pomažu da se oporavite. Razmislite o uključivanju u kreativne aktivnosti poput pisanja, slikanja i kuvanja. Kreativne aktivnosti pomažu da ponovo otkrijemo naše talente.

Takođe, praktikovanje meditacije može pomoći u smanjenju anksioznosti i emocionalnih izliva. Davanje prioriteta brizi o sebi pomoći će vam da prevaziđete traumu uzrokovanu toksičnom vezom.

Kako se oporaviti posle toksične veze: Opraštanje

Opraštanje omogućava oslobađanje od emocionalnog prtljaga koju nosite iz veze. Ogorčenost i rane iz prošlosti kada su zakopane duboko u srcu izazivaju napade panike i anksioznost.

Oprostiti znači jednostavno krenuti dalje i pozdraviti nove početke. Opraštanje možda nije tako lako, ali vam opraštanje uvek pomaže da budete u miru sa sobom.

​Potražite podršku od svojih najmilijih

Pokušajte da svoje teške emocije i neprijatna iskustva u vezi podelite sa porodicom i voljenima. To će vam pomoći da prevaziđete složene emocije i emocionalni bol uzrokovane toksičnim odnosom.

 Ne odbacujte svoje teške emocije

Dozvolite sebi da osetite te složene emocije i bol izazvan toksičnim odnosima. Imperativ je razumeti činjenicu da vam priznavanje vaših teških emocija pomaže da ih postepeno smirujete. Odbacivanje svojih emocija ili sumnja u sebe može stvoriti više anksioznosti i stresa.

Budite nežni prema sebi

Ponašajte se nežno i saosećajno prema sebi. Uzdržite se od samokritičnih misli. Na primer, nemojte se pitati „Zašto mi se to dogodilo?“. Neželjena osećanja krivice i stida mogu pokušati da naškode vašem samopoštovanju.

Međutim, važno je prihvatiti da je doživljavanje uspona i padova normalno i da ljudi nisu savršeni u odnosima.

​Fokusirajte se na rast

Fokusiranje na vaš lični rast igra ključnu ulogu u prevazilaženju traume uzrokovane toksičnim odnosom. Otpuštanje prošlosti važno je da se fokusirate na lični rast.

Dajte vremena sebi da se izlečite i ponovo otkrijete. Razgovarajte o svojim planovima, ciljevima i željama sa svojim voljenima. Pokušajte da se više fokusirate na stimulativne aktivnosti.

Obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje

Kontaktiranje stručnjaka za mentalno zdravlje i terapije mogu vam pomoći da prevaziđete osećaj mentaliteta žrtve i da vam pomogne da razjasnite svoje misli u životu. Stručno vođenje pomažu vam da se bolje nosite sa svojim mislima.

djedzura / gettyimages.com