10 malih znakova koji ukazuju na to da ne brinete dobro o sebi

by | 18.03.2024
10 malih znakova da koji ukazuju na to ne brinete dobro o sebi

Ne možete se brinuti ni o kome drugom osim ako se niste pobrinuli za sebe. To nije sebičan čin kao što većina misli. Otkrijte koji su to mali suptilni znaci koji ukazuju da ne brinete dobro o sebi.

 

Briga o sebi je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje i sreću. I, ne to se ne odnosi samo na fizički aspekt, nego i na mentalni. Briga o sebi nije sebična. Ne bi trebalo da se osećate krivim zbog toga. Zaista, ne možete se brinuti ni o kome drugom osim ako se niste pobrinuli za sebe.

Da li i vi ne brinete dobro o sebi?

Izgorećete kada ne vodite računa o sebi. Zašto se mnogi od vas stavljaju na poslednje mesto na listi o kojima treba da se brinete? Da li je to stari način razmišljanja? Nema dobrog razloga da sebe stavljate na poslednje mesto.

10 signala da ne brinete dobro o sebi

1.Osećate se frustriano

Da li se često osećate frustrirano jer ne možete da se izborite za sebe plašeći se šta će drugi da pomisle?  Taj osećaj vas sve više guši i oduzima sreću. I ne samo to, nego i ugrožava zdravlje.

2. Više ste umorni nego puni energije tokom dana

Osećate se iscrpljeni do podneva. Ali, nema šanse da uzemete pauzu i malo se regenerišete. Vi ćete do kraja dana da se svim silama trudite da obavite sve što se od vas zahteva. I tako, dan za danom postajete sve iscrpljeniji.

3. Stalno ste zabrinuti, na ivici ste i lako ste uznemireni

Uvek o nečemu birnete, ne samo o stvarima koje se vas tiču nego i one koje ne bi trebalo da vas zanimaju. To je jedan od razloga što se često osećate anksiozno.

4. Vaši prijatelji se udaljavaju od vas

Niste videli svoje prijatelje nedeljama, a oni se i ne javljaju. Vratite flim unazad da pronađete razlog. Koliko puta ste im rekli da nemate vremena da se vidite sa njim jer morate nešto da radite.

5. Ne osećate se kreativno

Da li često pomislite na to kako vas mrzi da se pokrenete? A, kamoli da započnete nešto novo, da proširite svoje vidike ili da uživate u novim stvarima.

6. Ne volite da radite stvari koje ste radili

Da, sve vam je već dosadilo. Kada bolje razmislite, sve se svodi na to da radite, jedete i idete na spavanje.

7. Napuštate svoje želje i snove

Umesto toga, na prvo mesto stavljate partnerovo (i sve ostale).

8. Niste u stanju da razumete kako vaše ponašanje utiče na vas i druge

Ljudi pomalo izbegavaju da razgovaraju sa vama. To se ne odnosi samo na kolege, nego čak i na članove porodice.

9. Vaše inicijative su minimalne

Moglo bi se reći da su svedene na nulu. Ušli ste u neku začarani drug rutine gde se osećate poput robota.

10. Oslanjate se na kofein, lekove protiv bolova ili vino da biste proveli dan

Ako vam ovih 10 stvari zvuče poznato, onda je vreme da napunite baterije. Vaše telo je kao automobil, potrebno mu je gorivo za rad. Kada automobilu ponestane goriva, on će stati, kao i vi. Što se bolje ponašate prema sebi, bolje ćete se osećati. Ovo će pomoći kada su stvari teške. Takođe pomaže u vašem stavu.

Nekoliko saveta da se osećate bolje

Razgovarajte sa porodicom i prijateljima

Pomoći će vam da razgovarate sa drugima kada se osećate potišteno ili preopterećeno. Ako ste spremni, posetite psihologa jer može da vam pomogne da razrešite takve stvari.

Uzmite odmor

Ovo će vam pomoći da se osećate smireno. Takođe će zadovoljiti vašu potrebu za avanturom. Ne morate da trošite mnogo novca. Uz malo istraživanja, naći ćete savršen beg. Zapamtite, ovo je odmor. Što znači da ne proveravate svoj telefon svakih 5 minuta. Ako je moguće, isključite ga.

3. Veliko čišćenje

Nered nije dobar za um. Takođe nije dobro za ljude oko vas. Možda je vreme da napustite neke toksične veze ili ljude u svom životu. Takođe možete da se oslobodite loših uspomena i negativnih misaonih obrazaca, kojih se držite. Okružite se stvarima i ljudima koje volite.

Družite se i povežite sa drugima

Kao ljudska bića, svi želimo da se povežemo sa drugima. Idite na nove događaje. Recite „da“ pozivu, kada biste inače rekli „ne“. Važno je probati nove stvari. Ako se neko vreme niste čuli sa svojom porodicom ili prijateljima. Preuzmi inicijativu i pozovi ih napolje. Možete izaći na večeru ili otići na koncert.

Budite iskreni prema sebi

Čija je krivica što ne vodite računa o sebi? Jedna od lepih stvari u ljudskom biću je naša sposobnost da promenimo kurs kada poželimo. Ako se ne osećate ispunjeno, ovo je odličan način da počnete da živite život kakav ste oduvek želeli.

fizkes / gettyimages.com