Prirodni antidepresivi koji mogu da smanje simptome anksioznosti i ublaže efekte stresa

by | 16.12.2023
Prirodni antidepresivi koji mogu da smanje simptome anksioznosti i ublaže efekte stresa

Depresija i anksioznost su najčešći problemi mentalnog zdravlja. Pojedni prirodni antidepresivi mogu da pomognu u ublažavanju mentalnih tegoba. Saznajte o kojim nutrijentima je reč

Antidepresivi, kao što ime govori, su lekovi koji se koriste za ublažavanje određenih mentalnih stanja poput depresije i anksioznosti. Ovi lekovi koriguju hemijsku neravnotežu u mozgu i neurotransmitere koji su odgovorni za raspoloženje i ponašanje. U mnogim slučajevima, antidepresivi postaju navika i postaje teško odustati od njih.

Prirodni antidepresivi pomažu u poboljšanju raspoloženja

Postoje određene namirnice, biljke i minerali koji mogu delovati kao prirodni antidepresivi i pomognu u poboljšanju mentalnog zdravlja. Osim kliničke pomoći, ljudi koji pate od mentalnih problema mogu takođe pokušati da koriste ove prirodne načine da ublaže simptome i ubrzaju proces oporavka.

Prirodni antidepresivi: Četiri moćna sastojaka

1 Šafran

Prema nekim stručnjacima šafran može pomoći u lečenju mentalnih bolesti i pre svega smanjiti rizik od takvih poremećaja. Potrebno je uraditi dalja istraživanja kako bi se potvrdilo koliko je šafran efikasan u lečenju depresije ili anksioznosti. Morate se konsultovati sa svojim lekarom pre nego što uključite šafran u svoju svakodnevnu ishranu, jer prevelika konzumacija takođe može imati neželjene efekte.

2 ​Lavanda

Esencijalno ulje lavande je povezano sa smanjenjem stresa i anksioznosti. Iako ovo ulje ne može da zameni nijedan lek, može pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije. Upotreba ulja lavande prema naučnim studijama može smanjiti rizik od problema sa mentalnim zdravljem.

3 Folna kiselina

Postoji veza između niskog nivoa folne kiseline i depresije. Uzimanje 500 mikrograma folne kiseline povezano je sa poboljšanim mentalnim zdravljem. Jednostavan način da povećate nivo folata je svakodnevno konzumiranje hrane bogate folatom. Neki primeri hrane bogate folatom su: pasulj, sočivo, tamno lisnato povrće, semenke suncokreta, avokado i semenke.

4 Cink

Hranljivi cink je povezan sa mentalnim funkcijama kao što su učenje i ponašanje. Nizak nivo cinka u krvi povezan je sa anksioznošću i depresijom, prema biološkoj psihijatriji.

Prema Nutrition Neuroscience, uzimanje 25 miligrama suplementa cinka dnevno tokom 12 nedelja može pomoći u smanjenju simptoma depresije. Uzimanje dovoljno cinka takođe može povećati količinu dostupnih omega-3 masnih kiselina u telu.

Petar Bonev / gettyimages.com