Bol nakon vađenja živca iz zuba: Saznajte šta kažu stručnjaci kako da olakšate simptome

by | 18.12.2023
Bol nakon vađenja živca iz zuba: Saznajte šta kažu stručnjaci kako sa olakšate simptome

Bol u zubu nakon endodontske terapije je prilično česta pojava, ali uz ove efektivne savete stomatologa, moći ćete dobro da se nosite sa tim! 

Da li se plašite lečenje kanala korena ili vađenja živca samo zato što je možda bolan proces kako za vreme tretamana tako i posle njega? Pravilno urađen tretman kanala korena može biti samo blago bolan uz pomoć savremene tehnologije i ono što je  najvažnije – znanjem i veštinom stomatologa. Takođe, kod nekih osoba mogu da se pojave blagi ili intezvini bolovi nakon tretmana. Ali, stomatolozi nas uveravaju, da pridržavanjem određenih pravila ta nelegaodnost može da se minimalizuje.

Bol u zubu nakon endodontske terapije: Šta sve može da pomogne

Da biste ublažili bol nakon tretmana ključno je prvo razumeti zašto se javlja. Tokom lečenja kanala korena zuba, stomatolog uklanja inficiranu pulpu iz zuba, čisti područje i potom ga zaštiti. Međutim, neka zaostala upala i nelagodnost mogu da potraju zbog nekoliko faktora, uključujući:

Postoperativna upala: Prirodni odgovor tela na proceduru može dovesti do neke upale u okolnim tkivima.

Iritacija tkiva: Instrumenti koji se koriste tokom kanala korena možda su prešli vrh zuba u okolno tkivo i to može izazvati iritaciju okolnog tkiva.

Oštećen zub: Ponekad se napuknut ili slomljen zub možda neće otkriti tokom inicijalne procene ili se može pojaviti tokom ili nakon procedure lečenja kanala korena. Napukao zub može izazvati bol i može zahtevati dodatni tretman.

Visok zagriz: Nakon saniranja korenskog kanala, ako zub nije pravilno poravnat sa suprotnim zubom (visok zagriz), to može dovesti do bola prilikom zagriza ili žvakanja.

Kako ublažiti bol u zubu: Savet stomatologa

Sada kada razumemo osnovne uzroke bola zuba posle vađenja živca iz zuba, saznajte kako da pomognete sebi.

Sredstva za ublažavanje bolova

Jedan od najbržih načina za pronalaženje olakšanja je uzimanje lekova protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta. Lekovi koji se izdaju bez recepta kao što su ibuprofen ili acetaminofen mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju nelagodnosti. Važno je da pratite preporučena uputstva za doziranje i konsultujte svog stomatologa ako imate bilo kakvih nedoumica.

Hladan oblog

Nanošenje hladnog obloga na zahvaćeno područje može pomoći u smanjenju upale i smanjenju bolova. Paket leda umotajt u čistu krpu ili peškir i držite na obrazu 15-20 minuta. Obavezno pravite kratke pauze jer ne prija ni konstantno hlađenje.

Održavajte oralnu higijenu

Pravilna oralna higijena je neophodna za sprečavanje daljih komplikacija. Nežno operite zube i čistite koncem, ali budite oprezni oko tretiranog zuba. Korišćenje četkice za zube sa mekim vlaknima može umanjiti iritaciju.

Izbegavajte tvrdu ili hrskavu hranu

Dok se zub zaceljuje, preporučljivo je izbegavati tvrdu ili hrskavu hranu koja bi mogla da izvrši pritisak na tretirano područje. Odlučite se za mekšu hranu koja se lako žvaće kako biste sprečili pogoršanje bola.

Ispiranje mlakom, slanom vodom

Ispiranje mlakom slanom vodom može pomoći u smirivanju oralne nelagodnosti. Pomešajte kašičicu soli u čaši mlake vode i nežno isperite usta. Ovo može pomoći u smanjenju upale i ubrzati zarastanje.

Kada se obratiti stomatologu za pomoć?

Ako bol potraje ili se pogorša nakon nekoliko dana, neophodno je zakazati kontrolni pregled kod svog stomatologa. On možeproceniti napredak zarastanja i rešiti sve probleme ili eventualne komplikacije.

g-stockstudio / gettyimages.com