BOL U UMNJAKU: EFIKASNI PRIRODNI LEKOVI

by | 28.06.2023

Većina mladih teško podnosi nicanje umjanjaka. Ovi prirodni lekovi mogu da ublaže bol

BOL U UMNJAKU: EFIKASNI PRIRODNI LEKOVI  

 

Bol u umjaku se kod nekih osoba javlja tokom izbijanja ovog zuba. Zahvaćeno područje je otečeno, može da se javi i glavobolja. Neke namirnice koje već imate u kući mogu da olakšaju muke

Zašto se javlja bol u umnjaku

Umnjaci su grupa kutnjaka koji se nalaze u zadnjem delu usta. Oni su najtvrđi i najširi set zuba koji pomažu u žvakanju i mlevenju hrane. Kod većine ljudi, umnjaci počinju da izbijaju između 17. i 25. godine. Dok neki nemaju problema ili bolova tokom procesa, drugi imaju osećaj peckanja koji može trajati dugo vremena. To je zato što vam umnjak probija desni i postaje deo mehanizma za žvakanje.

Bol u umnjaku nastaje prvenstveno zbog izbijanja samog zuba. To može dovesti do upale, crvenila i otoka, što može biti izuzetno bolno. Zahvaćeno područje može krvariti, a možete imati i glavobolje. Upala, otok i infekcija mogu dovesti do nelagodnosti i nemira.

Ublažite bol u umnjaku

Iako je uvek ispravno posetiti stomatologa, takođe možete da pribegnete nekim kućnim lekovima koji mogu izuzetno pomoći.

Isperite usta slanom vodom

Kad god se borite sa bolom u umnjaku, možete isprati desni s malo slane vode, koja ne samo da ubija štetne bakterije već i smiruje oralni bol.

Zgnječeni đumbir i beli luk

Bol u umnjaku nastaje usled infekcije i upale koja se javlja u ustima. Ovo se može rešiti uz pomoć malo zgnječenog belog luka i đumbira koji imaju antiinflamatorna svojstva – bore se protiv patogena koji izazivaju bol.

Karanfilić

Karanfilić ima sposobnost da izleči zubobolju. To je prirodni lek koji se bori protiv bakterija i pomaže u smanjenju bolova.

Nana

Nana može da ublaži upalu u ustima i smanji bol. Sadrži esencijalno ulje koje na najjednostavniji mogući način ublažava zubobolju.

Kurkuma

Kurkuma je tradicionalni začin koji je prisutan u skoro svim indijskim kuhinjama. Njegove analgetske i antiinflamatorne osobine čine ga efikasnim lekom za zubobolju.

Ulje čajevca

Bogato antibakterijskim svojstvima, ulje čajevca pomaže u uklanjanju svih bakterija u ustima. Možete ga direktno naneti na desni tako što ćete ga prethodno razblažiti kokosovim uljem. Ovo će se pokazati veoma efikasnim i oslobodiće vas bolova.

Hladni i topli oblozi

Kada je u pitanju bol u umnjaku, naizmenično stavljanje toplih i hladnih obloga može biti veoma umirujuće.

Aloe vera

Gel od ove biljke možete naneti na mesto gde vam raste umnjak. Ne samo da će mu dati umirujući efekat, već će i smanjiti upalu.

Alkohol

Kada se utrlja u desni, takođe može pomoći u smanjenju bola.

Foto: Fascinadora / gettyimages.com