MUĆKANJE ULJA U USTIMA SPREČAVA STVARANJE KARIJESA

by | 11.05.2023

Mućkanje ulja u ustima može zvučati pomalo čudno, ali ova drevna ajrurvedska praksa poboljšava ne samo oralnu higijenu nego i celokupno zdravlje

MUĆKANJE ULJA U USTIMA SPREČAVA STVARANJE KARIJESA

 

Verovatno ste čuli za jutarnju tehniku mućkanja ulja u ustima od 3 do 20 minuta svako jutro na prazan želudac. A znate li koje sve dobrobite donosi? Reč je o staroj ajurvedskoj tehnici koja poboljšava oralno i uopšte celokupno zdravlje organizma.

Mućkanje ulja u ustima sprečava stvaranje karijesa

Zdrava usta utiču na celokupno zdravlje i vialtnost. Problemi sa zubima i desnima mogu otvoriti vrata drugim zdravstvenim problemima. Bakterije preko zuba i desni ulaze u krvotok. Na taj način mogu da izazovu infekcije i upale na drugim organima.

Mućkanje ulja u sutima: Drevna ajurvedska tehnika

Praksa mućkanja ulja potiče iz ajurvede, tradicionalne indijske medicine i primenjuje se već 5000 godina. Koristi se za sprečavanje karijesa, lošeg zadaha, krvarenja desni, suvog grla, suvih usta. Ova tehnika takođe jača zube, desni i vilicu. Ali, to nije sve. Prema ajurvedi, mućkanje ulja ima blagotvorno dejstvo u slučaju glavobolje, astme i dijabetesa.

Kako se koristi

Postoji nekoliko tehnika mućkanja ulje. U suštini, koristiti se supena kašika (za odrasle) ili kašičica (za decu od 5 godina) suncokretovog, susamovog ili kokosovog ulja. Mućka se u ustima na prazan želudac – oko 3 do 20 minuta. Potom se ispljune, a usta se isperu toplom vodom. Smatra se da ulje poput paste čisti zube i desni. Ima i zaštitno dejstvo jer sprečava nakupljanje plaka te na taj način sprečava lepljenje bakterija za zube. Naravno, tu su i antioksidativna ili antibiotska dejstva ovog ulja.

Mućkanje ulja takođe poboljšava probavu. Kada se ulje pomeša s enzimima u ustima, može da postane snažno antivirusno i antibakterijsko sredstvo. Kokosovo ulje, na primer, pomešano s enzimima u ustima ima protivupalno dejstvo.

Smanjite kiselost u ustima

Oralne bakterije bujaju u kiseloj sredini, ali im zato ne prija bazna. Kada pH u ustima padne ispod 5,5 i nastane kisela sredina, gleđ na zubima počinje se demineralizije i počinje da se stvara karijes. Mućkanjem ulja pH vrednost u ustima se povećava. Na primer, kokosovo ulje ima pH vrednost od 7 do 8. Mućkanje ulja u ustima je sasvim bezbedan jutarnji ritual koji će sačuvati vaše oralno i fizičko zdravlje.

 

Foto: dulezidar/ gettyimages.com