SPREČITE NASTANAK OŽILJAKA

by | 11.05.2023

Ukoliko vodite računa o svežim ranama, moći ćete da sprečite nastanak ožiljaka ili da barem budu minimalno vidljivi

 

Ožiljci su prirodni deo procesa isceljivanja tela. Ozleđena koža se regeneriše stvarajući novo tkivo od kolagena. Ono nije iste teksture kao okolna koža. To je razlog zašto se nakon većine rana stvaraju ožiljci, osim u slučaju blagih ogrebotina.

Sprečite nastanak ožiljaka

Ožiljci nastaju nakon povrede, traume, operacije, upale, infekcija i ostalih oštećenja kože. Nisu svi isti, jer dublja rana stvara veći ožiljak. Od površinskih rana i blagih opekotina obično nastaju ravni ožiljci koji su slične boje kože i vremenom iščeznu. Keloidnih i hipertrofičnih ožiljci izgledaju kao ispupčenja, mogu da budu tamniji ili crvenkaste boje u odnosu na okolnu kožu.

Sprečite nastank ožiljaka: Nega sveže rane

Kako biste sprečili ili barem ublažili nastanak ožiljaka, važno je voditi računa o svežoj rani. Ovo su neki od osnovnih pravila:

1. Održavajte ranu čistom

Oštećena koža povećava rizik od infekcije. Čim se pojavi rana, obično posežemo za hidrogenom ili nekim antiseptikom, međutim, dermatolozi to ne savetuju. Hidrogen može pospešiti upalni proces i oštećenje kože što dovodi do nastanka ožiljka. Antiseptik poput alkohola takođe može da ošteti kožu. Perite ranu blagim sapunom i vodom. Pritom, ruke moraju biti čiste!

2. Nemojte odlagati ušivanje rane

Medicinska intervencija nije uvek neophodna, ali u nekim slučajevima je neizbežna. Iako neki radije biraju opciju da prvo sačekaju i vide da li će se duboke posekotine zaceliti, dermatolozi to ne savetuju. Duboke rane treba ušiti dok je ozleda sveža. Ukoliko odlažete ušivanje, na rani bi se mogle nakupiti bakterije i stvoriti infekciju. U tom slučaju mora se sačekati da prođe infekcija.

3. Održavajte ranu vlažnom

Nakon čišćenja, ranu treba držati vlažnom jer to posepešuje zarastanje i sprečava stvaranje ožiljka. Nanesite lagan sloj vazelina na ranu i prekrijte je sterilnom gazom. Tretmnan se ponavlja sve do se rana potpuno ne zaceli ili dok se ne uklone konci od ušivanja.

4. Suzdržite se od češanja

Češanje rana tokom zarastanja dovodi do stvaranja infekcije i pojave ožiljaka. Neke osobe imaju običaj da čupkaju po ranama i skidaju krastice, ali i to može dovesti do infekcije, pa čak i produbljivanja rane.

5. Zaštitite ozleđeno tkivo

Rane bi trebalo zaštiti gazom ili flasterom kako se ne bi inficirale. To često menjati kako bi se održala vlažnost rane. Zavoj, takođe stvara određeni pritisak na ranu što sprečava stvaranje ožiljaka.

6. Krema za sunčanje

U suštini, najbolje bi bilo da se klonite sunčanja, ali to ponekad nije izvodljivo. Ukoliko se rana zaceljuje i više nije otvorena, trebalo bi da zaštitite kožu kremom za sunčanje. To će pomoći da ožiljak brže izbledi.

7. Silikonski gelovi za ožiljke

Kada rana zaceli, deromatilozi savetuju da preko njih stavljate silikonske gelove za ožiljke. Važno ih je korititi redovno – oko dva do tri meseca. Ukoliko ih koristite nakon toga perioda, gube na efikasnosti. Dokazano je da silikonski gel značajno smanjuje pigmentaciju i jačinu ožiljaka.

8. Nemojte naprezati kožu

Pokušajte da ne naprežete deo tela i kožu na mestu gde je ožiljak. Umesto toga korisna je nežna masaža. Ona može da ublažiti bol, smanji debljinu ožiljaka naročito onih nastalih opekotinom.

 

Piyapong Thongcharoen / gettyimages.com