Špargla: Skida kilograme i jača srce

by | 18.09.2023
Špargla: Skida kilograme i jača srce

Jedite ove zelene štapiće da biste smršali, poboljšali kardiovaskularno zdravlje i ojačali imunitet

Špargla je od davnina prepoznata kao lekovito povrće. Uzgaja se oko 2000 godina – i to sa dobrim razlogom. Ovo povrće je takođe lako pripremiti.

Špargla je izvor zdravlja

Špargla se danas široko uzgaja i veruje se da je nastalo pre oko 2.000 godina u regionu istočnog Mediterana. Rastvorljiva vlakna u šparglama (inulin) nude velike koristi za zdravlje probave, pa čak i štite od raka debelog creva i kardiovaskularnih bolesti. Folat u povrću pogoduje funkciji mozga i može pomoći u smanjenju urođenih mana tokom trudnoće. A vitamini C i E doprinose zdravlju kože i kose. Špargla može mnogo da doprinese zdravlju, a ovo su samo neki njeni aspekti.

Špargla pomaže u mršavljenju

Razlog broj jedan je inulin, rastvorljivo vlakno u špargli. Ne moramo da raspravljamo o važnosti vlakana za gubitak težine. Jedna studija sugeriše da je samo 6 g inulina zasitno kao obrok od 260 kalorija. Ovo povrće ima prilično malo kalorija – a to znači da ga možete sa zadovoljstvom dodati svojoj ishrani ako želite da skinete kilograme.

Poboljšava zdravlje srca

Vitamin K u šparglama igra zaštitnu ulogu u zdravlju srca. Vitamin sprečava stvrdnjavanje arterija. Šrargla je dobra i za regulisanje visokog krvnog pristiska. Rastvorljiva vlakna u povrću smanjuju rizik od srčanih bolesti. Unos vlakana je takođe povezan sa sniženim krvnim pritiskom i nivoom holesterola u serumu.

Špargla takođe sadrži tiamin, još jedan vitamin B. Ovaj nutrijent reguliše nivoe aminokiseline homocisteina. Višak homocisteina u krvi može predstavljati rizik za zdravlje srca.

Druga studija govori o fitokomponentama u korenu špargle – naime, fitosteroli, saponini, polifenoli, flavonoidi i askorbinska kiselina – koji svi pomažu u uklanjanju viška holesterola iz krvi i poboljšavaju zdravlje srca . A folna kiselina u špargli takođe sprečava bolesti srca.

Kako se priprema

Prilično jednostavno. Prvo je dobro isperite pod mlazom hladne vode. Otkinite parče od 1 cm na kraju štapića. Potom špargle umotajte u čiste kuhinjske krpe da ih osušite. Špargle možete premazati maslinovim uljem, malo posoliti i peći u rerni dok povrće ne porumeni. Takođe, šparglu možete kuvati na pari na pari pet minuta, a zatim ih pokapajte maslinovim uljem i mlevenim belim lukom. Možete dodati šaku svežih šparoga u svoj omlet ili seckanu u večernju salatu.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

 

barmalini / gettyimages.com