ZDRAVLJE SRCA: PAZITE KOJU HRANU JEDETE TOKOM DANA

by | 04.07.2023

Naučna istraživanja su dokazala da na kradiovaskularno stanje utiče i ovaj parametar

ZDRAVLJE SRCA: PAZITE KOJU HRANU JEDETE TOKOM DANA

 

Da lis te znali da hrana koju jedete u određeno doba dana utične na zdravlje srca. Otkrijte koje su to namirnice poželjene u doređeno doba dana kako biste ispratili cirkadijalni ili biološki ritam tela.

Zdravlje srca: Zašto je važan biološki ritam u ishrani

Hrana koju jedete u određeno doba dana i te kako utiče na zdravlje organizma kako tvrdi nauka. Kaže se da ako želite da živite dug život bez bolesti, jedite zdravo. Tanjir pun zdrave i hranljive hrane pružiće vam energiju podršku tokom dana i smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Ali, kada je u pitanju zdravlje srca, morate učiniti nešto više od zdrave ishrane. Studije pokazuju da ne samo ono što jedete, nego i u koje vreme jedete utiče na zdravlje vašeg srca.

Zdravlje srca: Šta može da ga ugrozi

Studija objavljena u Časopisu američkog udruženja za srce, otkrila je da konzumiranje skrobnih grickalica grickalica nakon obroka može povećati rizik od smrti za 50 odsto i od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 45 odsto. Umesto toga bolje je grickati neke orašaste plodove.

Kakvu hranu jesti i u koje vreme

Studija je pokazala da konzumiranje zdrave i hranljive hrane poput voća, povrća, mahunarki u određeno doba dana može imati više koristi za zdravlje i smanjiti rizik od bolesti.Za studiju, tim istraživača je ispitao zdravstveni izveštaj oko 21.503 učesnika od 2003. do 2014. Oni su kategorisali navike u ishrani učesnika da bi proučili njihov uticaj na njihovo zdravlje.

Utvrđeno je da su ljudi koji su za ručak konzumirali najviše porcija rafinisanog žitarica, čvrstih masti, sira, dodatog šećera i mesa, imali za 44 odsto veću šansu da umru od srčanih i vaskularnih bolesti. Osobe koje su konzumirali voće, povrće, jogurt i oršaste plodove za ručak za 34 odsto smanjen rizik od smrti izazvane kardiovaskulatnim problemima.

Učesnicima koji su večerali obroke na bazi povrća, a naročito mahunarke, smanjen je rizik od smrti za 23 odsto.

Zašto je tajming važan

Istraživači sugerišu da ishrana treba da je usklađena s cirkadijalnim ili biološkim ritmom. Ako planirate da jedete u skladu sa svojim cirkadijalnim ritmom, jedite voće posle doručka. Tokom ručka, pokušajte da smanjite unos prerađene hrane poput mesa, rafinisanih žitarica i dodatog šećera. Umesto toga, fokusirajte se na voće.

Za večernje užine, šaka oraha, šolja jogurta i sveže bobice mogu biti odlična opcija. Kada je u pitanju večera, dodajte više povrća i mahunarki.

Foto: udra / gettyimages.com