TOPLE I HLADNE OBLOGE: KADA SE PRIMENJUJU

by | 04.07.2023

U zavisnosti od vrste bola otkrijte kada se primenjuju ovi oblozi

TOPLE I HLADNE OBLOGE: KADA SE PRIMENJUJU  

Tople i hladne obologe se od davnina koriste u slučaju upala, otoka, istegnuća i bola. Međutim, mnogi ne znaju kada se praktikuje jedna vrsta obloga, a kada druga. Otrkivamo vam za šta je svaka od njih namenja.

Tople i hladne obloge protiv bola

Osnovno pravilo je da tople obloge kosite u slučaju hroničnih bolova i ukočenosti, dok se hladne obloge koriste za upalu i otok. U nastavku teksta saznajte nešto više o tome.

Tople i hladne obloge: Kada se koristi termoterapija

Primena toplote na povređeno područje podstiče cirkulaciju, može da umiri bol i poveća fleksibilnost mišića. Terapija toplotom je idealna za hronične bolove, bolove u zglobovima, kao i kod ukočenosti. Zato se savetuje tuširanje toplom vodom pre jače fizičke aktivnosti jer to opušta mišiće.

Terapija toplotom ne bi trebalo da se primenjuje na akutne povrede s upalom jer je uzrokovana krvarenjem u tkivu. U tom slučaju toplota bi mogla da povećati protok krvi i na taj način pogorša situaciju. Tople obloge koriste se za opuštanje i umirivanje bolova u mišićima, hronični bol ili ukočene mišiće i zglobove.

Vrste toplotne terapije

Ove obloge se takođe dele po vrstama na:

  • Suve tople obloge: Uključuje proizvode kao što su električni jastučići za grejanje i termofore. Suve obloge se mogu primenjivati najviše do 8 sati.
  • Vlažne tople obloge: Uključuje izvore kao što su peškiri na pari, vlažni grejni paketi ili tople kupke. Efikasniji je od suve tople obloge jer je potrebno manje vremena da pokaže rezultate.

Kod lakših povreda savetuje se termoterapija u trajanju od 15 do 20 minuta. Umerene do teške povrede zahtevaju duže sesije toplotne terapije kao što su tople kupke. Iako je toplotna terapija dobar metod za ublažavanje bolova, ne treba je koristiti na mestima gde je povređeno mesto upaljeno, ili postoje otvorene rane.

Trudnice, kao i osobe sa dijabetesom, dermatitisom, vaskularnim oboljenjima, dubokom venskom trombozom, multiplom sklerozom treba da se konsultuju sa lekarom pre primene toplotne terapije jer su u većem riziku od komplikacija.

Obloge ne smeju da budu prevruće jer mogu da opeku kožu.Takođe, primena toplote u zaraženom području može povećati rizik od širenja infekcije. Ako ne vidite rezultate nakon primene toplotne terapije nakon nedelju dana, obratite se lekaru.

Tople i hladne obloge: Krioterapija

Hladna terapija smanjuje dotok krvi u povređeno područje smanjujući upalu i otok. Hladnoća umrtvljuje nerve i usporava signal receptora bola do mozga i tako deluje kao lokalna anestezija.

Krioterapija je najefikasnija u roku od 48 sati od povrede. Leči otečeni i upaljeni zglob ili mišić. Nikada ne treba direktno stavljati led na ranu, jer može učiniti više štete nego koristi. Hladne obloge su dobre za smanjenje otoka i ublažavanje upale.

Vrste krioterapije

Postoje različiti načini nanošenja hladnog obloga na povređeno mesto:

  • Proizvodi za krioterapiju: Ovo uključuje proizvode kao što su paketi leda, rashladni sprejevi i masaža ledom
  • Kriokinetika: Ova vrsta terapije kombinuje hladno lečenje i aktivnu vežbu. To je koristan alat u slučaju uganuća ligamenata
  • Kriosauna: Uređaj za tretman celog tela na ekstremno niskim temperaturama u trajanju od nekoliko minuta.

Najjednostavnija primena krioterapije je da nekoliko puta dnevno u kratkom vremenskom periodu nanesite paket leda umotan u peškir na povređeno mesto. Nikada ne treba da stavljate led duže od 10-15 minuta jer može oštetiti nerv, kožu i tkiva. Ljudi sa srčanim oboljenjima treba da se konsultuju sa lekarom pre stavljanja hladnog obloga. Ako hladna terapija nije uspela u roku od 48 sati, obratite se lekaru.

Foto: AndreyPopov / gettyimages.com