KOZJE MLEKO JE BELO ZLATO

by | 04.07.2023

Ukoliko ne volite da ga pijete, možda ćete promeniti mišljenje kada otkrijete njegove zdravstvene prednosti

Kozje mleko se koristi kao hrana, ali i u kozmetičkoj industriji jer je odlično za negu osetljive kože. Ali, to nije sve, jer je ovo mleko od davnina poznato po svojim lekovitim svojstvima

Kozje mleko poboljšava zdravlje

Ono što razlikuje kozje mleko od drugih vrsta mleka je gustoća i kremasta struktura. Takođe ima brojne zdravstvene prednosti. Na primer, lakše se vari, snižava holesterol, čuva srca, sprečava anemiju.

Kozje mleko: 8 zdravstvenih benefita

Ovo su samo neke presnosti ovog mleka za zdravlje koje je potvrdila nauka:

1 Regeneriše osetljivu kožu

Kozje mleko i ljudska koža imaju isti pH kože. To znači da kada koristite kozje mleko za čišćenje kože, ono ne remeti prirodni mikrobiom kože ili kiseli omotač. Dakle, ako imate problema sa osetljivom kožom kao što su psorijaza ili ekcem, kozje mleko će vam od velike pomoći.

Kozje mleko ima mlečnu kiselinu i masne kiseline, koje popravljaju kožnu barijeru. Prema istraživanju, niska koncentracija alfa hidroksi kiselina pomaže u hidrataciji, nežnom pilingu i lečenju kože oštećene suncem. Takođe imaju probiotike za podsticanje rasta normalne flore kože.

2 Za zdravo povećanje telesne težine

Ako imate manju težinu i želite da se zdravo ugojite, trebalo bi da konzumirate kozje mleko. Zdrava težina smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. U poređenju sa drugim vrstama mleka, kozje mleko ima više kalorija po porciji.

3 Povećava broj trombocita

Istraživanja sugerišu da kozje mleko može pomoći u lečenju pacijenata s denga groznicom jer povećava broj trombocita. To je zato što je selen glavna komponenta ovog mleka. Pored toga, takođe pomaže u varenju i metaboličkom korišćenju različitih minerala prisutnih u telu.

4 Sprečava sindrom iritabilnog creva

Kozje mleko ima dobru količinu A2 kazeina. Zbog toga sprečava inflamatorna oboljenja kolitisa i sindroma iritabilnog creva.

5 Zaštita od arteroskleroze

Prema studiji, kozje mleko ima ograničenu količinu ksantin oksidaze, enzima potrebnog za proizvodnju mokraćne kiseline. Ksantin oksidaza može izazvati probleme sa srcem pri dolasku u krvotok. Dakle, manja količina ovog enzima je neophodna da bi se izbegao rizik od arteroskleroze.

6 Sprečava insulinsku rezistenciju

Adekvatna količina insulina pomaže u balansiranju nivoa glukoze u krvi. Prema istraživanjima, kozje mleko sprečava insulinsku rezistenciju i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

7 Snižava holesterol

Prema studiji, kozje mleko smanjuje koncentraciju triglicerida u plazmi. Kao rezultat toga, pozitivno utiče na metabolizam lipida. Metabolizam lipida sintetiše i razgrađuje lipide u ćelijama. Takođe je uključen u izgradnju ćelijskih membrana. Ljudi koji imaju visok holesterol u krvi treba da piju kozje mleko.

8 Lek za anemiju

Kozje mleko je bogato kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i fosforom. Naše telo lako vari i apsorbuje ove minerale. Kao rezultat toga, kozje mleko pomaže u lečenju nedostataka u ishrani kao što je demineralizacija kostiju. Takođe popravlja nedostatak gvožđa i magnezijuma. Osim toga povećava sposobnost tela da koristi gvožđe. Kozje mleko takođe podstiče stvaranje eritrocita. Stoga, pacijenti koji pate od anemije, problema sa slabom apsorpcijom ili osteoporoze treba da konzumiraju kozje mleko.

Foto: Liudmila Chernetska / gettyimages.com