Bolest desni povećava rizik od srčanog i moždanog udara

by | 25.12.2023
Bolest desni povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Nova studija je otkrila da bolest desni povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, osobe koje su imale i izlečile razne promene u desnima smanjuju šanse od rizika. 

Studija sugeriše da bolest desni dovodi do povećane upale arterija, koja je odgovorna za kardiovaskularne događaje. Parodontitis ili bolest desni je ozbiljna infekcija mekih tkiva koja okružuju zube. Bez lečenja, bolest desni može dovesti do uništenja kostiju i, na kraju, gubitka zuba.

Bolest desni i kardiovaskularne tegobe

Bakterije u zubnom plaku ili kamencu izazivaju bolest desni tako što izazivaju inflamatorni odgovor koji stalno erodira meko tkivo i kost. U ranoj fazi bolesti, koja se naziva gingivitis, desni postaju otečene i crvene i mogu krvariti. Bez lečenja, desni mogu početi da se povlače iz zuba, može doći do gubitka koštane mase, a zubi mogu da olabave ili ispadnu.

Stomatolozi preporučuju korišćenje meke četkice za zube dva puta dnevno i čišćenje koncem jednom dnevno kako bi se sprečilo nakupljanje plaka i smanjile šanse za oboljenje desni. Takođe, incidencija bolesti desni se povećava sa godinama.

Bolest desni može da ugrozi celokupno zdravlje

Postoji jasna povezanost između bolesti desni i širokog spektra bolesti koje uključuju upalu, uključujući Alchajmerovu bolest, rak, respiratorne bolesti i bolesti srca.

Međutim, naučnici su otkrili da je teško dokazati direktnu, uzročnu vezu između bolesti desni i ovih stanja jer imaju nekoliko zajedničkih faktora rizika, kao što je pušenje.

Nova studija koju su vodili istraživači iz dve institucije u Masačusetsu, Harvard School of Dental Medicine, u Bostonu, i Forsith Institute, u Kembridžu, između ostalih, pruža dokaze da bolest desni zaista može povećati rizik od moždanog i srčanog udara.

Ako ste u starosnoj zoni za kardiovaskularne bolesti ili imate kardiovaskularnu bolest, ignorisanje vaše parodontalne bolesti može biti opasno i može povećati rizik od srčanog udara.

Konstantna upala

Tokom studije istraživači su pregledali PET i CT skeniranje 304 osobe za znake upale povezane sa oboljenjem desni i upalom u arterijama. U vreme kada su izvršena naknadna skeniranja, oko 4 godine kasnije, 13 osoba je doživelo moždani ili srčani udar.

Pojedinci sa upalom desni su takođe imali veću verovatnoću da razviju upalu u svojim arterijama, što može dalje da izazove kardiovaskularne bolesti. Najvažnije je da su ove asocijacije ostale statistički značajne, čak i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore povezane sa oboljenjem desni i srčanim oboljenjima, uključujući starost, pol, pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes i dislipidemiju, ili abnormalne nivoe masti u krvi. .

Studija je otkrila da osobe sa znacima gubitka koštane mase od prethodne bolesti desni, ali bez tekuće upale, nisu pod povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

Odgovor imunih ćelija

Autori objšanjavaju da lokalna upala povezana sa bolešću desni aktivira i mobiliše imune ćelije u koštanoj srži. Ove ćelije, zauzvrat, izazivaju upalu u arterijama.

Prethodna studija na životinjama, otkrila je da bolest desni pokreće imune ćelije zvane neutrofili u koštanoj srži, koje zatim preterano reaguju kada naiđu na znake infekcije negde drugde u telu. Neutrofili oslobađaju imunološke signalne molekule poznate kao citokini, koji pogoršavaju upalu.

Tharakorn / gettyimages.com

Možda će vas zanimati