Izgledajte mlađe pomoću 15 jednostavnih saveta koje preporučuju dermatolozi

by | 25.12.2023
Izgledajte mlađe pomoću 15 jednostavnih saveta koje preporučuju dermatolozi

Ako ste zašli u određene godine, to se verovatno vidi na licu. Izgledajte mlađe – sledite savete dermatologa i na jednostavan način, neinvazivnim metodama sačuvajte dobar izgled.

 

Kako starite, održavanje mladolikog izgleda može izgledati kao teška bitka. Kako koža stari, postaje suvlja i fine bore dolaze do izražaja. Budući da nivo kolagena opada, polako nestaje sjaj i punoća kože. Ali, prava rutina protiv starenja i izbor načina života mogu uveliko pomoći da se vi – i vaša koža – ponovo osećate mladim.

Izgledajte mlađe pomoću prirodnih tretmana

 

I zapravo nije tako teško kao što se čini na pravi pogled. Sve je u tome da napravite male, ali važne promene u načinu života koje će uticati na vaše opšte zdravlje i vitalnost kako biste celo telo održali zdravim na duge staze.

Izgledajte mlađe – sledite savete dermatologa

Evo 16 saveta za negu kože prema preporuci strulnjaka.

1. Koristite kremu koja podstiče kolagen

Odlična antiejdže  krema je glavno oružje u borbi protiv starenja kože. Probajte kremu s tretinoinom koji je derivat vitamina A. Ova supstanca pomaže u poboljšanju teksture, povećava lučenje kolagena i minimizira pojavu finih bora.

2. Zaštitite kožu kremom za sunčanje

Zaštita naše kože od sunca je neverovatno važna u bilo kom uzrastu, posebno kada starite. Tokom zimiskih meseci i oblačnih dana obavezno nanosite kremu s SPF faktorom.

Zaštita vaše kože je više od samog nošenja kreme s SPF-om. Tokom leta smo navikli da pokrovamo glavu šeširom ili stavimo naočare. Međutim, veli oprez je potreban na primer na skijanju jer sunce ume da bude toliko jako da ćete definitno dobiti tamniji ten.

3. Tretirajte akne da biste smanjili iritaciju

I odrasli i te kako mogu da imaju problem s aknama, a ne samo tinejdžeri. One obično nastaju zbog fluktuacije hormona ili pogrešnog režima nege kože.

4. Planirajte svoj raspored kako biste izbegli izlaganje suncu

Ovo se odnosi na letnji period. Planirajte svoje aktivnosti na otvoreno doe 11 ujutro ili posle 17 časova kada je sunce manje intenzivno.

5. Ojačajte kosu

Vaša kosa gubi volumen, sjaj i živost kako starite. Ali, ako joj podarite pravilnu negu, izgledaće zdravo.

6. Više spavajte

Spavanje je dobro za celo telo, iznutra i spolja, pa poradite na dobroj higijeni sna. Dokazano je da kvalitetan san promoviše zdravlje — uključujući i kožu. Takođe pomaže u smanjenju znakova starenja.

7. Piling vlasišta kose

Koja je tajna svilenkaste, meke kose koju ne možete da prestanete da dodirujete? Definitivno dobar poling vlasišta koji će omogućiti da se hranljve materije iz maske bolje apsorbuju.

8. Zdrava ishrana

Glavni faktor u starenju je status kolagenskih i elastinskih vlakana kože, koja imaju tendenciju da prolaze kroz proces koji se zove glikacija. Ona oštećuje kolagen i elastin. Pržena hrana podstiče glikaciju. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom smanjuje proces glikacije.

9. Održavajte kožu čistom

Održavanje kože čistom je najočigledniji način da sprečite nakupljanje prljavštine, šminke i nečistoća iz okoline.

10. Nežni piling kože

Piling je važan deo vaše rutine – ali nemojte previše da perete i trljate jer to može da ošteti kožu. Možete da radite piling jednom nedeljno.

11. Pravilna rutina u nezi kože

Akne se mogu pojaviti u bilo kom uzrastu, a odabir pravog režima nege kože je ključni deo suočavanja sa problemima kože pre nego što oni izmaknu kontroli.

Nabavite kremu za lice koja sadrži hijaluronsku kiselinu i skvalan. Ovo su lagani sastojci koji pomažu koži da zadrži vodu i održava ten čistim i vlažnim.

12. Svakodnevno provodite vreme na otvorenom

Možda se čini da su UV zraci, izlaganje suncu i zagađenje životne sredine razlozi da ostanete unutra – ali nisu. Ne postoji ništa poput male ekoterapije od boravka u prirodi (naravno, nošenja kreme za sunčanje) da biste se oslobodili stresa i opustili. Stres može uzrokovati stvaranje bora jer velike količine kortizola, hormona stresa, mogu oštetiti kolagen i elastin kože. Samo 20 minuta dnevno je od velike pomoći.

13. Pridržavajte se plana

Sve je u tome da napravite plan i da ga se pridržavate. Uvek procenjujte preparate za negu kože. Nije retkost da vam određeni preparati prijaju koži u jednom periodu. Čim primetite da nije efikasna, promenite je.

14. Pokreni se

Vežbajte za svoje telo, um i kožu. Naime, koža je naš najveći organ. Cirkulacija i oksigenacija ćelija su ključni. Znojenje pomaže da se eliminišu toksini i patogeni iz kože.

15. Koristite ovlaživač

Potrudite se da nabavite ovlaživač vazduha, pogotovo tokom zime kada provodite u zagrejanim prostorijama gde je suv vazduh – što dovodi do dehidratacije kože.

PeopleImages / gettyimages.com