Melem od arnike protiv bolova kod udarca, uganuća ili modrica

by | 25.12.2023
Melem od arnike protiv bolova kod udarca, uganuća ili modrica

Bilo da se radi o udarcima, modricama, uganućama ili bolovima uopšte, može da pomogne melem od arnike. Pratite naša uputstva kako biste napravili ovo prirodno sredstvo koje donosi olakšanje.

Biljke se mogu biti od velike koristi kada se radi o smanjujenu bola ili da se ubrzava zarastanje, što je fiterapija i dokazala svojoj vekovnom tradicijom. Pre nego što krenemo na uputstva za pravljenje melema, razmotrićemo dejstvo sastojaka.

 

Zašto bi tebalo držati u kući melem od arnike?

Razmatranjem svojstava biljka koje ulaze u sastav melema, bolje ćemo razumeti njegovo dejtvo.

Arnika

Mnogi ljudi posežu za kremom od arnike zbog svojih modrica, uganuća i istegnuća. Prodavnice zdrave hrane često imaju brojne preparate od arnike, bilo šta od masti od arnike do homeopatskih lekova.

Arnika deluje tako što širi kapilare, što povećava protok krvi krot povređeno mesto. Ovaj povećani protok krvi ubrzava zarastanje u to područje i pokreće ustajalu krv (poput modrica). Rezultat je smanjenje otoka i brže vreme zarastanja.

Arniku je najbolje koristiti na zatvorenim povredama. Nije kraj sveta da ih koristite na otvorenim ranama, ali to ponekad može iritirati područje.

Kantarion

Kantarion je poznat po tome što je „antidepresivna biljka“. Ali prednosti kantariona prevazilaze ovu upotrebu. Korstite se u smirnivanju upala i bola. Travari takođe obično koriste kantarion za modrice, uganuća i neuropatije. Jedna studija je pokazala da kantarion može smanjiti ožiljke i ublažiti bol i svrab koji se odnose na zarastanje rana.

Smilje

Smilje se obično koristi kao hidrolat koji pospešuje zarastanje kvrga, modrica i deformacija. Takođe je odličan za iritiranu kožu i može da ublaži veličinu ožiljnog tkiva.

Esencijalno ulje lavande 

Esencijalno ulje lavande je odlično za prvu pomoć. Može ublažiti bol, ubrza zarastanje, kao i da smiri osobi, eliminiše stres i napetost.

Kako se pravi melem od arnike?

Ovaj melem je namenjen za modrice, uganuća i istegnuća, i bolove. Najbolje deluje kod zatvorenih rana, a možete ga primeniti više puta dnevno.

Sastojci:

  • 25 g kokosovog ulja
  • 20 g pčelinjeg voska
  • 20 g ši putera
  • 3/4 šolje ulja arnike i kantariona
  • 2/3 šolje hidrolata smilja
  • 20-40 kapi eteričnog ulja lavande (opciono)

Priprema:

Sipajte vode u lonac. Kokosovo ulje, pčelinji vosak i ši puter stavite u vatrostalnu činiju, a porom u lonac s vodom i otopite na laganoj vatri. Kada se sastojci rastope, sklonite sa šporeta i dodajte infuzirano ulje (od arnike ili kantariona). Dok sipate ulje, videćete kako se pčelinji vosak steže.

Sipajte ovu otopljenu mešavinu u blender i ostavite da se ohladi, pa tek onda izblendajte. Potom polagano sipatte hidrolat smilja i esencijalno ulje lavande. Sipajte smesu u staklene teglice i čćuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Napomena:

Arnika je botanički lek u malim dozama i treba je koristiti samo interno uz izuzetan oprez. Obavezno dobro operite sve predmete koji su došli u kontakt sa kremom. Kada namažete kremu na bolno mesto, prvo ruke dobro obrišite papirnim ubrusom, a potom operite sapunom i vodom.

Marina Lohrbach / gettyimages.com