Uganuće skočnog zgloba: Kako da olakšate bolove pomoću komplementarnih lekova?

by | 02.06.2024
Uganuće skočnog zgloba: Kako da olakšate bolove pomoću komplementarnih lekova?

Uganuće se može pojaviti bilo gde u telu, iako je skočni zglob najugroženije mesto.  Pored medicinke terapije, olakšajte muke pomoću prirodnih lekova.

Uganuće skočnog zgloba može se dogoditi svakome. Reč je o povredi koja nastaje kada naglo iskrivite skočni zglob dok trčite, hodate, ne zagrejete se dovoljno pre vežbanja itd. Pored posete lekaru, možete koristiti prirodne lekove kao dopunu svom medicinskom tretmanu kako biste pomogli brže leči.

Uganuće skočnog zgloba: Saveti i preporuke

Prvi simptom uganuća skočnog zgloba je oštar bol. Ovo se dešava kada se ligamenti istegnu do tačke oštećenja zgloba. Međutim, loše zalečeno uganuće može, vremenom, imati dalje posledice.

Nakon naprezanja ligamenata, prva stvar koju treba da uradite je da izbegavate da težite povređenom stopalu dok ga postavljate na tlo. Štaviše, imobilizirajte ga što je više moguće. Oslobodite bilo koju vrstu pritiska i koristite štap ili štake kada pokušavate da hodate.

Uganuće skočnog zgloba je ozbiljna povreda kojoj je potrebno neko vreme da se zaleči. Ipak, prva stvar koju treba da uradite je da se odmorite. Pored toga, podignite nogu do visine srca što je više moguće kako biste smanjili upalu i bol.

Još jedna stvar koju možete učiniti da biste dobili olakšanje je da pomerate nožne prste što češće možete. Ovo će takođe promovisati vaš brzi oporavak i smanjiti upalu. Takođe se preporučuje nežno istezanje, jer će poboljšati cirkulaciju u zglobu.

Uganuće skočnog zgloba: Komplementarni lekovi

Postoji mnogo prirodnih lekova koji pomažu da se izleči uganuće skočnog zgloba i oni mogu dopuniti one koje je propisao lekar. Ako je povreda veoma blaga, onda se može lečiti kod kuće koristeći neke lekove koji se lako prave/lako primenjuju. Naprotiv, ako vam je uganuće gležanj zaista loše, onda idite direktno kod specijaliste koji može da ga leči.

Ledena obloga

Led je jedan od kućnih lekova koji je najpoznatiji za poboljšanje uganuća skočnog zgloba. U vreme uvijanja, paket leda ili gel naneti na zahvaćeno područje će pomoći u smanjenju otoka.
Ledene obloge se mogu ponavljati u sesijama od 15 ili 20 minuta, svaka tri ili četiri sata, tokom nedelju dana. Naravno, sve će zavisiti od zarastanja povrede i vrste bola koji osećate. Imajte na umu da led nikada ne treba nanositi direktno na kožu.

Esencijalna ulja

Postoji mnogo prirodnih ulja koja možete koristiti za ovu svrhu: ricinusovo ulje, kokosovo ulje, ulje belog luka, ulje luka, ulje kurkume, ulje arnike ili maslinovo ulje.

Nanesite ih na područje i pokrijte zavojem i držite ih najmanje pola sata. Ponavljajte to svakodnevno do nedelju dana. Dalja primena zavisi od napretka vaše povrede.

Pored toga, važno je znati kako se stavljaju zavoji, koji služe da se područje stopala, prstiju i članaka do kolena ne pomera. Ovo područje treba da bude opušteno i ne vrši pritisak kako bi se podstakla dobra cirkulacija.

Kurkuma i luk

Pomešajte kurkumu u prahu sa limunom da dobijete gustu pastu. Nanesite je direktno na povređeno mesto. Osim toga, možete malo praha kurkume pomešati sa čašom toplog mleka i popiti dva puta za ublažavanje bolova.

Alternativno, isecite luk na komade i posolite da dobijete meku pastu. Nanesite ga zavojem na obolelo mesto i ostavite da deluje dva sata. Možete ga ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da biste maksimizirali njegov antiinflamatorni efekat.

Ulje arnike

Arnika i ulje zajedno su moćan duo kada je u pitanju smanjenje modrica i upala. Nanesite nekoliko kapi na zahvaćeno područje i masirajte. Ostavite da odstoji najmanje pet sati.

Maslinovo ulje i žumance

Takođe, možete pomešati maslinovo ulje sa žumancetom i staviti ga direktno na povređeno mesto. Prekrijte čistim zavojem, ostavite preko noći i ujutru isperite.

Ako naučite kako da izlečite uganuće skočnog zgloba koristeći komplementarne prirodne lekove, to vam može pomoći da se brže oporavite. Korišćenje ovih metoda je veoma jednostavno i jeftino, ali pre svega efikasno. (Sve dok ih koristite zajedno sa tretmanima koje vam je ukazao lekar, tj.)

Jacob Wackerhausen / gettyimages.com