Esencijalna ulja mogu da ublaže bol u zglobovima i povećaju pokretljivost

by | 20.12.2023
Esencijalna ulja mogu da ublaže bol u zglobovima i povećaju pokretljivost

Ukoliko ste pobornik prirodnih metoda, dobra vest je da postoji nekoliko esencijalnih ulja koja ublažavaju bol u zglobovima. Ova ulja su prošla test vremena jer se koriste vekovima. 

Postoje esencijalna ulja namenjena za ublažavanje bolova, a vekovima se koriste za lečenje raznih simptoma. Danas se esencijalna ulja koriste u aromaterapiji, što je praksa koja koristi ulja za angažovanje  čula mirisa i promovisanje uravnoteženog fiziološkog odgovora.

Esencijalna ulja olakšavaju bol u zglobovima

Postoji mnogo prednosti za ljude koji koriste esencijalna ulja, a ovaj mali vodič daje otkriva na koji način mogu da pomognu i olakšaju pokret bez bola.

Ako patite od artritisa, bolova u kolenu, ukočenosti, otoka, osetljivosti, problema sa pokretljivošću ili bilo kog drugog oblika bolova u zglobovima, onda postoje dokazi koji govore da određena ulja mogu imati efekte ublažavanja bolova na telu.

Jedno istraživanje je pokazalo da neka esencijalna ulja imaju antiinflamatorna svojstva i da imaju antiartritičke efekte. U stvari, istraživači su otkrili da je tretman esencijalnim uljem kurkume bio 95 do 100 posto efikasan u sprečavanju otoka zglobova u slučaju artritisa.

Zato se veruje da udisanje mirisa ili nanošenje razblaženog esencijalnog ulja na zahvaćeno područje tela pomaže kod reumatoidnog artritisa i smanjuje bol i upalu.

Šta su esencijalna ulja?

Esencijlna ulja su prirodne esencije uzete iz biljaka, cveća, bobica i korena za lečenje tela i uma. Od ovih esecnija pravi se uljani koncetrat, koji se potom razblaći i koristi za razne terapeutske svrhe.

Esencijalna ulja mogu biti izuzetno moćna u ublažavanju napetosti i bola, posebno kada se nanose masažom na ciljanom području. Na primer, vetiver se može koristiti za ublažavanje ukočenosti mišića, bolova u mišićima i kod artritisa da bi se olakšala pokretljivost. Lavanda i crni biber takođe mogu biti veoma efikasni. Veoma je važno da se pridržavate uputstava o tome kako da ih koriste, razblažite i za šta su namenjena.

Ova ulja olakšavaju bol u zglobovima

Postoji mnogo eteričnih ulja koja su odlična u smanjenju upale i mogu pomoći u ublažavanju bolova, a ovde smo naveli samo neka od njih koja možete isprobati.

Esencijalno ulje lavande

Utvrđeno je da esencijalno ulje lavande pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti. Takođe, ali se takođe može pohvaliti antiinflamatornim karakteristikama i karakteristikama koje ublažavaju bol. Ovo stoga može pomoći osobama koja zbog upaljenih globova imaju problema s pokretljivošću.

Esencijalno ulje đumbira

Otkriveno je da đumbir sadrži antiinflamatornu komponentu. To znači da korišćenje ovog esencijalnog ulja može pomoći u smanjenju otoka, upale, nelagodnosti i ukočenosti mišića i zglobova. Najčešće ga koriste maseri jer može da ublaži bol i poveća kretanje.

Esencijalno ulje ruzmarina

Ruzmarin je poznat po tome što ima svojstva ublažavanja bolova i protiv upala. Zato je ovo esencijalno ulje savršeno za osobe koje pate od bolnih zglobova. Korišćenje esencijalnog ulja ruzmarina može vam pomoći da povratite pokretljivost u zglobovima.

Esencijalno ulje eukaliptusa

Ovo esencijalno ulje može ublažiti nelagodnost u zglobovima i mišićima jer se njegova umirujuća i rashladna svojstva kombinuju kako bi se smanjila upala. Esencijalno ulje eukaliptusa takođe pomaže u smanjenju napetosti u mišićima i ublažava bol

Madeleine_Steinbach / gettyimages.com