Tendinitis: Zašto se javlja i kako biljem može da se ublaži upala tetiva

by | 21.02.2024
Zašto se javlja i kako biljem može da se ublaži upala tetiva

Upala tetiva može biti rezultat prekomernog naprezanja, ponavljanja određenih pokreta ili povrede. Okrijte kako prirodnim tretmanima možete da ublažite simptome tendinitisa.

 

Tendinitis je stanje koje nastaje kada su tetive (tanka, čvrsta tkiva koja povezuju mišiće sa kostima) upaljene. Ova upala tetiva može biti rezultat prekomernog naprezanja, ponavljanja određenih pokreta ili povrede.

U većini slučajeva, za ublažavanje tendinitisa, lekar može da prepiše neke lekove protiv bolova ili nesteroidne antiinflamatorne lekove. Međutim, ponekad ćete možda morati da pribegnete injekciji kortizona da biste smanjili upalu i ublažili bol. U ovom članku ćemo vam reći šta su uzroci i simptomi ove bolesti, kao i savete ublažavanje tendonitisa.

Zašto se javlja upala tetiva i šta može da pomogne?

Zglobovi su suštinski deo skeleta. Omogućavaju potpunu pokretljivost tela, ali kada su preopterećeni, a naročito tetive dolazi do upale. To je ono što je poznato kao tendonitis.

Pošto tendonitis može da se zakomplikuje ako osoba ne dobije adekvatan tretman, neophodno je otići kod lekara i slediti njegova ili njena uputstva. Pored toga, biće od suštinskog značaja da se malo odmorite i izvodite neke specifične vežbe za održavanje pokretljivosti zglobova.

Uzroci tendonitisa

Iako se tendonitis može pojaviti u bilo kom zglobu, češći je u ekstremitetima. Tetive su vlaknaste strukture u telu koje povezuju mišiće sa kostima. Kada su upaljene, bol otežava svakodnevnu aktivnost.

Tendinitis je uglavnom povezan sa povredom ili preopterećenjem. Ali, takođe može da se pojavi starenjem. Kako godine prolaze, tetive gube elastičnost i pojavljuju se ove degeneracije.

Drugi mogući uzroci su:

  • Infekcija
  • Reumatske bolesti
  • Udarci ili povrede koje direktno utiču na tetivu
  • Napredna starost, u kojoj tetiva više nema potrebnu elastičnost
  • Udarci ili male povrede koje, kada se nastanu više puta usled određene aktivnosti, na kraju dovode do povrede
  • Prekomerno opterećenje ili prekomerni rad na određenom delu tela sve dok ne izazove preopterećenje.

Simptomi upale tetiva

Ovo su neki od najčešćih simtpma tendinitisa:

  • Bol i upala u određenom području, posebno kada pokušavate da se istegnete
  • Prekomerni bol tokom odmora i odmora noću
  • Ponekad se ovaj bol može pomešati sa uganućem ili pukotinom kosti

Imajte na umu da je lekar taj koji postavlja dijagnozu i ukazuje na lečenje. Postoje specifični testovi (rendgenski snimci, ultrazvuk, magnetna rezonanca) za precizno razlikovanje da li je ono što imamo tendinitis. Međutim, uvek je dobro sprečiti. A da biste to uradili, neophodno je imati osnovno znanje o tome kako lečiti tendinitis.

U nastavku vam nudimo nekoliko saveta za ublažavanje tendonitisa. To su tehnike za ublažavanje bola, koje će, na neki način, takođe doprineti olakšanju i blagostanju. Cilj je da tetive ostanu jake i elastične.

Upala tetiva: Šta lekari preporučuju

Da biste izbegli pogoršanje stanja, postoje saveti kojih se treba poridržavati da bi se ublažili simptomi tendonitisa:

1. Mirovanje

Prema rečima lekara važno je da se upaljeni deo tela imobiliše nekoliko dana kako pokret ne bi uticao na povređenu tetivu. Nije bitno da li je u pitanju rame, zglob ili peta. Fizički odmor neophodan za lečenje ovog stanja.

2. Hladna obloga

Oblog od leda može da smiri upalu. Zapamtite da ne stavljate led direktno na kožu. Umotajte ga u krpu i tek onda stavite na kožu. Isto tako možete skuvati čaj od kamilice, ohladiti u frižideru, natopiti krpu čajem i priviti na povređeno mesto.

3. Aloe vera

Ova biljka takođe može da ublaži upalu. Gel se malo zagreje, nanese na zahvaćeno mesto i uvije gazom.

4. Masaže tinkturom od ruzmarina

Osim što je snažan antiinflamator, ruzmarin deluje i kao antireumatik, antiseptik i kardiotonik. Napravite tonik na sledeći način: 25 g ruzmarina pomešanog sa 250 ml rakije sipajte u flašu od tamnog stakla. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom mestu da odstoji nedelju dana. Procedite u čistu bočicu. Ovom tinkturom masirajte bolna mesta.

5. Ehinacea

Budući da ehinacea ima određeno antiinflamatorno dejstvo, čaj od ove biljke može biti koristan na za ublažavanje tegoba tendonitisa. Treba napomenuti da konzumacija čaja uvek treba da bude umerena i da ona nikako ne sme da zameni konzumaciju lekova koje prepiše lekar.

6. Hrana bogata magnezijumom i silicijumom

Dobra ishrana nikada ne škodi za održavanje zdravlja i podsticanje oporavka povređenih delova tela, kao što su mišići i tetive, u slučaju tendonitisa.

Konkretno, hrana bogata magnezijumom i silicijumom bi bila korisna. Zato, ubacite u ishranu ove namirnice: bademimi, soja, spanać, zelena salata, špargla i zeleno povrće uopšte.

7. Ananas

Ananas je bogat vodom i vlaknima, koja se često koristi za borbu protiv zadržavanja tečnosti i upale. Iz tog razloga se smatra da može biti korisna u ublažavanju tegoba tendonitisa. Sportisi ga veoma često koristie u ushrani jer ublažava povrede i bolove u mišićima.

Tendinitis je nelagodnost koja se može ublažiti ako se dobro leči od početka. Zbog toga se uvek morate ponašati prema uputstvima lekara i voditi zdrav način života kako biste olakšali oporavak.

Ovi saveti mogu da posluže kao dopuna terapji koju je prepisao lekar i nikada nije zamena za ono što oni mogu ukazivati, bilo da su analgetici, antiinflamatorni ili drugi tretmani.

Yurii Yarema / gettyimages.com