Kako naminirce sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama utiču na artritis i bol u kolenu?

by | 12.12.2023
Kako naminirce sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama utiču na artritis i bol u kolenu?

Istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane bogate omega-3 i izbegavanje hrane bogate omega-6 može smanjiti upalu i  bol u kolenu. Saznajte koje namirnice su poželjne, a koje treba da izbegavate.

Poznato je da hrana utične na zdravlje. U ovom tekstu pozabavićemo se namirnicama koje izazivaju upalne procese u telu i koje bi trebalo izbegavati.

Bol u kolenu i hrana: Kakva je veza?

I omega-3 i omega-6 masne kiseline su polinezasićene masne kiseline i neophodne su za telo. Međutim, postoje važne razlike:

 

  • Omega-3 masne kiseline su povezane sa smanjenjem upale. One se nalaze u ovim namirnicama: losos, jaja, orasi, laneno seme, kao i lisnato zeleno povrće poput spoanaća. Inače, ova hrana se bično preporučuje kao deo antiinflamatorne dijete.
  • Omega-6 masne kiseline su povezane sa povećanom upalom. Nalaze se u većini  biljnih ulja, uključujući suncokretovo, kukuruzno i ulje repice. Takođe se nalazi u piletini, svinjetini i govedini. Jednostavan način da smanjite unos omega-6 masnih kiselina je izbegavanje pržene hrane. Na primer, umesto da jedete pomfrit, jedite pečeni krompir.

 

Bol u kolenu: Zašto je važan odnos ovih masnih kiselina?

Zdravstveni stručnjaci veruju da se omega-6 i omega-3 masne kiseline takmiče da se apsorbuju u digestivnom traktu. Oba zahtevaju istu vrstu digestivnih enzima da bi se razbili i apsorbovali. Dakle, čak i ako jedete dovoljno omega-3 masnih kiselina, konzumiranje previše omega-6 masnih kiselina može vas sprečiti da ostvarite punu antiinflamatornu korist.

U jednoj kliničkoj studiji, straživači su uzeli uzorke krvi od 167 odraslih osoba sa artritisom kolena. Istraživači su merili odnos omega-6 i omega-3 u svakom uzorku krvi.
Stručnjaci su kategorisali svaki uzorak krvi prema njegovom odnosu.

Zatim su uporedili bol u kolenu i funkciju ljudi koji su imali relativno visok odnos nivoa omega-6 prema -3 sa ljudima koji su imali relativno nizak nivo omega-6 prema omega-3. Rezultati su pokazali da su pojedinci koji su imali relativno visoke količine omega-3 u krvi imali manje bolova od artritisa kolena, bolju funkciju kolena i manje stresa.

Nedavno je bilo dosta istraživanja koja posmatraju odnos između esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega-6. Obe masne kiseline su neophodne u našoj ishrani, ali odnos u načinu na koji konzumiramo ove masne kiseline može uticati na naše zdravlje i dobrobit. Nekoliko izvora informacija sugeriše da su ljudska bića evoluirala na ishrani u kojoj je odnos Omega-6 prema Omega-3 bio 1:1, dok trenutna zapadnjačka ishrana ima odnos 15:1. Primećeno je da prekomerne omega-6 polinezasićene masne kiseline i veoma visok odnos omega-6 u odnosu na omega-3 promovišu kardiovaskularne bolesti, neke vrste raka, sistemske upale i autoimuna stanja.

12963734 / gettyimages.com