TRKAČKO KOLENO: KAKO DA UBLAŽITE BOLOVE

by | 30.08.2023
trkacko-koleno-kako-da-ublazite-bolove_trkacko-koleno-kako-da-ublazite-bolove.jpg

Postoji nekoliko tretmana kod kuće koje možete pokušati da tretirate ovo stanje

 

Hondromalacija ili trkačko koleno karakteristično je po tupom bolu u kolenima. Bol se pogoršava fizičkom aktivnošću ili predugo sedenjem na jednom mestu.

Trkačko koleno: Kućni lekovi

Trkačko koleno je stanje koje uzrokuje degeneraciju i omekšavanje patelarne hrskavice ( ispod kolena). Patela je mala kost na prednjoj strani kolenskog zgloba. Patelarna hrskavica, koja se nalazi ispod ove kosti, pomaže u glatkim pokretima kolena. Trkačko koleno najčešće pogađa žene, sportiste i ljudi s artritisom.

Pošto uključuje degradaciju hrskavice koja štiti kost, to uzrokuje bol koja se javlja kada se kosti trljaju jedna uz drugu. Najčešći simptom je tup bol iza kolenih. Bol se pogoršava fizičkom aktivnošću ili predugo sedenjem na jednom mestu.

Šta uzrokuje hondromalaciju?

Ovo je nekoliko faktora koji uzokuju trkačko koleno:

  • Prečesto savijanje kolena
  • Povrede kolena
  • Gojaznost

Trkačko koleno: Isprobajte ove preparate

1. Nanesite pastu od kurkume

Kurkuma sadrži aktivni sastojak koji se zove kurkumin, koji je snažno antiinflamatorno sredstvo. Kurkumin pomaže u regulisanju interleukina 1 i 2 i drugih faktora odgovornih za upale u telu. Pomešajte nekoliko kašičica kurkume u prahu u kašičicu maslinovog ulja i napravite pastu. Nanesite ovu pastu na zahvaćeno područje i uvijte krpom. Držite pola sata i isperite.

2.Masaža može pomoći

Masaža sa odgovarajućim uljem može pomoći u smanjenju bolova i upale u tom području. Takođe pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u kolenu. To je jedan od najboljih načina za smanjenje bolova u kolenu. Zagrejte malo maslinovog ili kokosovog ulja. Masirajte čašice kolena toplim uljem svakog dana 10-15 minuta.

Oprez: Prekinite ako masiranje ako se pojačava bol i obratite se lekaru.

3. Konzumirajte đumbir

Đumbir sadrži snažno antiinflamatorno sredstvo koje se zove gingerol. Gingerol povećava cirkulaciju krvi, smanjuje grčeve mišića i inhibira upale. Dodajte đumbir u ishranu ili pijte čaj. Skuvajte manji komad rendanog đumbira u šolji vode. Procedite i dodajte kašičicu meda po ukusu. Pijte jednom dnevno ovaj čaj od đumbira. Takođe možete masirati koleno uljem đumbira.

4. Probajte kajenski biber

Kapsaicin, aktivni sastojak kajenske paprike, ublažava bol i može smanjiti signale bola u mozgu. Takođe pomaže u suzbijanju upale i povećanju cirkulacije krvi. Dodajte kajenski biber u svoju ishranu. Ili, pomešajte 2 kašike kajenskog bibera sa malo toplog maslinovog ulja i nanesite ovu mešavinu na koleno dva puta dnevno. Držite oko petnaest minuta i isperite.

5. Istegnite se i vežbajte

Redovne vežbe i istezanje mogu mnogo pomoći u lečenju ovog stanja. Vežbanje može pomoći da ojačate kvadricepse i sprečite zatezanje mišića. Međutim, pokušajte da izbegavate vežbe koje stvaraju višak pritiska na kolenu.

Napomena: Konsultujte se sa terapeutom pre početka vežbi ili istezanja. Oni će vas uputiti u vezi vežbi ili istezanja u skladu sa vašim stanjem.

Preventiva

Trkačko koleno može da se spreči ako…:

  • Bavite se redovnom fizičkom aktivnošću.
  • Koristite odgovarajuće metode za vežbanje i bavljenje sportom.
  • Nosite odgovarajuće cipele i opremu za vežbanje.
  • Ako ste sportista pitajte svoje lekare i trenere za odgovarajuću opremu kako biste sprečili takva stanja.
  • Vežbajte polako i vremenom povećavajte intenzitet.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: chanakon laorob / gettyimages.com