Osteoartritis kolena: Limun, bosiljak i ricinusovo ulje mogu da pomognu

by | 14.05.2024
Osteoartritis kolena: Limun, bosiljak i ricinusovo ulje mogu da pomognu

Osteoartritis kolena često prati bol kao simptom, kao i ukočenost i ograničenost pokreta. Bitna je medicinska nega, ali kao pomoćna terapija protiv bola mogu poslužiti i prirodni recepti.

Kolena su zglobovi koji su najčešće pogođeni osteoartritisom . Ovo oboljenje nastaje kada se hrskavica u kolenu istroši, što se može desiti zbog starenja, prekomerne težine ili povrede, između ostalog. Proces bolesti počinje pre nego što se primete simptomi – bol, ukočenost i ograničenje pokreta. Zbog ovoga i činjenice da je osteoartritis kolena progresivna bolest, ključna je dijagnoza i odgovarajući tretman što je ranije moguće.

Osteoartritis kolena: Kako ublažiti bol?

Većina bolova u kolenima je posledica fizičkog napora, nedostatka esencijalnih hranljivih materija kao što su vitamin D, kalcijuma i gvožđa, zajedno sa habanjem mišića i tkiva vezanim za starenje. Upamtite da je neopisivi bol koji nije nestao u roku od nekoliko dana, zahteva profesionalnu medicinsku pomoć. U međuvremenu, evo nekoliko kućnih tretmana koji ublažavaju bol, otok, ukočenost u slučaju povreda.

Osteoartritis kolena: Kućni lekovi

Stručnjaci savetuju nekoliko preporuka kada se radi o osteoartritisu kolena:

  • Zaštitite bolno područje
  • Zaustavite ili promenite aktivnost koja izaziva bol
  • Odmorite se i ne koristite bolno koleno ako je moguće
  • Držite mali jastuk ispod povređenog kolena da ga podržite
  • Nanošenje leda ili hladnih obloga na zahvaćeno područje 2 ili 3 puta dnevno smanjuje otok i ublažava bol
  • Izbegavajte alkohol
  • Izbegavajte tople tuševe, hidromasažne kade, tople pakete ili alkoholna pića prvih 48 sati nakon povrede kolena.

Ponekad se stare povrede i bol u kolenu u vezi sa godinama mogu lečiti lekovima koji se obično nalaze u  kuhinji:

Đumbir

Anti-inflamatorna jedinjenja u đumbiru pomažu u smanjenju otoka na kolenu zajedno sa bolom. Skuvajte đumbir u vrućoj vodi, sa malo meda i limuna. Pijte 2-3 šolje dnevno dok bol ne popusti. Narendajte komad đumbira od 2,5 cm i kuvajte 10 minuta u 1 šoljici vode.
Procedite odvar i dodajte malo meda i limuna pre pijenja.

Kurkuma

Naučnici tvrde da ovaj začin može usporiti napredovanje reumatoidnog artritisa, jednog od glavnih uzroka bolova u kolenu. Kurkumin, antiinflamatorna hemikalija koja se nalazi u kurkumi, takođe ima antioksidativna svojstva.

Kuvajte po pola kašičice mlevenog đumbira i kurkume u šolji vode 10 minuta. Procedite, dodajte med po ukusu i pijte ovaj ‘čaj’ dva puta dnevno.

Kašičicu kurkume u prahu skuvajte u čaši mleka, dodajte med da zasladite varivo i pijte jednom dnevno.
Oprez: Kurkuma ima svojstva razređivanja krvi; osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi savetuje se da ne uzimaju ovaj lek redovno.

Limun

Limunska kiselina u limunu i limetu rastvara kristale mokraćne kiseline, što uzrokuje neke vrste artritisa. Isecite jedan ili dva limuna na četvrtine. Stavite komade u pamučnu krpu i umočite ih u toplo susamovo ulje. Stavite krpu na bolno koleno 5 – 10 minuta. Uradite to dva puta dnevno dok bol u kolenu ne nestane.

Tulsi (sveti bosiljak)

Tulsi ima antireumatska i antispazmodična svojstva. Prokuvajte šolju vode sa nekoliko listova tulsija (svetog bosiljka) nekoliko minuta. Ostavite da odvarak odstoji 10 minuta, procedite i pijte napitak. Pijte najmanje 3-4 šolje tulsi čaja svakog dana dok bol u kolenu ne popusti.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je divno prirodno rešenje za ublažavanje bolova u zglobovima u kolenima i čak je dokumentovano u drevnim ajurvedskim rukopisima. Ovo ulje sadrži ricinoleinsku kiselinu, moćan fitonutrijent sa antiinflamatornim svojstvima koji smanjuje bol, nelagodnost u kostima, mišićima, zglobovima u telu.

Zagrejte 3 kašike ricinusovog ulja i sipajte u čistu posudu. Uzmite deo u dlanove i trljajte ga na oba kolena nežnim kružnim pokretima po 2 minuta, blago pritiskajući. Ova uljna masaža sa ricinusovim uljem značajno poboljšava cirkulaciju krvi u kolenima i stvara toplotu, što pomaže u povećanju opsega pokreta zglobova i smanjenju bolova u kolenima.

Stella_E / gettyimages.com