Kako koristiti ricinusovo ulje za bore, suvu kožu i još mnogo toga, prema mišljenju dermatologa

by | 18.01.2024
Kako koristiti ricinusovo ulje za bore, suvu kožu i još mnogo toga, prema mišljenju dermatologa

Saznajte kako koristiti ricinusovo ulje za bore, suvu kožu i rast kose. Donosimo vam recepte kako biste na najbolji mogući način iskoristili blagodeti ovog ulja. 

 

Ulja su bogati prirodni sastojci na biljnoj bazi koji zaslužuju prvo mesto u vašoj rutini lepote. Jedno od njih je ricinusovo ulje jer obezbeđuje masne kiseline i vitamine koji hidriraju i leče kožu i kosu. Štaviše, ricinusovo ulje takođe ima neke zdravstvene prednosti.

Kako koristiti ricinusovo ulje u tretmanima lepote?

Ricinusovo ulje se dobija presovanjem semnki, gušće je od arganovog ili kokosovog ulja. Smatra se da su lekovita svojstva ricinusovog ulja bila iskorišćena još u doba starog Egipta kada su mnogi smatrali da je ulje eliksir za jačanje imuniteta. To je i dalje oslonac ajurvedske medicine.

Dermatolizi ističu da ricinusovo ulje, između ostalog, pomaže u apsorpciji drugih proizvoda u kožu. Naravno, ovo ulje ima svoje brojne prednosti, kao što su:  antiinflamatorno, antibakterijsko i hidratantno dejstvo.

Koje su prednosti i kako koristiti ricinusovo ulje

Zahvaljujući svojim svojstvima, ovo ulje se pokazalo veoma ispešan za ova stanja:

Smanjuje bore

Spremite se da čujete nešto revolucionarno: ricinusovo ulje rešenje za borbu protiv znakova starenja bez seruma ili injekcija. Da bi pomogao u hidrataciji kože, nakapajte malo ovog ulja na vatu i nanesite na kožu pre spavanja.

Za gušće trepavice

Da, veruje se da ricinusovo ulje pomaže da se ubrza rast kose, što ga čini omiljenim za domaće serume za obrve i trepavice. Za duže trepavice, zamenite sredstvo za uklanjanje šminke za oči ricinusovim uljem.

Ovo ulje ne samo da pospešuje rast trepavica, nego ih čini gušćim jer ih hrani i hidrira. Čistom četkicom nanesite ricinusovo ulje na obre i trepavice i ostavite da deluje preko noći. Smiruje suvu kožu

Kao da zaštita od bora i ubrzavanje rasta kose nisu dovoljni, ricinusovo ulje se takođe tradicionalno koristi zbog svojih navodnih lekovitih svojstava protiv suve kože, ekcema, dermatitisa, rozacee, psorijaze i drugih stanja kože. Jednom rečju – iritirana koža vapi za ricinusovim uljem.

Može da spreči gubitak kose

Ricinusovo ulje sadrži masne kiseline i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju gubitka kose. Osim toga, odlično je za suvu kosu jer je reviatlizuje i daje sjaj.

Bori se protiv bakterija

Pošto je posebno bogato prirodnom antibakterijskom ricinolnom kiselinom, ricinusovo ulje ima prednost potencijalnog pristupa dvostrukog dejstva. Ulje može da hidrira kožu i istovremeno se bori protiv bakterija, pomažući da se okonča ciklična priroda svraba i iritacije.

Može sprečiti i lečiti akne

Pošto je ricinusovo ulje antibakterijsko i antiinflamatorno, ono ima potencijal da spreči i leči izbijanje akni. Utapkanje na izbijanje ili nanošenje tankog sloja na kožu kao maske može vam pomoći da održite čistu kožu.

Štiti ispucale vrhove

Prepuno kiselinama, ricinusovo ulje može pomoći da kosa bude jaka i zdrava, odlažući dolazak onih zastrašujućih ispucanih vrhova. U stvari, jedna starija studija iz 2003. otkrila je da ricinusovo ulje povećava sjaj kose.

Kako se pravilno korsiti?

Za upaljenu kožu nanesite malo ulja na zahvaćena područja ujutro i uveče. Za ispucale krajeve kose stavite kap ricinusovog ulja veličine četvrtine na dlan, a zatim je zagrejte drugom rukom pre nego što zagladite krajeve kose.

Za vrhunsku regenerativnu masku za kosu, pomešajte sa kokosovim uljem i ostavite da deluje preko noći da deluje.

Kada se koristi na celom  licu, preporučuje se da ga razblažite 1:1 sa drugim uljem (maslinovo ulje je odlična opcija). Ricinusovo ulje se sporije apsorbuje, tako da ga mešanje sa drugim uljem može pomoći da se brež aposrbuje.

Neželjeni efekti ricinusovog ulja

Ricinusovo ulje može izazvati iritaciju kože kada se primenjuje lokalno. Neki prijavljeni neželjeni efekti lokalne upotrebe ricinusovog ulja ukazuju na alergijsku reakciju i uključuju osip na koži, svrab i iritaciju, otok i koprivnjaču. Uvek se preporučuje da uradite 24-časovni patch test kada pokušavate nove sastojke da biste isključili moguće alergije.

Gonzalo Calle Asprilla / gettyimages.com