Pet metoda koje će vam pomoći da se potpuno oslobodite od stresa nakon posla

by | 18.01.2024
Pet metoda koje će vam pomoći da se potpuno oslobodite od stresa nakon posla

Mnogima je dan na poslu ispunjen napetim trenucima i nerviranjem. Ako se pitate kako da rešite problem, onda ste na pravom mestu. Ove metode će vam pomoći da se oslobodite od stresa.

Ako često proživljavate stres na poslu i simptome kao što su glavobolja, bolovi u stomaku, iscrpljenost i nesanica – znajte da niste jedini. Mnogi ljudi nisu svesni negativnih efekata stresa. Naime, on može uticati na san, probavu i opštu perspektivu života, između ostalih oblasti zdravlja.

Želite li da se oslobodite od stresa nakon posla?

Iako postoji mnogo načina da se opustite nakon posla, ključno je da odredite koji vam najviše odgovara. Kada otkrijete šta vas opušta, možete zakazati ove aktivnosti za posle posla.

Oslobodite se od stresa: Pet metoda

Sledeća lista od aktivnosti može vam pomoći da se opustite nakon posla i da uživate u ostatku dana s pordicom i prijateljima:

Hrana bogata ugljenim hidratima

Hrana bogata mastima i ugljenim hidratima, kao što su paste sa sirom ili pica, koja i te kako može doneti oseća umora i nadutosti – ali s druge strane čini vas srećnim. Takođe, kofeinska pića za kojima telo žudi i čine vas srećnim obezbeđuju porast šećera koji pada nekoliko sati kasnije, ostavljajući čoveka iscrpljenim, manje sposobnim da se nosi sa stresom i možda otežava spavanje.

Međutim, ne morate da koristite ove nezdrave opcije hrane – postoji sjajna alternativa. Radi se o hrani bogatoj složenim ugljenim hidratima i bogatim vlaknima poput zobi,  pasulja i slatkog krompira.

Stres može ugroziti imunitet, pa vam ishrana bogata voćem i povrćem daje minerale i hranljive materije koje su vam potrebne za održavanje stabilnog nivoa energije i sprečavanje bolesti.

Slušajte svoju omiljenu muziku​

Muzika uvek ima umirujući efekat na um. Posle posla, provedite neko vreme uživajući u svojoj omiljenoj muzici.  Takođe možete izabrati da slušate umirujuću muziku koja će vam pomoći da zaspite ili muziku koja vam podiže raspoloženje.

Opustite se tuširanjem

Nakon posla, tuširajte se toplom vodom ili u kadi može mnogo da pomogne. Topla voda  može poboljšati cirkulaciju krvi i pomoći u opuštanju mišića. Iako vam topla voda može pomoći da se opustite, dodajte proizvode za kupanje sa opuštajućim esencijalnim uljima poput peperminta i nevena.

​​​Počnite da pišete dnevnik​

Razmislite o tome da nabavite svesku kako biste zapisali svoje emocije. To bi moglo da vam pomogne da se oslobodite negativnih emocija i da ih obradite. Možete uspešnije rešavati probleme i bolje razumeti svoja osećanja ako vodite dnevnik. To će vam pomoći da steknete dublje razumevanje svojih emocija.

Disanje i meditacija​

Razmislite o tome kako dišete jer vam može pomoći da smanjite napetost. Zamislite da vam vazduh ulazi u stomak dok udišete. Dok izdišete, gurnite stomak prema napred zadržite vazduh nekolikosekundi.  Zatim, snažno izbacite vazduh i uvucite stomak.

Možda ćete bolje osetiti uticaj povećanog kiseonika kroz telo i um tako što ćete postati svesni kada i kako dah ulazi i izlazi u vaše telo. Razmislite o meditaciji kako biste resetovali svoj mozak.

Možda ćete imati manje stresa i anksioznosti nakon praktikovanja meditacije. Provedite nekoliko minuta u meditaciji, eksperimentišući sa različitim metodama kao što su čišćenje uma ili meditacija fokusirana na emocije.

Pheelings Media / gettyimages.com