Zašto otiču kolena i šta može da vam pomogne da ublažite otok?

by | 26.01.2024
Zašto otiču kolena i šta može da vam pomogne da ublažite otok?

Postoje razni uzroci zbog kojih otiču kolena: to može biti odgovor tela na oštećenje ili simptom osnovne bolesti ili stanja. Evo nekoliko saveta koji mogu da pomognu da ublažite ovo stanje.

Otok kolena je znak da postoji problem u kolenu. To može biti odgovor tela na oštećenje dela kolena, povredu prekomerne upotrebe ili simptom osnovne bolesti ili stanja. Otok kolena se dešava kada se tečnost skuplja u ili oko zgloba kolena.

Drugi izraz za otečeno koleno je izliv iz kolena ili voda na kolenu. Ako oticanje kolena traje duže od tri dana, ako se otok pogorša ili ako uz otok osetite jak bol, potražite savet lekara. U međuvremenu, evo nekoliko načina za brzo lečenje otoka kolena kod kuće.

Zašto otiču kolena i kako se nositi sa tim?

Da biste efikasno ublažili oticanje kolena, morate znati njegov uzrok. Oticanje kolena može biti posledica povrede ili bolesti zglobova i u tom slučaju se ne pojavljuje samo otok, već i bol. To je stanje koje zahteva da se hitno obratite lekaru.

Oticanje kolena može biti uzrokovan bolešću kao što je burzitis. Povezan je sa upalom sluzokože zglobnih kapsula – malih kesica ispunjene tečnošću (slične džepovima), koje se nalaze na mestima najvećeg trenja između tetiva, mišića ili kože na kosti. Odosno u onim oblastima gde se stvara pritisak značajnog mehaničkog naprezanja.

Ako je ova membrana oštećena, na površini kolena se pojavljuje crvenilo, a to može biti uzrokovano velikim opterećenjem. Pod takvim opterećenjima zglobna kapsula je upaljena i  stvara se više tečnosti, formirajući otok kolena sa pratećim bolom. Sve ovo su jasni znaci burzitisa, pa bi prava odluka bila da se konsultujete sa lekarom. Ukoliko to trenutno nije moguće, potrebno je da nanesete zavoj na koleno i uzmete antiinflamatorne lekove.

Otok kolena može se pojaviti i kao posledica artritisa. Kod ove bolesti nastaju degenerativne promene koje zahtevaju kompleksan tretman.

Kako ublažiti simptome ako vam otiču kolena?

Postoji nekoliko metoda za ublažavanje bolova u kolenu. Lekovi su jedan primer. To uključuje antiinflamatorne lekove, kortikosteroide i injekcije hijaluronske kiseline koje se često koriste za prepisivanje za lečenje osteoartritisa kolena.

Pored ovih konvencionalnih metoda, postoje i drugi jeftiniji načini za ublažavanje bolova u kolenu. Kućni lekovi od prirodnih sastojaka, na primer, takođe su efikasni u ublažavanju bolova u kolenima i poboljšanju kvaliteta vašeg života.

Terapija s ledom

Ukoliko su otečena kolena posedica povrede, uradite sledeće: legnite i stavite nogu na jastuk ili podupirač. Potom stavite led na koleno – ali, led treba ne dolazi u kontakt sa kožom zbog čega treba da ga zamotate u krpu ili peškir.

Ukoliko nemate led, možete da stavite na koleno hladnu, mokru krpu. Takve hladne obloge treba primeniti u prvim satima nakon povrede i ne više od 3 dana – to će pomoći u otklanjanju otoka kolena.

Nakon toga, 3-6 dana stavljajte tople obloge na koleno i primenjujte lagane masaže. Pored toga, savetuje se nanošenje antiinflamatornih masti na kolena.

Đumbir

Svež koren đumbira čini čuda za bol u kolenu kada je to uzrokovano naprezanjem mišića ili artritisom. Ovaj tretman za bol u kolenu može biti koristan zbog svojih antiinflamatornih, antičirnih i antioksidativnih svojstava.

Bol u kolenima možete ublažiti đumbirom na različite načine kao što su konzumiranje samog đumbira uz svakodnevnu ishranu, pijenje čaja od đumbira ili đumbir sa mlekom. Takođe možete naneti đumbir sa vodom na zahvaćeno područje.

Kurkuma

Postoji nekoliko načina da koristite kurkumu za lečenje bolova u kolenima. Na primer, možete konzumirati kurkumu pomešanu sa toplim mlekom za lečenje bolova u kolenima.

Takođe možete nanijeti pastu od kurkume (pomešate murkumu i vodu) na zahvaćeno područje.

Limun

Limunska kiselina u limunu pomaže u smanjenju mokraćne kiseline u telu koja uzrokuje određene vrste artritisa. Protivupalna svojstva u limunu što pomažu u smanjenju upale, bola i otoka koji se razvija u bol u kolenu.

Možete koristiti limunove kore (umotane u pamučnu tkaninu) namočene toplim susamovim uljem i staviti ih na obolelo mesto na kolenu. Pokušajte da to radite dva puta dnevno dok bol ne nestane. Alternativno, možete konzumirati čaj od limuna ili limun pomešan sa vodom.

Aleva paprika

Pomaže u stimulaciji protoka krvi i povećanju cirkulacije. Ovaj začin možete da svakodnevno koristite u ishrani. Alternativno, možete ga naneti direktno na zahvaćeno područje – Pomešajte dve kašike kajenskog bibera sa pola šolje toplog maslinovog ulja. Za najefikasnije rezultate, ovu mešavinu možete nanositi na povređeno koleno dva puta dnevno. Radite to oko nedelju dana dok bol ne nestane.

Saveti

Ukoliko se nakon povrede javi bol i otok kolena, trebalo bi da se obratite lekaru kako biste utvrdili težinu povrede i preduzeli mere za lečenje.

Takođe, ako je hronična bolest u pitanju, rana dijagsnotika je veoma važna za efikasno lečenje.

Oleksandr Todorov / gettyimages.com

PROČITAJTE I OVO