Namirnice bogate kolagenom: Za lepu kožu i zdrave zglobove

by | 13.11.2023
Namirnice bogate kolagenom

Otkrijte koje su to namirnice bogate kolagenom, na koji način deluju na telo i kako poboljšavaju zdravlje. Neke od njih redovno konzumiramo.

Kolagen je protein koji se nalazi u ljudskom telu i čini oko jednu trećinu ukupnog sadržaja proteina u telu. Služi kao gradivni blok za različite delove vašeg tela, uključujući kožu, kosti, mišiće, tetive i ligamente.

Namirnice bogate kolagenom: Koji su to prirodni izvori?

Iako vaše telo prirodno proizvodi kolagen, njegova količina godinama opada, kao i zbog izlaganja UV svetlu. Da biste sprečili nedostatak kolagena, ishrana s namirnicama bogatim kolagenom može pomoći da unapredite zdravlje kože, mičića i ligamenata. Dodavanje suplementa kolagena ishrani može biti korisno, ali kolagen možete konzumirati i odabirom prave hrane. Pojedine naminirce su bogate kolagenom, dok neke druge ne sadrže ovaj protein, ali podstiču njegovu proizvodnju.

Namirnice bogate kolagenom

Goveđe kosti

Goveđe kosti su posebno bogat izvor kolagena. Kuvanjem se kolagen u kostima razgradi u želatin, koji telo može lakše da apsorbuje. Pored kolagena, bujon od kostiju takođe obezbeđuje esencijalne aminokiseline i minerale.

Ribe

Riba, posebno koža i krljušti, odličan su izvor kolagena. Morski kolagen, ima veliku bioraspoloživost. To znači da se apsorbuje u telo efikasnije od kolagena iz drugih izvora. Pored toga, morski kolagen se uglavnom sastoji od kolagena tipa I, koji poboljšava zdravlje i elastičnost kože, kostiju, tetiva i drugih tkiva.

Piletina

Piletina, posebno pileća krilca, je prirodni izvor kolagena. Radi se o kolagenu tipa II. On je koristan za zdravlje zglobova i može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa.

Belanaca

Belanca su izvor prolina, jedne od aminokiselina neophodnih za proizvodnju kolagena. Iako žumanca ne sadrže kolagen, bogata su hranljivim materijama neophodnim za proizvodnju kolagena u telu.

Čvarci

Nepravedno zanemarivani, čvarci su efikasan izvor kolagena. Kada se konzumiraju, ovaj kolagen se u našim telima razlaže na aminokiseline, koje se zatim mogu koristiti za obnovu sopstvenog kolagena. Pored toga, čvarci su bogate proteinima i glicinom, esencijalnom aminokiselinom ključnom za sintezu kolagena.

Namirnice koje podstiču proizvodnju kolagena

Citrusno voće

Dok citrusi sami po sebi ne sadrže kolagen, voće poput pomorandže i grejpfruta ima mnogo vitamina C, koji pomaže telu da proizvodi kolagen. Vitamin C igra integralnu ulogu u sintezi pro-kolagena, prekursora kolagena u telu.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je takođe prirodni izvor vitamina C.  Dakle, ono može pomoći telu da prirodno proizvede kolagen.

Beli luk

Beli luk je bogat sumporom, koji može da igra ulogu u proizvodnji kolagena. On takođe sprečava razgradnju kolagena u telu. Beli luk takođe sadrži taurin i lipidnu kiselinu, jedinjenja koja pomažu u obnavljanju oštećenih kolagenskih vlakana.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi, kao što su mleko, sir i jogurt, takođe mogu indirektno da podrže proizvodnju kolagena u telu. Iako ne sadrže kolagen, bogati su dvema esencijalnim aminokiselinama, prolinom i glicinom, koje su ključne komponente u molekulima kolagena.

Ove aminokiseline igraju važnu ulogu u sintezi kolagena, pomažući u održavanju elastičnosti kože, jačanju kostiju i unapređenju zdravlja zglobova. Osim toga, drugi hranljivi sastojci poput kalcijuma i vitamina D koji se nalaze u mlečnim proizvodima sinergijski podržavaju opšte zdravlje i razvoj kostiju.

Indijski oraščići

Indijski oraščići  imaju suštinsku ulogu u pomaganju proizvodnje kolagena. Prepuni su bakra, minerala koji igra ključnu ulogu u razvoju kolagena i elastina. Elastin, slično kao i kolagen, daje snagu i fleksibilnost koži, a bakar je neophodan za njegovu proizvodnju. Pored toga, indijski oraščići su dobar izvor cinka, još jednog minerala u tragovima od vitalnog značaja za sposobnost tela da se popravi i stvori kolagen.

Prednosti kolagena

Uključivanje kolagena ili hranljivih sastojaka koji podržavaju proizvodnju kolagena u ishranu može ponuditi neke iznenađujuće prednosti za vaše opšte zdravlje:

Zdravlje kože: Kolagen doprinosi elastičnosti, hidrataciji i opštem zdravlju kože. Starenje i faktori životne sredine smanjuju kolagen, što potencijalno dovodi do bora i suve kože. Povećanje unosa kolagena koža postaje jedra i sjajna.

Bol u zglobovima: Kolagen pomaže u održavanju hrskavice, koja je tkivo nalik gumi koje štiti  zglobove. Povećanje potrošnje kolagena može ublažiti bolove u zglobovima i simptome artritisa.

Zdravlje srca: Kolagen obezbeđuje strukturu arterijama, sprečavajući njihovo slabljenje. Dakle, zdrav kolagen može pomoći u održavanju zdravlja srca.

Mišićna masa: Kolagen sadrži aminokiselinu glicin, koja igra ulogu u sintezi kreatina. Ovo može obezbediti mišićima gorivo koje im je potrebno za napajanje tokom treninga, potencijalno povećavajući mišićnu masu.

Zdravlje kostiju: Kao i naši zglobovi i koža, naše kosti su takođe bogate kolagenom, koji im pomaže da budu jake i zdrave. Kako starimo, nivoi kolagena se smanjuju, što dovodi do stanja poput osteoporoze.

2.1 Morski kolagen

FRANCUSKI MORSKI KOLAGEN

Morski kolagen je 47% bogatiji amino-kiselinama od tradicionalnog životinjskog kolagena i organizam ga lakše usvaja. Jača i regeneriše kosti, zglobove, mišiće, tetive i ligamente.

Pomaže formiranje nove hrskavice. Poboljšava elastičnost i čvrstinu kože čime usporava znake starenja. Usporava opadanje kose a slabim vlasima daje volumen. Regeneriše slabe i oštećene nokte.

Da li je hrana s klagenom bolja od suplemenata?

Dok kolagen u ishrani i suplementi kolagena mogu doprineti nivou kolagena u telu, postoje određeni faktori zbog kojih bi jedan bio poželjniji u odnosu na drugi.

Kolagen dobijen iz hrane ima prednost što je u svom najprirodnijem obliku. Konzumiranje kolagena kroz raznovrsnu ishranu pomaže u održavanju ravnoteže drugih esencijalnih hranljivih materija, kao što su antioksidanti, vitamini i minerali, koji dodatno pomažu u proizvodnji kolagena u telu i opštem zdravlju.

S druge strane, suplementi kolagena mogu biti pogodno i ciljano rešenje za nedostatak kolagena. Obično se dobijaju iz goveđeg ili morskog izvora.

Međutim, vredi napomenuti da apsorpcija kolagena, bilo iz izvora ishrane ili suplemenata, u velikoj meri zavisi od vašeg ukupnog zdravlja, starosti i brzine metabolizma.

YelenaYemchuk / gettyimages.com