Šta je kolagen i kako može da pomogne zdravlju kože, kose i noktiju?

by | 06.02.2024
Šta je kolagen i kako može da pomogne zdravlju kože, kose i noktiju?

Kolagen, najzastupljeniji protein u vašem telu, čini osnovni strukturni okvir koji drži vaša tkiva zajedno, održava kožu mekom i održava vaše nokte jakima. Međutim, godinama ova supstaca opada.

Poslednjih godina na tržištu je nastlala velila potražnja za kolagenom. Nije ni čudo jer je ona jedan od eliksira lepote, naročito kada se radi o antiejdžingu. Naime, telo prirodno proizvodi kolagen, ali godinama njegova proizvodnja opada što dovodi do bora i opuštene kože.

Kolagen je od vitalnog značaja za naše zdravlje i izgled. Kako razumemo potrebe našeg tela i obezbeđujemo mu prave hranljive materije, možemo aktivno uticati na način na koji starimo.

Kolagen igra ključnu ulogu u zdravlju kože i noktiju, promovišući snagu, elastičnost i opšte blagostanje. Takođe, odličan je za zglobove i hrskavice. Konzumiranjem adekvatnog kolagena i održavanjem zdravog načina života, možemo težiti živom i zdravom telu koje nam daje lepotu iznutra.

Kolagen je eliksir lepote

Kolagen prestavlja međusobno povezane lance specifičnih aminokiselina – glicina, prolina i hidroksiprolina. Zamršen raspored ovih aminokiselina formira strukturu trostruke spirale koja održava zdravlje kože.

Poput hidratantne rose, puni ćelije kože, zaglađuje teksturu i smanjuje pojavu bora. Kolagen forira potpornu mrežu, dajući koži elastičnost, smanjujući vidljive znake starenja. Kolagen dodatno štiti od agresora iz okoline, održavajući ten i sjaj.

Štaviše, za našu kosu i nokte, kolagen igra ključnu ulogu. Jača keratinsku strukturu, sprečavajući napukline i pukotine i podstiče zdrav rast.

Kako povećati kolagen u telu?

Od 24 godine nadalje, tela doživljavaju postepeno smanjenje nivoa kolagena za 1%. Dakle, kako ćemo održati ovaj vitalni eliksir? Plan ishrane bogat blokovima za izgradnju kolagena kao što su cink, vitamin C, bakar i sumpor, koji mogu ponuditi sirovine za izgradnju kolagena.

Bujon od goveđe kosti je takođe bogat kolagenom, a dodatno pomaže u prirodnoj proizvodnji kolagena.

Pored pravilne ishrane, postoje i drugi načini za podsticanje formiranja kolagena. Blage fizičke aktivnosti, kao što su lagane vežbe, pomažu da se stimuliše sinteza kolagena, pomažući očuvanju mladalačkog izgleda.

Dovoljno sna je od suštinskog značaja za podržavanje procesa popravke i obnove koji održavaju vašu kožu i nokte otpornima i živahnim.

Suplementi

Zbog užurbanog načina života ljudima postaje sve teže da se pridržavaju svojih planova ishrane i rutine. Kolagenski napitci i suplementi su saveznici u pokretu. Održavanje zdravlja i sjaja. Naravno, treba obratiti pažnju na odabir kolagena jer nisu svi isti. Stručnjaci daju prednost morskom kolagenu u odnosu na životinjski. Razlog tome je što se morski kolagen bolje apsorbuje i veća mu je efikasnost.

ArkD / gettyimages.com