Ključ zdrave štitne žlezde leži u upravljanju stresom: Evo šta može da pomogne

by | 06.02.2024
Ključ zdrave štitne žlezde leži u upravljanju stresom: Evo šta može da pomogne

Poremećaji štitne žlezde postali su izuzetno česti u današnje vreme. Osim genetske predispozicije, postoji još mnogo spoljnih faktora koji povećavaju rizik od oboljenja štitne žlezde, a jedan od njih je stres.

U nekim studijama se pokazalo da hronični stres utiče na štitnu žlezdu.
Kada smo pod stresom, dolazi do povećanja hormona kortizola u telu, a povećava se i adrenalin. Ovi hormoni mogu izazvati i hipotireozu i hipertireozu.

Ključ zdrave štitne žlezde

Hipotireoza je kada telo proizvodi manje hormona štitne žlezde nego što je potrebno za normalno funkcionisanje tela. To je veoma čest poremećaj koji pogađa 10 odsto populacije, odnosno svaka deseta osoba pati od njega.

Stres može pogoršati ili doprineti hipotireozi smanjenjem oslobađanja hormona koji stimuliše štitastu žlezdu i smanjenjem proizvodnje T4, aktivnog hormona štitne žlezde.

Slično, stresom izazvano povećanje kortizola može izazvati Grejvs-Bazedovljeva bolest, odnosno hipertireozu – kada štitna žlezda proizvodi više hormona nego što je potrebno. Takođe i povećanjem proizvodnje antitela koje ga uzrokuje.

Oba ova poremećaja štitne žlezde su danas u porastu i postoji mnogo razloga za to, a jedan od njih je povećan nivo stresa u našim životima i naša nesposobnost da se nosimo sa njim.

Poremećaj štitne žlezde: Kako upravljati stresom?

Trebalo bi da postoji holistički pristup suočavanju sa stresom koji je postao sastavni deo svakodnevnog života. Evo nekoliko saveta kako da se nosite sa tim:

Vežbe dubokog disanja i meditacija

Odvojite malo vremena u danu za tehnike disanja. Suština je da se koncentrišete na udisanje i izdisanje daha, a meditacija je naučno pokazano da smanjuje nivo stresa.

Redovno vežbanje

Vežbanje izaziva oslobađanje endorfina ili hormona sreće. Redovno vežbanje u bilo kom obliku odlično ublažava stres, osim što ima i brojne druge zdravstvene prednosti.

Mnogi pacijenti sa hipotireozom žale se na umor uprkos adekvatnim suplementacijama, posebno kod takvih pacijenata vežbanje pomaže u smanjenju umora.

Izbalansirana ishrana

Zdrava hrana, sa puno svežeg voća i povrća i celih žitarica koje su bogate antioksidansima, odličan je način za smanjenje upale u telu. Neki važni elementi za funkciju štitne žlezde su jod, selen i cink.

Dakle, uključivanje hrane bogate ovim elementima kao što su orasi, integralne žitarice i semenke održava dobro zdravlje štitne žlezde.

Spavanje

Da bi  telo i štitna žlezda dobro funkcionisali, neophodan je kvalitetan san adekvatnog trajanja – odnosno najmanje 8 sati. Postavljanje dobre rutine za spavanje kao što je čitanje knjige pre spavanja i prigušivanje svetla može pomoći ako je zaspati problem. Potpuno mračna soba bez buke je takođe važno za kvalitetan san.

Prestanite brinuti

Ne treba da brinete o tome šta je bilo juče ili šta će biti sutra. Pokušajte da se fokusirate samo na danas. Koliko god da je problem veliki, fokusirajte se na ono što se danas može učiniti po tom pitanju i radite na tome. Većina briga ili problema postaje lakša sa ovim pristupom.

Ravnoteža između posla i privatnog života

Rad od kuće ima svoje prednosti, ali i nedostatak jer se briše granica između poslovnog i privatog života. Postoje dugi sati i nepravilni termini, ciljevi i rokovi zbog kojih stres ulazi u naše živote.

Dakle, razdvajanje radnog i ličnog vremena je veoma važno. Pravljenje višestrukih pauza u danu može pružiti osveženje i poboljšati produktivnost. Uzimanje nekoliko slobodnih dana na poslu s vremena na vreme takođe može pomoći u smanjenju nivoa stresa.

Potražite pomoć

Traženje stručne pomoći i ne osećanje krivice zbog toga je izuzetno korisno jer su u nekim slučajevima potrebni lekovi i savetovanje i čine veliku razliku.

AndreyPopov / gettyimages.com