5 uzroka bolova u kolenu i na koje načine mogu da se ublaže tegobe?

by | 13.03.2024
5 uzroka bolova u kolenu i na koje načine mogu da se ublaže tegobe?

Razni faktori mogu da dovedu do bolova u kolenu. Objasnićemo vam neke od njih, kao i načine koji mogu da ponogu da se ublaže simptomi ili reše tegobe.

 

Bol u kolenu može biti velika neprijatnost, ometajući vašu pokretljivost i ometajući svakodnevne aktivnosti. Poznavanje osnovnih uzroka bilo kakvog bola, bilo da je tup ili oštar, od suštinskog je značaja za dobijanje olakšanja.

5 faktora koji dovode do bolova u kolenu

Činjenica da su problemi sa zglobovima, uključujući kolena, prilično česti u Srbiji je značajan broj ljudi suočen s ovim problemom. Uobičajeni uzroci bolova u kolenu uključuju povrede, artritis, prekomernu upotrebu ili naprezanje kolena, kao i druge faktore… Pojasnićemo vam koji su to 5 tipičnih uzroka bolova u kolenu, zajedno sa praktičnim rešenjima.

1. Povreda dovodi do bolova u kolenu

Povrede su često rezultat iznenadnih okreta, padova ili udaraca. Koleno je složen zglob, podložan raznim vrstama povreda kao što su kidanje ligamenata, kidanje meniskusa ili prelomi.

Jedan od uobičajenih uzroka su sportske aktivnosti koje uključuju iznenadna zaustavljanja ili promene smera, stavljajući ogroman stres na kolenski zglob. Pored toga, nezgode poput pada ili sudara takođe mogu dovesti do povreda kolena.

Lečenje povreda kolena obično uključuje mirovanje, led, kompresiju i elevaciju. U zavisnosti od težine, fizikalna terapija ili čak operacija može biti neophodna. Da biste sprečili povrede kolena, neophodne su vežbe zagrevanja, odgovarajuća obuća i vežbanje ispravnih tehnika tokom fizičkih aktivnosti.

2. ​Artritis

Artritis, stanje koje karakteriše upala zglobova, može negativno uticati na kolena. Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, nastaje kada se zaštitna hrskavica koja pokriva krajeve kostiju vremenom istroši.

Reumatoidni artritis, s druge strane, je autoimuni poremećaj gde imuni sistem tela napada zglobove, što dovodi do upale. Lečenje artritisa ima za cilj da kontroliše bol i upalu, često uključuje kombinaciju lekova, fizikalne terapije i modifikacije načina života. U teškim slučajevima mogu biti potrebne hirurške intervencije kao što je zamena kolena.

3. ​Burzitis

Burzitis se javlja kada se male vrećice ispunjene tečnošću poznate kao burze, koje ublažavaju kolenski zglob, postanu upale. Ova upala je često rezultat ponavljajućih pokreta ili produženog pritiska na koleno, kao što je klečanje tokom dužeg perioda ili prekomerno trčanje.

Lečenje burzitisa obično uključuje odmor, pakete leda i antiinflamatorne lekove za ublažavanje bolova i otoka. U nekim slučajevima može se preporučiti injekcija tečnosti iz burze ili kortikosteroida (protivupalnog leka).

Da biste sprečili burzitis, izbegavanje aktivnosti koje preterano opterećuju kolena i korišćenje zaštitnih štitnika za kolena može biti od koristi.

4.​ Tendinitis

Tendinitis ili skakačko koleno nastaje kada se tetive koje povezuju mišiće sa kostima upale ili iritiraju. Ovo stanje može biti uzrokovano prekomernom upotrebom, ponavljajućim pokretima ili naglim povećanjem fizičke aktivnosti.

U slučaju kolena, tendinitis često utiče na patelarnu tetivu, koja povezuje kapicu kolena sa potkolenicom. Vežbe fizikalne terapije usmerene na jačanje mišića oko kolena takođe mogu pomoći u ublažavanju simptoma i sprečavanju recidiva.

Izbegavanje aktivnosti koje pogoršavaju stanje i korišćenje odgovarajućih tehnika tokom vežbanja su ključni za prevenciju.

5. ​Bekerova cista

Bekerova cista, takođe poznata kao poplitealna cista, je otok ispunjen tečnošću koji se formira iza kolena. Nastaje kada se višak sinovijalne tečnosti, koja podmazuje zglob kolena, akumulira i izboči iz zadnjeg dela kolena.

Ovo može uključivati odmor, oblaganje leda i podizanje zahvaćene noge. U nekim slučajevima, može se preporučiti dreniranje tečnosti iz ciste ili injekcije kortikosteroida (protivupalnog leka).

gorodenkoff / gettyimages.com