VODA OD BAMIJE ZA ZDRAVIJE SRCE

by | 31.08.2023
voda-od-bamije-za-zdravije-srce_voda-od-bamije-za-zdravije-srce.jpg

Saznajte koje sve prednosti donosi ovo povrće i zašto je ovaj napitak tako popularan

VODA OD BAMIJE ZA ZDRAVIJE SRCE  

Voda od bamije ima bogat nutritivni profil koji uključuje magnezijum, kalcijum i vitamine C i B kompleks. Naučnici sugerišu da voda od bamije jača srce, ali takođe ima i mnoge druge zdravstvene prenosti.

Šta je voda od bamije?

Bamija je hranljivo i ukusno povrće koje je dobar izvor proteina, vlakana, kalcijuma i gvožđa. Sveže ili sušene, pržene ili kuvane mahune bamije se koriste u supama, čorbama i raznim drugim preparatima. Najnoviji trend je voda od bamije.

Bamija voda je idealno rešenje za one koji ne vole teksturu ovog povrća ili koji žele da iskoriste njene hranljive prednosti bez trošenja mnogo vremena na pripremu. Dok neki vole da mešaju bamiju u smutije, drugi koriste lak način i potapaju ih u vodu preko noći ili 24 sata.

Sluz bamije sadrži zdrave šećere, uključujući ramnozu, galaktozu i galakturonsku kiselinu. Koristi se u azijskoj medicini kao zaštitni aditiv hrani protiv iritacija i upala želuca. Voda od bamije je otprilike hranljiva kao i sirove mahune bamije. To je zato što su mnoga jedinjenja i antioksidansi, kao što su fenolna jedinjenja, prisutna u bamiji, rastvorljiva u vodi.

Bamija je odličan izvor mangana, minerala koji je veoma uključen u metabolizam i regulaciju šećera u krvi. Neki zagovornici ovoga takođe tvrde da bi to moglo podržati i gubitak težine. Upravo zbog ovog bogatog profila hranljivih materija, voda od bamije se reklamira kao zdrav napitak.

Voda od bamije za zdravije srce

Voda bamije ima bioaktivna jedinjenja koja mogu da smanje nivoe povišenih lipida (masti) u krvi. U nekoliko studija, sirovi vodeni ekstrakt bamije je smanjio različite frakcije lipida (ukupni holesterol, trigliceride i LDL) i aterogeni indeks (mera kardiovaskularnog rizika). Dakle, vodeni ekstrakt bamije modulira nivo holesterola u krvi. Ovo smanjuje rizik od srčanih oboljenja kao što je ateroskleroza (nakupljanje masti, holesterola i drugih supstanci ui na zidovima arterija. Pored toga, kaže se da bamija poseduje antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upale u telu .

Kako se priprema

Sastojci:

  • 4 do 5 mahune bamije
  • Voda

Priprema: Dobro isperite mahune bamije, a potom uklonite krajeve. Isecite mahune napola. Stavite ih u šerpu i prelijte s tri šolje vode. Potopite mahune preko noći.Ujutru procedite i napitak je spreman.

Ako smatrate da je voda od bamije previše bljutava i ne želite da koristite veštačke zaslađivače, možete dodati malo meda ili agavinog sirupa kako biste je učinili slađom. Ovu vodu pijte rano ujutru na prazan stomak.

Saveti

  • Da biste poboljšali ukus: Začinite vodu sa bamijom solju i biberom ili iscedite sok od pomorandže i limuna ako smatrate da je bljutava.
  • Dodajte bamiju u smuti: Neka bude deo vaše svakodnevne zdrave rutine smutija za dodatne pogodnosti.
  • Da biste uštedeli vreme: Umesto da natapate mahune bamije preko noći – prokuvajte ih.
  • Pomešajte napitak u jela: Voda od bamije se može dodati u supe, variva i druga jela. Pošto nema karakterističan ukus, neće ometati ukus glavnog jela.
  • Pomešajte bamiju sa zaslađenim kondenzovanim mlekom (ili kokosovim mlekom) i malo rakije za slatki i kremasti napitak. Ovaj karipski punč je takođe savršen za velika okupljanja.

Mere opreza

Uopšteno govoreći, pijenje vode od bamije se smatra bezbednim. Međutim, za ljude alergične na ovu biljku, to može predstavljati značajne neželjene reakcije. Ova biljka je prilično bogata fruktanima, ugljenim hidratima koji mogu izazvati probleme sa varenjem kod nekih ljudi kada se konzumiraju u velikim količinama. Bolje je da se prvo konsultujete sa svojim lekarom pre nego što odlučite da uzmete ovo, posebno ako ste alergični na ovu biljku.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: mirzamlk / gettyimages.com