KAKO DA SE REŠITE BRADAVICA

by | 31.08.2023

Pročitajte ove prirodne savete, možda vam budu od koristi

KAKO DA SE REŠITE BRADAVICA

Bradavice su promene na koži izazvani humanim papiloma virusima u epidermisu kože. HPV izaziva hiperplaziju epitela i različite promene na ćelijama. Dešava se da bradavice nestanu same od sebe, ali ako ste nestrpljivi mogu da pomognu određeni saveti.

Kako da se rešite bradavica

Donosimo vam nekoliko kućnih lekova koji mogu da vam pomognu da se rešite bradavica ili barem da ih smanjite:

1. Jabukovo sirće protiv bradavica

Jabukovo sirće sadrži sirćetnu kiselinu, jaku hemikaliju koja može usporiti ubrzani rast tkiva u bradavicama. Takođe ima antiinflamatorna i antivirusna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju infekcije. Dodajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta u čašu mlake vode. Pijte ovo svako jutro na prazan stomak.

2. Konzumirajte beli luk

Beli luk sadrži alicin, snažan antioksidans koji takođe ima antimikrobna svojstva. Može pomoći u borbi protiv HPV infekcija i takođe pomoći kod kožnih oboljenja kao što su psorijaza i dermatitis. Neke studije su pokazale da je 10% ekstrakta belog luka koji se koristi nekoliko meseci podjednako efikasan kao i krioterapija u lečenju genitalnih bradavica.

Uzmite suplemente ekstrakta belog luka ili konzumirajte 3 čena belog luka svaki dan. Zgnječite nekoliko čena belog luka i nanesite ga na bradavice. Ostavite da se upije 15-20 minuta pre nego što ga isperete. Ponovite dva puta dnevno za najbolje rezultate.

Oprez: Nemojte konzumirati beli luk ako uzimate lekove za razređivanje krvi ili imate poremećaj zgrušavanja jer je beli luk prirodni razređivač krvi. Ako imate osetljivu kožu nemojte nanostit na nju beli luk.

3. Kurkumom protiv bradavica

Kurkuma ima snažna antiinflamatorna, antimikrobna i lekovita svojstva. Napravite pastu od kurkume tako što ćete pomešati dve kašičice kurkume u prahu sa par kapi kokosovog ili maslinovog ulja. Nanesite ovu pastu na bradavice i isperite nakon 20-30 minuta.

4. Povećajte unos vitamina A

Vitamin A je esencijalni nutrijent za rast zdravih ćelija kože. Nedavna studija je pokazala da može pomoći u borbi protiv efekata HPV infekcija na ćelije kože i smanjenju bradavica.

5. Koristite kore od banane

Kore od banane sadrže moćna fito jedinjenja poznata kao fenolna jedinjenja. Imaju značajnu antivirusnu aktivnost i mogu pomoći u lečenju bradavica. Isecite parče kore od banane i zalepite je an bradavice. Skinite koru i isperite kožu nakon pola sata.

6. Probajte ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje sadrži ricinoleinsku kiselinu, snažno antimikrobno sredstvo. Može pomoći u smirivanju kože, kao i u borbi protiv HPV infekcija. Nanesite na vatu nekoliko kapi ulja i nanesite na bradavicu. Stavite flaster preko bradavice, ostavite da odstoji nekoliko sati i operite. 

Kao i uvek, savetujemo vam da je uvek najbolje da lekar pogleda bilo kakve promene na koži, pa čak i bradavice.

Prevencija bradavica

Evo nekoliko preventivnih metoda koje možete koristiti da smanjite rizik od dobijanja bradavica:

  • Izbegavajte direktan kontakt koža na kožu sa bilo čijim bradavicama.
  • Nikada ni sa kim ne delite predmete za ličnu negu kao što su peškiri, četke za šminku, brijači za brijanje i donji veš.
  • Nemojte grebati bradavice.
  • Nemojte nanositi kosckice leda na bradavice.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com