Muči li vas bol u kolenima? Isprobajte efikasne kućne lekove koje donose olakšanje

by | 26.11.2023
Efikasni kućni lekovi za bol u kolenima

Bol u kolenima je jedan od najčešćih problema koji mnogi od nas ignorišu. Pojedina preirodna sredstva mogu da ublaže simptome.

Bol u kolenima može da ograniči slobodu kretanja, što može da frustrira osobu.  Uzroci bolova u kolenu mogu uključivati iznenadne povrede, istegnuće ligamenata, tendonitis, osteoartritis i iščašenu kapu kolena. Simptomi obično uključuju ukočenost, otok i bol. Uporni bol u kolenu može na kraju inhibirati pokretljivost.

Neka bol u kolenima postane prošlost

Zato se uvek preporučuje da se razmotri lečenje bolova u kolenu čak i u početnoj fazi. Fizioterapija za bol u kolenu je jedan od najefikasnijih tretmana. Osim toga, postoji mnogo kućnih lekova za bol u kolenu koje možete usvojiti.

Kućni lekovi za bol u kolenima

Tulsi

Tulsi ili sveti bosiljak, koristi se u ajurvedi hiljadama godina. Posebno je koristan za ublažavanje bolova u zglobu kolena usled reumatskog artritisa, povreda, habanja ili napora vezanih za starenje. Da biste ublažili bol u kolenu, kuvajte šolju vode 7-8 minuta sa nekoliko listova tulsija. Ostavite vodu da odstoji 10-15 minuta, procedite i popijte. Pijte ovaj čaj najmanje 2-3 puta dnevno.

Čaj od đumbira i kurkume

Kurkumu i đumbir je najbolje uzimati sveže ili u obliku čaja od đumbira. Đumbir se u stvari može lako uklopiti u svakodnevna jela. Đumbir sadrži isparljiva ulja dok je kurkuma poznata po snažnom antioksidansu u sebi poznatom kao kurkumin. Ova dva rade zajedno na smanjenju delovanja enzima za koje se zna da izazivaju upalu koja dovodi do bolova u kolenu. Ako ne možete da podnesete sirovi ukus đumbira, dodajte malo meda. Dve šolje čaja od đumbira i kurkume pomoći će da se iskoreni bol u kolenima.

Listovi maslačka

Uprkos tome što je bogat raznim mineralima, maslačak deluje i protiv zapaljenja. Sadrži i vitamine koji mu omogućavaju da obnovi oštećena tkiva, što je inače slučaj kod povrede kolena. Linolna kiselina u listovima maslačka je odgovorna za njihova antiinflamatorna svojstva i sposobnost da regulišu imuni odgovor. Ovo ga zauzvrat čini dobrim izborom za lečenje bolova u kolenu posebno povezanih sa reumatoidnim artritisom. Jedna šolja čaja dnevno može da bude od korsti.

Ulje peperminta i eukaliptusa

Pepermint i eukaliptus su analgetici koji pomažu u ublažavanju bolova. U 1 dl bademovog ulja dodajte po dve kapi esencijlnog ulja peperminta i eukaliptusa. Nanesite ovu mešavinu na kolena. Ima karakterističan osećaj hlađenja koji prevazilazi bol.

Hladni oblog

Ovo dobro funkcioniše kod bolova u kolenu koji su posledica iznenadne povrede. Odmarajte se dovoljno da smanjite bol. Stavite hladan oblog ili led da sprečite ili smanjite oticanje. Podignite koleno na nivo iznad srca kada spavate da biste izbegli zadržavanje tečnosti što može dovesti do više otoka.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima alkalizirajuća svojstva koja rastvaraju minerale koji su se nakupili u povređenom području. Ovo zauzvrat osigurava da se svi štetni toksini eliminišu iz zgloba. Pored toga, povećava proizvodnju maziva za zglobove koji smanjuju bol, otok i podstiču pokretljivost.

Devičansko maslinovo ulje

Sadrži oleokantal koji je jedinjenje za koje se zna da smanjuje djelovanje enzima koji dovode do otoka. Izmasirajte kolena ovim ulje, a dobro je i da ga uključite u svkaodnenu ishranu.

Kajenska paprika

Sadrži kapsaicin koji je prirodni lek za ublažavanje bolova. Možete napraviti pastu kombinovanjem sa maslinovim uljem. Pomešajte prah i ulje i nanesite pastu na koleno. Držite oko pola sata pre nego što isperete.

Telesne vežbe

Fizička aktivnost će pružiti podršku vašim zglobovima i ojačati mišiće. Pored toga, osigurava da se zglobovi slobodno kreću podmazujući ih. Kretanje postaje lakše vežbanjem jer sinovijalna tečnost u zglobovima postaje viskoznija. Hodanje je savšena aktivnost, a takođe možete i da praktikjete ciljane vežbe koje ciljaju za zglobove.

Lifemoment / gettyimages.com