Šest joga poza koje mogu pobljšati seksualni život: Detaljno uputstvo za svaku asanu

by | 12.12.2023
Šest joga poza koje mogu pobljšati seksualni život: Detaljno uputstvo za svaku asanu

Ispostavilo se da joga može poboljšati vaš seksualni život na više načina. I, pre nego što vas uplaše misli o komplikovanom poziranju u stilu Kama Sutre, to je zapravo iznenađujuće jednostavno.

 

Svi znamo da joga donosi mnoge zdravstvene prednosti. Ne samo da se joga može pohvaliti neverovatnim svojstvima oslobađanja od stresa, već vam može pomoći i da izgubite težinu, poboljšate varenje…. Iako ćete možda doći na prostirku da pronađete svoj zen, prednosti joge su čak i bolje nego što smo mislili.

Kako joga utiče na seksualni život?

Glavna prednost joge – i u spavaćoj sobi i van nje – je smanjenje stresa. Studije sugerišu da redovno vežbanje joge pomaže u smanjenju nivoa nivoa kortizola. Povećan stres može imati mnogo negativnih efekata na telo, a smanjena seksualna želja je jedan od njih.

Joga takođe može pomoći u poboljšanju ukupne seksualne funkcije. Joga vas uči kako da slušate svoje telo i kako da kontrolišete svoj um. Redovno praktikovanje joge dovodi vas do svesti o sadašnjem trenutku što je veoma važno kada želite da poboljšate svoj seksualni život. Što više budete prisutni sa svojim partnerom, to će iskustvo biti bolje za oboje. Seks i joga koriste vašem fizičkom, mentalnom i emocionalnom stanju. Naučite da ih redovno vežbate da biste se osećali najbolje!

Joga poze koje će poboljšati seksualni život

Ako želite da začinite svoj seksualni život, pokušajte da koristite neke od ovih poza u redovnoj praksi joge.

1 Poza mačke (Marjaryasana) i poza krave (Bitilasana)

Često izvođene zajedno, ove poze vam pomažu da olabavite kičmu i opustite se. Ovo pomaže u snižavanju ukupnog nivoa stresa i donosi dobro raspoloženje.


Započnite ovu pozu tako što ćete kleknuti na pod, dlanovi na zemlji. Ručni zglobovi su ispod ramena, a kolena u liniji sa kukovima. Ravnomerno rasporedite težinu tela. Udahnite dok gledate prema gore i ispupčite stomak. Gledajte prema gore, podignite bradu i grudi dok se istežete. Izdahnite, ugurajte bradu u grudi i povucite pupak prema kičmi. Zaoblite kičmu izzižući je nagore. Radite ovu asanu jedan minut.

2 Poza mosta (Setu Bandha Sarvangasana)

Ova poza pomaže u jačanju karličnog dna. Jačanje ovih mišića pomaže u smanjenju bolova tokom seksa.


Lezite na leđa. Savijte oba kolena i postavite stopala u širini kukova – gleženjevi su ispod kolena. Stavite ruke na pod sa dlanovima okrenutim nadole i raširite prste. Uadhnite, podignite karličnu regiju od tla, dozvoljavajući torzu da ga prati, ali držite ramena i glavu na podu. Zadržite pozu 5 sekundi. Izdahnite.

3 Srećna beba (Ananda Balasana)

Popularna poza za opuštanje gluteusa i donjeg dela leđa.


Lezite na leđa. Uz izdah, savijte kolena prema stomaku. Udahnite, podignite stopala i uhvatite ih prstima. Raširite kolena. Takođe možete da koristite kaiš ili peškir prevučen preko stopala da biste to olakšali. Savijte stopala, gurajući pete nagore dok rukama povlačite gornju polovinu stopala nadole kako biste ga istegnuli.

4 Jednonogi golub (Eka Pada Rajakapotasana)

Postoji mnogo varijacija goluba i sve su odlične za istezanje i otvaranje kukova. Neelastični kukovi mogu učiniti seks neprijatnim.


Dlanove spustite na pod – nalaze se tačno ispod ramena. Oslonite se na nožne prste, držite telo u ravnom položaju. Podignite desnu nogu i pomerite je ispred tela tako da vam potkolenica bude pod uglom od 90 stepeni u odnosu na telo. Ispružite levu nogu iza sebe na podu sa vrhom stopala okrenutim nadole i prstima okrenutim unazad.

Izdahnite dok se naginjete napred, pokušajte da čelom dotaknete pod (možete da stavite ruke ispod čela). Ako vam je ovo neprijatno, pokušajte da savijete ćebe ili jastuk i stavite ga ispod desnog kuka kako biste zadržali bokove u nivou dok se istežete. Polako udahnite i izdahnite vazduh u ovom položaju – nekoliko puta. Ponovite položaj s drugom nogom.

5  Poza deteta (Balasana)

Ova poza je fantastičan način da otvorite kukove i dobro se opustite. To je takođe poza za uzemljenje, što znači da vaš fokus treba da bude na odmoru i disanju tokom cele poze, što može pomoći da se stres i anksioznost rastopi.

 


Kleknite na pod. Prsti na nogama se dodiruju, a kolena raširite na širinu kukova.
Izdahnite i nagnite se napred. Stavite ruke ispred sebe i ispružite se, spuštajući gornji deo tela između nogu. Pokušajte da čelom dodirnete prostirku, ali možete i da naslonite glavu na blok ili jastuk. Opustite se u ovom položaju od 30 sekundi do nekoliko minuta.

6 Položaj mrtvaca (Savasana)

Časovi joge se obično završavaju u pozi savasana, a definitivno postoji dobar razlog. Ova poza vam pomaže da se opustite i naučite da se oslobodite stresa. Razmislite o tome kao o mini-sesiji meditacije na kraju vaše vežbe joge koja pojačava vaše opuštanje i napore da se osećate dobro.

 


Lezite na leđa sa raširenim stopalima i dlanovima okrenutim nagore. Opustite svaki deo tela od lica do prstiju na rukama i nogama. Ostanite u ovoj pozi koliko god želite.

I na kraju, dok neke joga poze mogu odmah poboljšati vaš seksualni život, najveća promena će uvek biti smanjenje stresa. Ne samo da ovo pruža čitav niz prednosti, već vam omogućava da se opustite i uživate u seksu, što ga čini još boljim.

fizkes / gettyimages.com