Pasiflora može pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i nesanice

by | 13.12.2023
Pasiflora može pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i nesanice

Pasiflora može povećati nivoe gama-aminobutirne kiseline (GABA), hemikalije koju mozak proizvodi da pomogne u regulisanju raspoloženja.

Jedna vrsta pasiflore, Passiflora incarnata, može pomoći u lečenju anksioznosti, nesanice i bola. Pasiflora je vrsta egzotičnog cveta vinove loze sa kovrdžavim ljubičastim ili plavim laticama nalik pipcima. Saznajte o mogućim prednostima dodataka pasiflore, kao i šta istraživanje kaže o njegovoj efikasnosti.

Šta je pasiflora?

Suplementi pasiflore dostupni su u nekim prodavnicama zdrave hrane. Ljudi su koristili jednu sortu pasiflore, Passiflora incarnata (P. incarnata), od 16. veka u medicinske svrhe. Neki istraživači veruju da suplementi pasiflore mogu pomoći u lečenju anksioznosti, nesanice i određenih oblika bola, jer mogu povećati nivoe gama-aminobutirne kiseline (GABA), hemikalije koju mozak proizvodi da pomogne u regulisanju raspoloženja.

GABA je inhibitorni neurotransmiter – suprotstavlja se neurotransmiterima koji izazivaju uzbuđenje, pa može imati smirujući efekat. Naučnici su tradicionalno verovali da GABA ne može da pređe krvno-moždanu barijeru, ali neke studije su imale kontradiktorne rezultate.

Pasiflora za anksioznost

Generalno, postoje dobri dokazi iz koji sugerišu da pasiflora pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti. Nekoliko kliničkih studija pokazuje da ovaj cvet ima umirujuće (anksiolitičke) efekte. U jednom kliničkom ispitivanju, istraživači su otkrili da je pasiflora imala rezultate slične lekovima protiv anksioznosti kod miševa. Dva druga klinička ispitivanja na životinjskim modelima otkrila su da ima sedativne efekte. Kliničko ispitivanje iz 2016. godine otkrilo je da pasiflora smanjuje anksioznost i poboljšava pamćenje kod pacova.

Jedna recenzija otkrila je da ima značajan sedativni i umirujući efekat. Drugi istraživači ga preporučuju kao dodatak tradicionalnim tretmanima anksioznosti.

Može da pomogne u slučaju nesanice

Neki dokazi pokazuju da pasiflora pomaže ljudima da spavaju. Istraživanja iz 2017. na miševima sugerišu da P. incarnata može imati pozitivan efekat na obrasce spavanja. Jedna studija na pacovima je otkrila da je pasiflora značajno povećala sporotalasni (duboki) san, smanjio san brzih pokreta očiju i pomogao pacovima da brže zaspu. Druga studija na životinjama je otkrila da je pasiflora smanjila vreme potrebno da se zaspi i produžila trajanje sna.

Druge moguće koristi

Dodaci pasiflore mogu imati dodatne prednosti, uključujući:

Smanjenje simptoma menopauze: U jednoj studiji, učesnici su doživeli značajno smanjenje simptoma, uključujući glavobolju, depresiju, nesanicu i bes, u poređenju sa kontrolnom grupom, nakon uzimanja suplementa pasiflore tokom 3–6 nedelja.

Antiinflamatorni efekti: Neki nalazi ukazuju na to da pasiflora ima antiinflamatorne efekte, što bi moglo i da ublaži bol, ali je potrebno više istraživanja da bi se utvrdila njena upotreba i efikasnost.

Rizici konzumiranja pasiflore

Pasiflora može izazvati pospanost. Postoji nekoliko dokumentovanih neželjenih efekata pasiflore, zbog čega je verovatno da je dodatak niskog rizika zdravoj rutini.Američka agencija za hranu i lekove (FDA) smatra P. incarnata bezbednom. Kao i kod svakog prirodnog leka, uvek se konsultujte s lekarom ako nameravate da koristite pasifloru.

sebastianosecondi / gettyimages.com