TINKTURA ZA SPAVANJE: NEKA BESANE NOĆI POSTANU PROŠLOST

by | 23.06.2023
tinktura-za-spavanje-neka-besane-noci-postanu-pros_tinktura-za-spavanje-neka-besane-noci-postanu-proslost.jpg

Dve do tri kapi razmutite u čaši vode pred spavanje i rešićete problem

Tinktura za spavanje je mnogo jača od čajeva zbog ekstrakcije bilja. Potpuno je prirodna i doneće vam olakšanje

Tinktura za spavanje donosi olakšanje

Ova tinktura je potpuno prirodna, deluje opuštajuće, smiruje napete nerve i od nje ćete brzo zaspati i naravno, imati kvalitetan san. Neka besane noći postanu prošlost. Tinktura, na primer, ima jače desjtvo od čaja. Ono što je nabolje je to što je imate uvek pri ruci.

Potpuno prirodna tinktura za spavanje

Ukolko vas muće besane noći, bilo da ste opterećni problemima ili ste pod stresom ili ste u menopauzi, nemate potrebe da dozvoljvate telu da se muči. Iako na tržištu ima mnogo proizvoda koje bi trebalo da obezbede dobar i kvalitetan san, možda je bolje da se okrenete prirodi. Vekovima su ljudi korsitili određeno bilje koje ih je opuštalo, jačalo nervni sistem, zbog čega su bili zdraviji. Inače, dugotajna nesanica ili loš kvalitet sna i te kako može da naruši ne samo kvalitet života, nego i zdravlje.

Kome se ne preporučuj tinktura

Tinkture su bezbedno korišćene u biljnim lekovima od davnina i danas se široko koriste. Postoji onoliko tinkture koliko i bilja, ali, nije svaka tinktura za svaku osobu. Zato, obavezno obratite pažnju na ove savete stručnjaka kada je o bilju reč. Tako na primer, stolisnik ne bi trebalo da uzimaju trudnice i dojilje. Suva ovsena slama (za čaj) trebalo bi da izbegavaju osobe koje imaju celijakiju. Velike količine nane mogu iritirati već postojeći refluks kiseline. Kamilica se ne preporučuje osobama koje koriste lekove za razređivanje krvi ili sedative.

Recept: Kako se pravi tinktura za spavanje

Satojci:

  • 2 kašike osušenih cvetova hajdučke trave
  • 2 supene kašike suve macine trave
  • 2 kašike ovsene slame
  • 2 kašike suvog lista nane
  • 1 kašika suvog cveća hmelja
  • 2 šolje 80% alkohola ili votke

Priprema: Bilje stavite u čistu teglu, prelijte alkoholom, otrpilike da bude napunjena 2,5 cm do vrha. Zatvorite je poklopcem. Ostavite teglu s biljem da odstoji četiri nedelje uz svakodnevno mućkanje. Prosedite tečnost kroz više slojeva sterline gaze u sipajte tinkturu u malu bočicu s kapaljkom.

Način upotrebe: Normalna dnevna doza je dve do tri kapi dnevno, odnosno uveče pred spavanje. Uvek počinjte s malim količinama i povećajte po potrebi.

Popularna metoda u narodu je sda se tinktura nakapa u šolju vrele vode i ostavi da malo alkohol ispari pre nego što se pije. Međutim, ovo samo malo smanjuje procent alkohola, ali zato se gube dragoceni sastojci iz bilja. Jednostavno, tinkturu nakapajte u čaši vode, razmutite i popijte. Što se tiče roka trajanja, alkoholne tinkture će trajati mnogo godina kada se drže na hladnom i tamnom mestu.

Foto: Vanessa Nunes / gettyimages.com