TROVANJE HRANOM: KAKO DA POMOGNETE TELU

by | 23.06.2023
trovanje-hrane-kako-da-pomognete-telu_trovanje-hranom-kako-da-pomognete-telu.jpg

Određena sredstva već imate u kući. Otkrijte kako da ih upotrebite na pravilan način

 

 

Trovanje hranom mogu izazvati bakterije, virusi ili paraziti prisutni u kontaminiranoj hrani. Važno je prepoznati simptome, olakšati ih i ako je stanje ozbiljno odmh potražiti medicinsku pomoć.

Trovanje hranom: Šta sve treba da uradite

Visoke tempetarute mogu da kontaminiraju pojedinu hranu. U rizičnu grupu spada meso, mleko i jaja. Međutim, svaka hrana kojom se nepravilno rukuje može biti kontaminirana.

Patogeni koji izazivaju trovanje hranom

Neki od najčešćih patogena odgovornih za slučajeve trovanja hranom uključuju bakterije: Escherichia coli (E. coli), Salmonella i Listeria, potom virusi: Norovirus i Hepatitis A. Potom paraziti: Giardia lamblia i Toxoplasma gondii. Naravno tu su i toksini koje proizvode bakterije Staphylococcus aureus i Bacillus cereus, kao i teški metali i pesticidi.

Trovanje hranom se javlja u roku do šest sati nakon obroka, a ovo su simptomi:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Vodena ili krvava dijareja
  • Bol u stomaku i grčevi
  • Groznica

Trovanje hranom: Prirodni lekovi koji mogu da pomognu

Ovo je spisak namirnica koje mogu da olakšaju simptome:

Jabukovo sirće

Naučna studija iz 2018. potvrđuje sposobnost jabukovog sirćeta da ubija patogene, naročito Escherichie coli, Staphylococcus aureus i Candida albicans. Nemojte preterivati u količini. Naučnici došli do zaključka da dugotrajno konzumiranje može izazvati probleme sa nivoom kalijuma, nivoom insulina ili gubitkom zubne gleđi. Doze od 1-2 kašičice jabukovog sirćeta pomešane sa vodom je optimalna doza za odrasle. Za decu prepolovite ovu dozu.

Aktivni ugalj

Aktivni ugalj se vezuje za patogen i uklanja ga iz tela. Doziranje je 0,5 do 1 g/kg telesne težine za decu ili 50 g za odrasle. Doze mogu biti različite za različite ljude i slučajeve, tako da je uvek dobro da se konsultujete sa svojim lekarom.

Biljni čaj

Tri najpopularnije biljke za ovu namenu su: đumbir, metvica i kamilica. Pored ublažavanja stomačnih tegoba, uzimanje malih gutljaja ovih čajeva može pomoći telu da ostane hidrirano kada se povraćanje malo smiri.

Dijetalni režim ishrane

Kada simptomi počnu da se smiruju, još uvek nije vreme jedete kao ranije.

  • Piće: Počnite s nekoliko gutljaja vode ili čaja, a zatim popijte još malo ako se i dalje osećate dobro.
  • Napitak s elektrolitima: Za rehidraciju može vam pomoći kokosova voda ili supa iz kesice.
  • Izbegavajte: Držite se dalje od mlečnih proizvoda, žitarica, mahunarki, masne ili pržene hrane. Prijaće vam kuvani krompir, kao i voće.
  • Povratak radnim obavezama: Trovanje hranom iscrpljuje telo pa mu je neophodan odmor.

Kada pozvati doktora

Trudnice, dojilje, deca i starije osobe su u većem riziku od komplikacija od trovanja hranom, pa je najbolje da odmah pozovete lekara. Ukoliko se pojavi krvava stolica, jako i učestalo povraćanje odmah se javite lekaru.

Povraćanje i dijareja koja traže više od 24 sata, vrtoglavica, suva usta, visoka temperatura i slabost su takođe stanja koja zahtevaju da se odmah javite lekaru. Takođe, oslušnite intuiciju. Ako osećate da vam je potrebna dodatna podrška pozovite svog doktora i potražite medicinsku negu ako je potrebno.

Foto: Pheelings Media / gettyimages.com