Da li je opasno jesti seme jabuke? Saznajte u kojim uslovima može da ugrozi zdravlje

by | 06.03.2024
Da li je opasno jesti seme jabuke? Saznajte u kojim uslovima može da ugrozi zdravlje

Seme jabuke se obično odbacuje kada se jede voće. Međutim, neki ih progutaju nepažnjom ili slučajno. Tada se postavlja pitanje da li je njihovo jedenje opasno i zašto može da bude štetno.

Postoji zabrinutost zbog rizika od trovanja konzumiranjem semena jabuke. Koliko su opasni? Ovde ćemo to detaljno objasniti – reći ćemo vam šta nauka kaže i pod kojim okolnostima mogu ugroziti vaše zdravlje.

Da li je opasno jesti seme jabuke?

U jezgri jabuke nalazi se pet malih džepića semenki koje, kada se žvaću, imaju gorak ukus. O njihovoj konzumaciji podeljena su mišljenja, jer ima onih koji sugerišu da su zdravi, dok drugi tvrde da su otrovni. Šta nauka kaže o tome?

Zašto je otrovno seme jabuke?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients komentariše da su ove semenke izvor proteina, dijetetskih vlakana i lipida, koji se nalaze posebno u njihovom endospermu. Otuda hipoteza koja sugeriše da oni mogu imati koristi od digestivnog, kardiovaskularnog i metaboličkog zdravlja.

Pa zašto se onda kaže da su ove semenke toksične? Osim pomenutih hranljivih materija, oni koncentrišu supstancu poznatu kao amigdalin, koja se kada se metaboliše razgrađuje u cijanovodonik (HCN). Ovo izaziva trovanje i utiče na sposobnost ćelija da koriste kiseonik.

Na sreću, malo je verovatno da će semenke jabuke izazvati trovanje i smrt. Odrasla osoba bi morala da pojede najmanje 150 semenki da bi bila u opasnosti od takvih efekata. Ali kao što je objavljeno u Enciklopediji Britanika, prosečna jabuka ima samo 5 do 8 semenki.

Kako deluje na telo?

Ljudsko telo ima sposobnost da preradi male doze cijanovodonika. Stoga, osim ako neko ne konzumira mnogo jezgri jabuke uzastopno, rizik je prilično nizak.

Takođe treba uzeti u obzir da se amigdalin dobija samo drobljenjem (kao u sokovima) ili žvakanjem semena. Kada se konzumiraju cele, semenke prolaze kroz probavni sistem netaknute, što ne predstavlja opasnost.

Šta znači trovanje cijanidom?

Mora se uzeti u obzir da je cijanid bio jedan od klasičnih otrova u ljudskoj istoriji. Prema informacijama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), doze od 1 do 2 mg/kg su fatalne za muškarce od 70 kilograma.

U malim količinama može izazvati oštećenje srca i mozga; U teškim slučajevima izaziva komu i smrt. Iz tog razloga nije preporučljivo da se konzumiraju i semenke jabuke i semenke drugog voća koje sadrži supstancu (kajsije, trešnje i breskve).

Treba napomenuti da drugi simptomi trovanja cijanidom uključuju otežano disanje, napade i gubitak svesti.

Sada, iako je opšti predlog da izbegavate da jedete ove semenke, u redu je ako slučajno pojedete nekoliko. Kao što smo pomenuli, prosečna količina sadržana u jednoj jabuci nije dovoljna da izazove trovanje.

Šta se dešava ako konzumirate zdrobljene semenke jabuke u soku?

U većini slučajeva, semenke jabuke se drobe sa voćem kada se prave napici kao što su sokovi i smutiji. Shodno tome, verovatno će osloboditi nešto amigdalina. Ali, kao i kod neprerađenog semena, rizik od trovanja ostaje veoma nizak.

U studiji objavljenoj kroz Food Chemistri, istraživači su otkrili veoma male količine amigdalina u nekim komercijalnim brendovima soka od jabuke. Da budemo precizniji, prijavljeno merenje je bilo sledeće:

  • 0,01–0,04 mg po mililitru (ml) u ceđenom soku od jabuke.
  • 0,001–0,007 mg po ml u dugotrajnom soku od jabuke.

U ovom redosledu ideja, sok se smatra bezbednim za ljudsku ishranu. Ali kao i kod celog voća, predlog je da uklonite semenke pre nego što ga iscedite.

Dakle, malo je verovatno da će telo pretrpeti štetu nakon što se slučajno proguta semenke jedne jabuke. Samo iz predostrožnosti, preporučuje se da ih izvadite iz voća pre nego što ga pojedete.

Jasmina81 / gettyimages.com