Zelena jabuka je prijatelj jetri

by | 11.09.2023
Zelena jabuka je prijatelj jetri

Saznajte kako ovaj slatko-kiseli plod doprinosi zdravlju

Zelena jabuka poslednjih godina sve više privlači pažnju i to ne samo zbog hrskavosti i sočnog ukusa. Prepune su korisnih supstani koji poboljšavaju funkcije jetre.

Zelena jabuka je poput apoteke

Zelene jabuke imaju jedinstven slatko-kiseli ukus i trebalo bih ih uključiti u svakodnevnu ishranu kako biste iskoristili sve njene prednosti. Zelene jabuke su prepune korisnih hranljivih materija, proteina, vlakana i minerala, što i te kako pomaže u očuvanju dobrog zdravlja.

Zelena jabuka: Zdravstvene prednosti

Pogledajte šta sve ovo ukusno voće može da učini za vaše zdravlje:

Visok sadržaj vlakana

Zelena jabuka je bogata vlaknima koja pomažu u čišćenju sistema i ubrzavaju metabolizam. Ovo, dakle, podstiče kretanje creva. Što su creva i sistem varenja čišći, bićete srećniji i zdraviji.Uvek je preporučljivo jesti jabuku sa kožom.

Mineralni sadržaj

Ova jabuka sadrži brojne minerale – gvožđe, cink, bakar, mangan, kalijum itd. koji su minerali u tragovima i neophodni su za ljudsko zdravlje i dobrobit. Gvožđe u jabukama je element u tragovima i pomaže u podizanju nivoa kiseonika u krvi, što naravno utične i na bolji rad metabolizma.

Nizak sadržaj masti

Ovo je odlična namirnica kada je se radi o kontroli težine. Osobe koje su na dijeti ili idu u teretanu trebalo bi da svakodnevno pojedu po jednu jabuku. Ona je takođe dobra za zdravlje vašeg srca jer čisti masti u krvnim sudovima i pomažu u održavanju pravilnog dotoka krvi u srce sprečavajući šanse za moždani udar.

Prirodni detoksikator

Prepun dobre doze vlakana, jabuka čuva jetru, bubrege i probavni sistem od toksina i štetnih elemenata. Prisustvo vlakana takođe osigurava da nemate problema sa opstipacijom. Visok sadržaj vlakana u ovom voću takođe pomaže u smanjenju rizika od razvoja raka debelog creva.

Odlična je za jetru

Pored toga što je prirodno sredstvo za detoksikaciju, sok od zelene jabuke je takođe poznato da poseduje antioksidante u dobrim količinama. Ovi antioksidansi zapravo sprečavaju slobodne radikale da oštete jetru. Ovo, zauzvrat, osigurava da jetra funkcioniše ispravno, istovremeno je čuvajući od raznih bolesti jetre.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima. 

Dijana Škorić

Ozgur Coskun / gettyimages.com