Da li se previše jedete zbog stresa?

by | 11.09.2023
Da li se previše jedete zbog stresa?

Donosimo vam pet korisnih saveta koji će vam pomoći da kontrolišete žudnju za hranom

Ukoliko ste u kandžama stresa obratite pažnju na ishranu. Jer se tada najviše dešava da jedete i više nego što vam je potrebno.

Preterivanje s hranom zbog stresa

U svetu koji se brzo razvija, ishrana povezana sa stresom može biti izazov. Određenom mentalnom higijenom, uživanjem u svakom zalogaju i prilagođavanjem signala svog tela, možete povratiti kontrolu nad emocionalnim navikama u ishrani. Pažljivo jedenje nije samo u vezi sa onim šta vam je na tanjiru, već i o hrani vašeg tela, uma i duše. Oslobodite se žudnje izazvane stresom i neka svaki obrok bude proslava brige o sebi i ravnoteže.

Glad zbog stresa: Koji su signali?

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da nije u pitanju fizička glad.

Iznenadna želja za hranom: Fizička glad se polako razvija tokom vremena. Nakon što jedete, bićete mirni neko vreme, a kako vreme odmiuče osetićete glad. Kada jedete raznovrsnu hranu i kada ste opušteni, duže će vas držati osećaj sitnosti. Nasuprot tome, emocionalna glad se pojavljuje iznenada.

Žudnja za samo određenom hranom: Ne samo da se žudnja pojavljuje iznenada, već ćete možda želeti da jedete samo određenu hranu. Možda ćete reči: „Želim čokoladu, i to je sve što će me zadovoljiti.“

Prejedanje: To je još jedan znak emocionalne ishrane, odnosno da ste pod stresom. Mnogi preteruju u hrani kako bi se osećali bolje ili zadovoljni. Bez obzira na to koliko jedu, možda će biti sreći kratko vreme, a onda će ih napustiti taj osećaj.

Osećaj stida ili krivice: Osećaj emocionalne nevolje, poput stida ili krivice takođe može da uzrokuje prejedanje.

Pet načina da prevaziđete problem

1 Emocionalna provera

Pre jela, odvojite trenutak da proverite svoje emocije. Da li ste zaista gladni ili jedete kao odgovor na stres, dosadu ili druge emocije.

2 Sporo i pažljivo jedenje

Uključite sva svoja čula dok jedete. Odvojite vreme da uživate u ukusima, teksturi i aromama vaše hrane. Žvaćite polako i temeljno, obraćajući pažnju na svaki zalogaj.

3 Posmatranje bez osuđivanja

Vežbajte da posmatrate svoje misli i osećanja bez osuđivanja ili kritike. Obratite pažnju na sve osude ili negativne misli koje se javljaju oko hrane i jela.

4 Pažljiv izbor hrane

Kada birate obroke i grickalice, donosite svesne izbore koji podržavaju opšte blagostanje. Uzmite u obzir nutritivnu vrednost hrane koju konzumirate i kako se osećate zbog nje.

5 Svest o gladi i sitosti

Obratite pažnju na znake gladi i sitosti vašeg tela. Pre nego što posegnete za hranom, odvojite trenutak da procenite nivo gladi.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

 

Dijana Škorić

Doucefleur / gettyimages.com