Bronhitis: Kako da olakšate simptome

by | 11.09.2023
Bronhitis: Kako da olakšate simptome

Ukoliko vas je zadesio bronhitis, pored saveta lekara valjalo bi da primenjujete još neke stvari

Bronhitis prati jak kašalj i nakupljena sluz u grudima. Velika je verovatnoća da ćete morati da uzimate lekove, ali i pored toga trebalo bi da se pridržavate određenih pravila kako biste što pre ozdravili.

Šta je bronhitis?

Bronhitis je zapaljenje bronhijalnih cevi, disajnih puteva koji povezuju usta i nos sa plućima. Virusi, poput onih koji izazivaju prehladu ili grip, odgovorni su za većinu slučajeva bronhitisa. Dok se telo bori protiv infekcije, bronhijalne cevi postaju otečene i upaljene. Unutar njih se stvara sluz i to otežava disanje. Postoje dve vrste bronhitisa.

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis je najčešći tip. Kao prehlada ili grip, traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja bez trajnih efekata na vaše zdravlje.

Hronični bronhitis

To je ozbiljnija bolest pluća i javlja se zbog ponovljene iritacije disajnih puteva i pluća. Rizik od bronhitisa se povećava ako pušite ili ste izloženi dimu, zagađenju, prašini ili toksičnim isparenjima. Hronični bronhitis obično traje tri meseca ili duže i javlja se najmanje dve godine za redom. U nekim slučajevima, simptomi nikada u potpunosti ne nestaju.

Simptomi bronhitisa

Bronhitis često počinje suvim kašljem i napreduje do kašlja koji izaziva gustu sluz. Tipični simptomi bronhitisa uključuju:

  • Uporan kašalj
  • Stvaranje sluzi, koja može biti bistra, bela, žućkasto-zelena ili zelena
  • Groznica
  • Bol ili stezanje u grudima
  • Kratak dah
  • Glavobolja

Bronhitis: Kućni lekovi

Pijte što više tečnosti

Potrudite se da budete dobro hidrirani jer će to razrediti sluz. Takođe, ovo omogućava sinusima da se lakše dreniraju i pomaže vam da očistite cevi za disanje kašljanjem.

Med

Studije su pokazale da med može pomoći u smirivanju kašlja. Pokušajte da pomešate med i limun u toploj vodi ili umešajte med u čaj.

Ovlaživač prostora

Ovlaživači vlaži prostor što olakšava disanje kada imate respiratornu bolest. Održavajte svoj ovlaživač čistim kako biste sprečili rast buđi i bakterija.

Udišite paru

Tuširajte se toplijom vodom ili pokrijte glavu peškirom dok se naginjete nad toplom vodom u činiji.

Ispirajte grlo slanom vodom

Ovo pomaže u smirivanju nadraženih tkiva u grlu.

Odmarajte se

Dovoljno odmora pomoći će vašem imunološkom sistemu da se bori protiv virusa, što će vam ubrzati oporavak.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima. 

Dijana Škorić

AaronAmat / gettyimages.com