Povećajte nivo trombocita: Jedite bundevu, spanać, cveklu i nar

by | 13.12.2023
Povećajte nivo trombocita: Jedite bundevu, spanać, cveklu i nar

Povećajte nivo trombocita prirodnim putem! Otkrijte koje namirnice mogu da pomognu i koje bi trebalo uključutu u svakodnevnu ishranu – kao i one koje treba izbegavati

Krvne pločice ili trombociti su male ćelije u obliku diska odgovorne za zgrušavanje krvi. Formiraju u našoj koštanoj srži. Kada dođe do povrede, trombociti jure u zahvaćeno područje i stvaraju čep koji pomaže u zatvaranju rane kako bi se sprečio gubitak krvi.

Trombociti sadrže hemikalije kao što su serotonin i tromboksan, koji olakšavaju vazokonstrikciju. Vazokonstrikcija sužava krvne sudove, smanjujući protok krvi do oštećenih delova. Nedostatak trombocita može dovesti do posljedičnih zdravstvenih problema.

Nizak nivo trombocita: Šta sve može da pomogne?

Nedostatak trombocita, poznat kao trombocitopenija, je ozbiljno zdravstveno stanje gde je broj trombocita mnogo niži od normalnog opsega. Često dovodi do lakih modrica i produženog krvarenja. Nizak broj trombocita vas takođe čini sklonijim unutrašnjem krvarenju.

Nizak broj trombocita ne može imati različite efekte na vaše telo: lako stvaranje modrica, prekomerno menstrualno krvarenje, krv u urinu ili stolici, česta krvarenja iz nosa, lako krvarenje iz desni.

Hrana koja se preporučuje za podizanje trombocita

Našem telu su potrebni određeni minerali i vitamini kako bi prirodno povećali broj trombocita. Kao rezultat toga, neophodno je držati se zdrave ishrane. Zato uključite ove namirnice da povećate broj trombocita:

Ekstrakt listova papaje

Studije su pokazale da postoji nekoliko prednosti ekstrakta lista papaje koje mogu efikasno povećati broj trombocita u krvi.

Hrana bogata vitaminom C

Hrana sa vitaminom C može pomoći da se trombociti spoje i bolje funkcionišu. Takođe vam pomažu da apsorbujete gvožđe što zauzvrat povećava broj trombocita.

Gvožđe 

Studije su povezale nizak broj trombocita sa nedostatkom gvožđa. Gvožđe je takođe korisno u proizvodnji zdravih krvnih zrnaca.

Folati

Folat je vrsta vitamina B koji učestvuje u deobi ćelija.

Začini

Određeni začini poput kurkume, đumbira i belog luka imaju antiinflamatorna svojstva i podržavaju zdravlje trombocita.

Ovo su najpoželjnije naminirce:

Bundeva: Bogata vitaminom A, bundeva podržava proizvodnju trombocita.
Spanać: Prepun gvožđa i vitamina K, spanać dugoročno koristi zdravlju trombocita.
Nar: Poznato je da nar povećava sadržaj gvožđa, a samim tim i proizvodnju trombocita, i može se konzumirati kao sok.
Cvekla: Bogat je izvor gvožđa, folata i antioksidanata, što cveklu čini korisnom u održavanju broja trombocita.
Indijski ogrozd: Amla je bogata vitaminom C. Već smo razgovarali o tome kako vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa i podstiče zdravu proizvodnju trombocita.
Sočivo: Sočivo je dobar izvor proteina, gvožđa i folata, koji su neophodni za proizvodnju trombocita.
Zeleno lisnato povrće: Povrće poput piskavice i listova korijandera bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podstiču proizvodnju trombocita.

Hrana koju treba izbegavati

Konzumiranje neke hrane može pogoršati vaše simptome ako patite od niskog broja trombocita. Evo liste hrane koju treba da izbegavate ako želite da poboljšate broj trombocita u krvi: alkohol, punomasno kravlje mleko i sok od brusnice. Praćenje određene dijete i izbegavanje određene hrane može povećati vaš broj trombocita. Međutim, hrana može da pomgone, ali je savet i mišljenje lukara ključno za bilo kakvo boljenje.

HandmadePictures / gettyimages.com