Zdravo srce: Sok od nara, beli luk i kurkuma donose brojne blagodeti

by | 29.11.2023
Zdravo srce: Sok od nara, beli luk i kurkuma donose brojne blagodeti

Zdravo srce obezbeđuje vitalnost i dugovečnost. Otkrijte koje to namirnice mogu da poboljšaju rad ovog najvažnijeg organa.

Ako osetite bol u grudima bilo koje vrste ili bilo koji bol koji se širi niz levu ruku, ili do vilice, i osećate se „zbunjeno“, znojite se. U tom slučaju je važno da se obratite lekaru za pomoć.  Međutim, ako povremeno osetite neko “probadanje” u grudima i vaš lekar je isključio potencijalni problem sa srcem, kombinovanje kućnih lekova sa zdravim načinom života za srce može pomoći u ublažavanju bolova i održavanju zdravlja ovog organa.

Zdravo srce: Budite aktivni i pazite na ishranu

Pored pridržavanja ishrane bogate voćem i povrćem, orašastim plodovima, žitaricama i namirnicama bogatim vlaknima, kao i dobrom hidratacijom i redovnnim vežbanjem,  evo nekoliko dodatnih predloga koje će biti moćna podrška srcu.

Omega-3 masne kiseline za zdravo srce

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih aritmija kao što je atrijalna fibrilacija, smanjiti nivoe triglicerida, smanjiti progresiju ateroskleroze i sniziti krvni pritisak.

Sok od nara

Prema svetski poznatom kardiološkom centru – Klivlendskoj klinici, istraživanja pokazuju da sok od nara može pomoći u smanjenju „lošeg“ holesterola (LDL) u krvi. Takođe može pomoći u inhibiranju ili smanjenju nakupljanja plaka u arterijama, što može uzrokovati smanjen protok krvi u vašem srcu.

Kapsaicin

Prema studiji iz 2015. godine, objavljenoj u uglednom časopisu Open Heart, kapsaicin ima širok spektar prednosti za zaštitu srca: od povećanja vremena vežbanja kod ljudi sa anginom  i usporavanja razvoja ateroskleroze do smanjenja rizik od metaboličkog sindroma. Takođe utiče na smanjenje krvnog pritiska i regulisanje šećera u krvi. Može da smanji rizik od zadebljanja srčanog mišića.

Beli luk

Bilo da se radi o svežem belom luku ili dodacima, ovo povrće se godinama koristi u borbi protiv srčanih problema. Studija objavljena u Journal of Cardiovascular Disease Research je objavila da ekstrakt belog luka može pomoći u sprečavanju nagomilavanja plaka u arterijama.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 (CoQ10) je supstanca koju telo proizvodi prirodno i od vitalnog je značaja za zdravlje srca. Kako starite, vaše telo proizvodi manje koenzima Q 10. Smanjeni nivoi su povezani sa hroničnom srčanom insuficijencijom. Takođe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i sprečavanju bolova u grudima izazvanih vežbanjem.

Kurkuma

Prema pregledu kliničkih ispitivanja iz 2013., koji je objavilo Američko udruženje farmaceutskih naučnika, kurkumin iz kukrkume može pomoći u smanjenju upale koja dovodi do srčanih oboljenja. Može da smanji ukupni holesterol i „loš holesterol“ (LDL) u telu dok podiže „dobri holesterol“ (HDL). Sve ovo pomaže u prevenciji ateroskleroze.

Highwaystarz-Photography / gettyimages.com