Da li se tokom seksa razmenjuje i seksualna energija? Kako to utiče na pojedince?

by | 26.01.2024
Da li se tokom seksa razmenjuje i seksualna energija? Kako to utiče na pojedince?

Seksualna energija uveliko prevazilazi samo seksualni čin. Stručnjaci upozoravaju da bi trebalo obratiti pažnju na to sa kim odlazite u krevet i zašto je važno da osluškujete svoje telo.

Seks i te kako utične na život. Bilo da se radi o dobrom ili lošem iskustvu, ostavlja ne samo emotivni, nego i energetski pečat. Dakle, da li zaista možemo pokupiti loše vibracije od parntera? Da li ugrožavamo svoju energiju uskačući iz kreveta u krevet?

Šta je seksualna energija?

Ljudi su energetska bića i tokom seksualnog odnosa energija svakog partnera se meša. Dakle, svaki seksualni čin je razmena energije i može da podigne ili spusti nivo energije kod neke osobe.

To znači da seksualni odnos nije čisto psihološki ili fiziološki, mehanički čin. Pre bi se moglo reći da je to energetska akcija – spajaju se i mešaju dve energije.

U suštini, kao što na ljude može uticati nečije pozitivno raspoloženje ili toksična energija, na isti način može uticati i seksulani čin. Na primer, ako ste u krevetu s osobom čija energija toksična, nećete se dobro osećati u narednom periodu. Preuzeli ste deo te energije tokom seksa i biće vam potrebno određeno vreme da je uklonite.

Postoje istraživanja koja dokazuju da ova energija i te kako utiču na ljude. Naime,  istraživači sa Univerziteta Stanford zaključili su da je jedan od najboljih načina da pazite na svoju energiju tako što ćete voditi računa o tome sa kime se družite. Sigurno vam nisu na omiljenoj listi osobe koje smatrate “energetskim vampirima”. A ono što se dešava između čaršava nije izuzetak. Energija vašeg partnera može da se prenese na vas i utiče n araspoloženje.

Seksualna energija: Pazite sa kime spavate

Dakle, treba li biti zaista voditi računa o tome da li vam partner energetski dogovara? Odgovor je DA. Od vitalnog je značaja je da obratite pažnju na to.

Zato je važno da budete u kontaktu sa svojom seksualnom energijom, a to podrazumeva visok nivo samosvesti. To znači na obraćanje pažnje na telo pre, tokom i nakon seksa.

To uključuje obraćanje pažnje na ono što telo pokušava da vam kaže. Taj nivo usklađenosti vam omogućava da iskoristite ono što se zaista dešava u vama kada ste u kontaktu sa partnerom.

Bez obzira na to kakva su vaša duhovna uverenja, ovaj nivo samosvesti može dovesti do većeg seksualnog usklađivanja, stavljajući vas u kontakt sa onim što pokreće vaše najdublje želje.

Ako budete svesni svog tela u sadašnjem trenutku, možda ćete i pre seksa osloniti se na ono što vam telo govori – da li imate onaj “čudan” osećaj u stomaku da vam nije prijatno ili se ne osećate bezbedno sa partnerom. Ili će vam se možda javiti prijatan osećaj.

Uočavajući te telesne znakove, slušajući ih i poštujući ih, veća je verovatnoća da ćete spavati sa ljudima koji su u skladu sa vašom seksualnom energijom.

Ako vam se javi osećaj anksioznosti ili stida, ili da nešto nije u redu – male su šanse da ćete imati dobar seks ili da ćete se posle njega dobro osećati.

Chawalit Banpot / gettyimages.com