Ove metode mogu da vam pomognu da ojačate limfni sistem

by | 27.01.2024
Ove metode mogu da vam pomognu da ojačate limfni sistem

Limfni sistem je od vitalnog je značaja za zaštitu od bolesti i štetnih upala koje izazivaju bolest. Saznajte više o tome kako funkcioniše i kako da ga održite zdravim.

 

Najbolji način da zaštitite složenu seriju ukrštenih limfnih sudova i „čvorova“ koji obuhvataju skoro celo telo (svako osim centralnog nervnog sistema) je ishrana, vežbanje i preduzimanje koraka za prirodnu detoksikaciju tela.

Šta je limfni sistem?

Limfni sistem je unutrašnji „drenažni sistem“ tela, mreža krvnih sudova i limfnih čvorova koji prenose tečnost iz tkiva u krv i obrnuto.

Limfni sistem ima primarnu ulogu u zaštiti tela od spoljnih pretnji, kao što su infekcije, bakterije i ćelije raka — dok pomaže u održavanju ravnoteže nivoa tečnosti.

Limfni sudovi nose tečnost kojom se upravlja preko “ventila”, koji sprečavaju tečnost da putuje na pogrešan način, slično kako protok krvi funkcioniše unutar arterija i vena.

U poređenju sa venama, limfni sudovi su mnogo manji, a umesto da doprema krv po celom telu, limfni sistem nosi tečnost koja se zove limfa, u kojoj se čuvaju naše krvne ćelije. Limfa je bistra, vodenasta tečnost i takođe nosi proteinske molekule, soli, glukozu i druge supstance, zajedno sa bakterijama, po celom telu.

Druga važna uloga limfnog sistema je održavanje ravnoteže telesnih tečnosti. Kada limfni sistem radi ispravno, ne osećamo bolno oticanje ili abnormalno zadržavanje vode.

Naši krvni i limfni sudovi prodiru tečnost u okolno tkivo i iz njega kako bi tečnost mogla da se odvede. Dodatna tečnost se eliminiše iz tela, što sprečava oticanje ili nadimanje tkiva – međutim, kada smo uboli ili povređeni, tečnosti se nakupljaju u oštećenom delu, zbog čega dolazi do pulsiranja i bola.

Verovatno ste iskusili otečene limfne čvorove u nekom trenutku kada ste bili bolesni, posebno oni koji se nalaze u blizini grla ili genitalija koje mogu biti izazvane uobičajenim infekcijama (infekcije urinarnog trakta, strep grlo, prehlade ili upale grla, itd.) .

Limfni čvorovi su u stanju da otkriju kada su štetni organizmi ušli u telo, što ih podstiče da naprave više belih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcija zvanih limfociti.

Kada je limfni sistem preopterećen, simptomi i znaci mogu uključivati:

 • Hronični umor
 • Oticanje limfnih čvorova (poput grla, pazuha ili prepona)
 • Bolovi u mišićima i zglobovima
 • Bol u grlu i češće prehlade
 • Česte infekcije ili virusi
 • Artritis

Kako održati jak limfni sistem

Evo pet načina da ojačate svoj imuni sistem i, štaviše, podržite zdrav limfni sistem:

1. Smanjite upalu i poboljšajte cirkulaciju

Zdrava ishrana, vežbanje, nepušenje, dovoljno sna i smanjenje stresa su kritični za smanjenje oksidativnog stresa i zaustavljanje prirodnih procesa detoksikacije u telu. Cirkulacioni sistem i limfni sistem se oslanjaju jedni na druge.

Da bi cirkulacija i limfni sistem funkcionisali optimalno, važno je da napunite sve esencijalne hranljive materije, poput vitamina, minerala, elektrolita i antioksidanata, koji su vam potrebni.

2. Pratite antiinflamatornu dijetu

Što je vaša ishrana bogatija hranljivim materijama i što manje hemikalija ulazi u vaše telo, to bolje funkcioniše vaš limfni sistem. Hrana koja stvara stres na probavni, cirkulatorni i imuni sistem uključuje uobičajene alergene (kao što su mlečni proizvodi, gluten, soja, školjke ili velebilje, na primer), proizvodi životinjskog porekla, rafinisana biljna ulja i prerađena hrana koja sadrži hemijske toksine.

Antiinflamatorna hrana, s druge strane, snabdeva preko potrebne hranljive materije i antioksidante, istovremeno smanjujući oštećenje slobodnih radikala (koji se naziva i oksidacioni stres) koji stari telo i smanjuje imunitet.

Neke od ključnih namirnica sa visokim sadržajem antioksidansa na koje se treba fokusirati uključuju:

 • Zeleno lisnato povrće
 • Krstašice (brokoli, kupus, karfiol, itd.)
 • Bobičastov voće
 • Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama
 • Orasi i semenke (čia, lan, konoplja, bundeva, itd.)
 • Nerafinisana ulja poput ekstra devičanskog maslinovog ulja i kokosovog ulja
 • Bilje i začini (đumbir, kurkuma, beli luk)

3. Vežbanje

Limfni sistem najbolje funkcioniše kada pokrećete telo, što pomaže da tečnost cirkuliše i hranljive materije dospevaju u vaše ćelije. Kada se ne krećete, to je razlog zašto vas sve boli, zbog čega ste ukočeni i lako se razbolite.

Bilo koja vrsta redovne vežbe i kretanja (kao što je jednostavno više hodanje) je dobra za održavanje protoka limfne tečnosti.

Skakutanje je odlična veba za limfu, a dovoljno je samo pet do 10 minuta skakanja dnevno može vam zaista povećati broj otkucaja srca i pomoći da vaš limfni sistem radi glatko.

4. Masaža

Limfna drenažna je vrsta specijalizovane terapije masaže koja pomaže ćelijama da oslobode toksine i razbijaju zagušenje limfe. Studije su pokazale da je koristan za smanjenje intenziteta bola, pritiska bola i praga bola. Masaže mogu aktivirati limfni sistem i pomoći u izbacivanju viška tečnosti iz tkiva.

5. Tretman infracrvenom saunom

Ovaj jednostavan tretman je jedan od najboljih načina za prirodnu detoksikaciju tela i podršku opštem zdravom imunološkom sistemu. Terapija infracrvenom saunom deluje tako što povećava proizvodnju znoja tako da se više toksina uklanja iz tkiva. Takođe može poboljšati protok krvi i pomoći u zarastanju tkiva, što je ključno za zdravlje limfe.

 

ABRAHAM GONZALEZ FERNANDEZ / gettyimages.com

Možda će vas zanimati