Detoksikacija celog tela: Pomozite mu da se očisti na prirodan način

by | 10.01.2024
Detoksikacija celog tela? Pomozite telu da se očisti na prirodan način

Detoksikacija celog tela obično uključuje praćenje dijete za uklanjanje toksina iz tela. Međutim, telo je dobro opremljeno da eliminiše ove štetne supstance. Saznajte kako da mu olakšate posao.

 

Detoksikacija celog tela je deo redovne funkcije organa, pri čemu telo prirodno eliminiše štetne supstance kroz bubrege, jetru, probavni sistem, kožu i pluća. Ovaj članak govori o mnogim zabludama u vezi sa detoksikacionim dijetama i navodi načine na koje možete podržati prirodne procese detoksikacije u telu.

Šta je detoksikacija celog tela?

Detoksikacija celog tela je popularan termin. Obično podrazumeva praćenje određene dijete ili korišćenje posebnih proizvoda za koje se tvrdi da oslobađaju telo od toksina, čime se poboljšava zdravlje i podstiče gubitak težine.

Međutim, telo se „detoksifikuje“ prirodno i zapravo ne zahteva posebne dijete ili skupe dodatke za uklanjanje toksina.

Uobičajene zablude o detoksikaciji

Detoks dijete često uključuju upotrebu laksativa, diuretika, vitamina, minerala, čajeva i druge hrane za koju se smatra da ima svojstva detoksikacije. Međutim, popularne dijete za detoksikaciju retko identifikuju specifične toksine koje imaju za cilj da uklone ili mehanizam kojim ih navodno eliminišu.

Telo ima sofisticiran način eliminisanja toksina koji uključuje jetru, bubrege, probavni sistem, kožu i pluća. Ipak, samo kada su ovi organi zdravi mogu efikasno eliminisati neželjene supstance.

Detoksikacija celog tela: 9 koraka

Dok dijeta za detoksikaciju ima zavodljivu privlačnost, vaše telo je potpuno opremljeno da se nosi sa toksinima i drugim neželjenim supstancama. Ovo su neki koraci koji mogu da mu olakšaju posao.

1. Ograničite alkohol

Jetra metaboliše više od 90% alkohola koji konzumirate. Enzimi jetre metabolišu alkohol u acetaldehid, poznatu hemikaliju koja izaziva rak.

Prepoznajući acetaldehid kao toksin, vaša jetra ga pretvara u bezopasnu supstancu zvanu acetat, koju eliminiše iz tela.

Dok su opservacione studije pokazale da mala do umerena konzumacija alkohola koristi zdravlju srca, prekomerno konzumiranje alkohola može izazvati mnoge zdravstvene probleme.

Ograničavanje ili potpuno uzdržavanje od alkohola jedan je od najboljih načina da održite sistem detoksikacije tela jakim.

Zdravstvene vlasti preporučuju ograničavanje unosa alkohola na jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce. Ako trenutno ne pijete, preporučuje se da ne počinjete jer rizik nadmašuje sve zdravstvene koristi koje donosi pijenje.

2. Obezbedite kvalitetan san

Spavanje omogućava mozgu da se regeneriše, kao i da ukloni toksične nusproizvode otpada koji se akumuliraju tokom dana. Jedan od tih otpadnih proizvoda je protein koji se zove beta-amiloid, koji doprinosi razvoju Alchajmerove bolesti.

Uz nedostatak sna, vaše telo nema vremena da izvrši te funkcije, tako da se toksini mogu nakupiti i uticati na nekoliko aspekata zdravlja.

Trebalo bi da redovno spavate 7 do 9 sati noću. Ako imate poteškoća da ostanete ili zaspite noću, promene u načinu života, poput pridržavanja rasporeda spavanja i ograničavanja plave svetlosti pre spavanja, korisne su za poboljšanje sna.

3. Pijte više vode

Voda čini mnogo više od utaživanja žeđi. Reguliše vašu telesnu temperaturu, podmazuje zglobove, pomaže varenju i apsorpciji hranljivih materija i detoksificira vaše telo uklanjanjem otpadnih proizvoda.

Ćelije tela moraju stalno da se obnavljaju da bi funkcionisale optimalno i razgrađuju hranljive materije koje vaše telo može koristiti kao energiju. Međutim, ovi procesi oslobađaju otpad u obliku uree i ugljen-dioksida, koji mogu da naškode ako se nakupe u krvi.

Voda transportuje ove otpadne proizvode, efikasno ih uklanja mokrenjem, disanjem ili znojenjem. Dakle, pravilno hidriranje je važno za detoksikaciju.

Adekvatan dnevni unos vode je 3,7 l za muškarce i 2,7 l za žene. Možda će vam trebati više ili manje u zavisnosti od vaše ishrane, mesta gde živite i vašeg nivoa aktivnosti.

4. Smanjite unos šećera i prerađene hrane

Ljudi često pripisuju šećer i prerađenu hranu mnogim današnjim krizama javnog zdravlja. Istraživanja povezuju veliku potrošnju slatke i visoko prerađene hrane sa gojaznošću i drugim hroničnim bolestima, kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.

Ove bolesti ometaju sposobnost tela da se prirodno detoksikuje oštećujući organe koji igraju važnu ulogu, kao što su jetra i bubrezi. Na primer, velika potrošnja slatkih pića može izazvati masnu jetru.

Možete održati sistem detoksikacije vašeg tela zdravim konzumiranjem manje nezdrave hrane.

5. Jedite hranu bogatu antioksidansima

Antioksidansi štite ćelije od oštećenja izazvanih molekulima zvanim slobodni radikali. Telo prirodno proizvodi ove molekule za ćelijske procese, kao što je varenje. Međutim, alkohol, duvanski dim, ishrana sa malo hranljivih materija i izloženost zagađivačima mogu proizvesti prekomerne slobodne radikale.

Ishrana bogata antioksidansima može pomoći telu da se bori protiv oksidativnog stresa izazvanog viškom slobodnih radikala i drugih toksina koji povećavaju rizik od bolesti.

Primeri antioksidanata uključuju vitamin A, vitamin C, vitamin E, selen, likopen, lutein i zeaksantin.  Bobičasto voće, voće, orasi, kakao, povrće, začini i pića poput kafe i zelenog čaja imaju neke od najvećih količina antioksidanasa.

6. Jedite hranu bogatu prebioticima

Zdravlje creva je važno za održavanje zdravlja sistema detoksikacije. Crevne ćelije imaju sistem za detoksikaciju i izlučivanje koji štiti creva i telo od štetnih toksina, kao što su hemikalije.

Dobro zdravlje creva počinje sa prebioticima, vrstom vlakana koja hrani dobre bakterije u crevima koje se nazivaju probiotici. Sa prebioticima, vaše dobre bakterije mogu proizvesti hranljive materije koje se nazivaju kratkolančane masne kiseline koje su korisne za zdravlje.

Upotreba antibiotika, loša higijena zuba i kvalitet ishrane mogu da promene ravnotežu bakterija u crevima.

Konzumiranje hrane bogate prebioticima može održati vaš imunološki sistem i sistem za detoksikaciju zdravim. Dobri izvori prebiotika u hrani su paradajz, artičoke, banane, špargle, luk, beli luk i zob.

7. Smanjite unos soli

Konzumiranje previše soli može dovesti do toga da telo zadrži višak tečnosti, posebno ako imate stanje koje utiče na bubrege ili jetru – ili ako ne pijete dovoljno vode.

Ovo nakupljanje tečnosti može izazvati nadimanje. Iako može zvučati kontraintuitivno, povećanje unosa vode je jedan od najboljih načina da eliminišete višak vode zbog konzumiranja previše soli.

To je zato što kada konzumirate previše soli, a premalo vode, telo oslobađa antidiuretski hormon koji sprečava mokrenje i samim tim vrši detoksikaciju. Povećanjem unosa vode, vaše telo smanjuje lučenje antidiuretičkog hormona i povećava mokrenje, eliminišući više vode i otpadnih proizvoda.

8. Ostanite aktivni

Redovno vežbanje, bez obzira na telesnu težinu, povezano je sa dužim životom i smanjenim rizikom od mnogih stanja i bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca, visok krvni pritisak i određene vrste raka.

Iako postoji nekoliko mehanizama iza zdravstvenih prednosti vežbanja, smanjena upala je ključna tačka. Vežbanje takođe može pomoći u detoksikaciji tela – da pravilno funkcionišu i štite od bolesti.

Trebalo bi da težite da radite najmanje 150–300 minuta nedeljno vežbi umerenog intenziteta — kao što je brzo hodanje — ili 75–150 minuta nedeljno intenzivnog fizičkog intenziteta — kao što je trčanje.

9. Drugi korisni saveti za detoksikaciju

Takođe, određene promene u ishrani i način života mogu pomoći u smanjenju opterećenja toksinima i podržati sistem detoksikacije tela:

Jedite hranu koja sadrži sumpor: Namirnice sa visokim sadržajem sumpora, kao što su luk, brokoli i beli luk, povećavaju izlučivanje teških metala kao što je kadmijum.

Probajte hlorelu: To je alga koja ima mnoge nutritivne prednosti i može poboljšati eliminaciju toksina poput teških metala, prema studijama na životinjama.

Poboljšajte glutation: Konzumiranje hrane bogate sumporom poput jaja, brokolija i belog luka pomaže u poboljšanju funkcije glutationa, glavnog antioksidansa koji proizvodi telo i koji je u velikoj meri uključen u detoksikaciju.

Pređite na prirodne proizvode za čišćenje:  Odabir prirodnih proizvoda za čišćenje poput sirćeta i sode bikarbone u odnosu na komercijalna sredstva za čišćenje može smanjiti vašu izloženost potencijalno toksičnim hemikalijama.

Izaberite prirodnu negu tela: Korišćenje prirodnih dezodoransa, šminke, hidratantnih krema, šampona i drugih proizvoda za ličnu negu takođe može smanjiti vašu izloženost hemikalijama.

ed chechine / gettyimages.com