PREVENCIJA RAKA DOJKE: ISHRANA I DETOKSIKACIJA

by | 20.06.2023
prevencija-raka-dojke-ishrana-i-detoksikacija_prevencija-raka-dojke-ishrana-i-detoksikacija.jpg

Vodite računa o svom zdravlju kako biste sprečili pojavu najtežih oboljenja

 

 

Prevencija raka dojke je izuzetno važna. Pored redovnih godišnjih pregleda, veoma je važno da obratite pažnju na ishranu i naravno da očistite telo od toksina

Prevencija raka dojke: Šta možete da učinite za sebe

Za celokupno zdravlje veoma je važna ishrana i naravno čišćenje od toksina. U ovom tekstu ćemo razmatrati šta je neophodno za zdravlje dojki kada je reč o vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima. Objasnićemo vam zašto je neophodno čišćenje tela od toksina.

Prevencija raka dojke: Ishranom do zdravlja

Vitamin D

Naša tela prirodno stvaraju vitamin D izlaganjem sunčevoj svetlosti. Međutim, iako je leto većina nas provodi u zatvorenim i rashlađenim prostorijama. Naučna istraživanja su dokazala da optimizacija nivoa ovog vitamina može smanjiti učestalost raka dojke za 77 procenata. Vitamin D je takođe ključan za zdravlje našeg imunološkog sistema.

Najbolji izvori vitamina D u hrani uključuju masnu ribu (losos, tunjevina, haringa, sardine i skuša), žumanca, goveđu džigericu, pečurke i hranu obogaćenu vitaminom D, kao što su mleko, sok od pomorandže. Stričanjci napominju da je najidealnije osunčati kožu barem petnaest minuta dnevno.

Omega-3 masne

Naučnici su dokazali da omega-3 masne zaustavljaju ili usporavaju ćelija raka dojke. Pored gore navedenih riba, možete dobiti omega-3 masne kiseline se nalaze u mlevenom lanenom semnu, orasima, govedinu, jajimam, pasulju i semenu bundeve.

Kupusnjače

Nedavna studija u Kini pokazala je da su žene koje su jele više kupusnjače imale veće stope preživljavanja raka dojke. Povrće koje spada u ovu kategoriju su: kupus, brokoli, repa, prokelj, karfiol, kelj i rotkvice.

Jod

Jod je takođe ključan za zdravlje dojke i štitne žlezde. Nedostatak joda je povezan sa čvorovima i cistama u štitnoj žlezdi i dojkama. Pokazalo se da jof može da pomogne u slučaju raka dojke i štitine žlezde. Prirodni izvori joda su alge (vakame i kombu). Preporučuje se da koristite visokokvalitetne suve alge u prahu, 3-5 g dnevno.

Šta treba da izbegavate

Pre svega prerađenu hranu kao što su hidrogenizovana ulja, kukuruzni sirup, veštački zaslađivači. Klinika Majo predlaže da uvedete ove zdrave navike kako biste sprečili rak dojke: prestanite da pušite, smanjite višak kilograma, vežbajte jer to podstiče dobru cirkulaciju. Akođe bi trebalo više vremena provoditi u prirodi.

Prevencija raka dojke: Zašto je važan detoks

Da li ste znali da naša tela skladište toksine u masnim ćelijama kako bi izolovala toksine iz ostatka tela? Srećom, naše telo ima sistem za uklanjanje otpada poznat kao limfni sistem, kao i sposobnost da izlučuje otpad kada koristimo toalet.

Za razliku od našeg cirkulatornog sistema, lifni nema „pumpu“ koja ga samostalno pokreće. Jedini način da se limfa pokreće je kada smo fizički aktivni.

Proizvode koji sprečavaju znojenje (poput antiperspiranta i teških losiona i krema), mogu uneti u organizam toksine poput aluminijuma i parabena, od kojih su oba pronađena u tkivima raka dojke. Plimfni čvorovi u predelu pazuha deluju kao filteri koji hvataju toksine koje zatim uništavaju bela krvna zrnca unutar čvora. Kada se čvorovi zapuše, to dovodi do problema, uključujući ciste dojke i potencijalno rak dojke.

Da bi limfni sistem koji okružuje vaše grudi radio nesmetano i obavljao svoj posao, trebalo bi da uvedete u životnu rutinu:

  • Limfnu masažu dojke
  • Suvo četkanje
  • Detoks kupke

Pored ovih saveta o ishrani i detoksikaciji, jako je važno da svake godine oslazite na redovan pregled. I ako slučajno nešto napipate na grudima da se odmah javite lakaru.

 

Foto: Fudio / gettyimages.com